Ενα βίντεο προβολής της Βόνιτσας απο τον κον Ανδρέα Κουτσοθανάση (σύνδεσμος στο youtube https://www.youtube.com/watch?v=a7MIJim9CUs) Η Βόνιτσα είναι κωμόπολη της Αιτωλοακαρνανίας με επίσημο πληθυσμό 4.703 κατοίκων, σύμφωνα με την Απογραφή του 2011. Αποτελεί έδρα του Δήμου Ακτίου - Βόνιτσας, ενώ υπήρξε έδρα του καποδιστριακού πρώην Δήμου Ανακτορίου, ο οποίος αριθμούσε 8.830 κατοίκους. Η Βόνιτσα είναι παραλιακή πόλη, κτισμένη στη νότια πλευρά του Αμβρακικού κόλπου σε υψόμετρο 10 μέτρα. Ιστορία Η σύγχρονη πόλη είναι χτισμένη πολύ κοντά στο αρχαίο Ανακτόριο, γι' αυτό άλλωστε και η πρώην ονομασία του δήμου, έδρα του οποίου είναι η Βόνιτσα, ονομαζόταν Δήμος Ανακτορίου. Το αρχαίο Ανακτόριο ήταν σημαντική πόλη της Ακαρνανίας και ιδρύθηκε από τους Κορίνθιους το 630 π.Xπως και οι περισσότερες πόλεις της Ακαρνανίας παρήκμασε όταν οι Ρωμαίοι ίδρυσαν τη Νικόπολη στην απέναντι πλευρά του Αμβρακικού και ανάγκασαν τους κατοίκους της περιοχής να μεταφερθούν εκεί. Με τον καιρό, στα Βυζαντινά χρόνια η…
περισσότερα...
Το Πάρκο ήταν το στολίδι του Αγρινίου. Τα τελευταία χρόνια αποτελεί μια πληγή για τους Αγρινιώτες που προσδοκούν στην αλλαγή της εικόνας του. Η ανάπλαση του έχει περάσει από σαράντα κύματα ωστόσο…
Του Λίνου Υφαντή, Πολλές φορές έχουν κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο χάρτες της Αιτωλοακαρνανίας πριν την Ελληνική Επανάσταση. Ξεχωριστή όμως σημασία έχει το πως απεικονίζεται η Αιτωλοακαρνανία στην Χάρτα…
Βόρεια της λίμνης Τριχωνίδας, στο δρόμο Δογρής – Νερομάνας, σε απόσταση 1,5 χλμ. Ν-ΝΔ του χωριού Νερομάνα και 1 χλμ. περίπου ΒΑ της Δογρής, πάνω σε ένα λόφο ύψος 400 μ. με το τοπωνύμιο Παλιομανάστρο,…
Του Κώστα Σακαρέλου Στο Αρχείο του Αλή πασά(1) υπάρχουν διάσπαρτες πληροφορίες, σχετικές με τις εξαγωγές προϊόντων μέσω του λιμανιού του Κρυονερίου. Μία από αυτές περιέχεται σε σημείωμα τελώνη της…
Εικόνα: κοπάδι γιδιών στο Βελανιδοδάσος Ξηρομέρου… Φωτο: Βασίλη Μυλωνά Γράφει η δρ Μαρία Ν. Αγγέλη Στη μνήμη του παππού μου Θρασύβουλου Λιβάνη Σε τούτην τάβλα που ’μαστε, σε τούτο το τραπέζι Τον…
Tο φεγγάρι του «χιονιού» ανέτειλε ολόγιομο μία ημέρα πριν την δεύτερη πανσέληνο της νέας χρονιάς δημιουργώντας στη λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου έναν πανέμορφο «πίνακα ζωγραφικής». Είναι γνωστό ως το…
Ο Πύργος του Μουχτάρ: Δεν γνωρίζουμε την ακριβή χρονολογία κατασκευής της πυργοκατοικίας ούτε τον αρχικό ιδιοκτήτη της. Ο περιοχή του πύργου λέγεται Μουχταρίνα ή Μαχταρίνα. Το τοπωνύμιο προέρχεται…
Φωτογραφία: Κώστας Ιωνάς. Με πληροφορίες από: Γ. Ζώης, αναδημοσίευση σημειωμάτων Κ. Σαλταούρα και φωτογραφιών Κ. Ιωνά. Του Λίνου Υφαντή, Ο Σαλύνθιος λέγεται ότι ήταν ο τελευταίος βασιλιάς των…