Τετάρτη, 05 Ιουλίου 2017 16:42

Ο Άγιος Βλάσιος ο Ακαρνάν

«…Πόθος μας πολυετής και διακαής ήταν να δούμε στο Ορθόδοξο Αγιολόγιο της Εκκλησίας μας εγγεγραμμένο το όνομα του μεγάλου μας τοπικού αγίου, ιερομάρτυρος Βλασίου, του εν Σκλαβαίνοις Ακαρνανίας ασκήσαντος και μαρτυρήσαντος. Ο πόθος μας αυτός εκπληρώθηκε..»
Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. ΚΟΣΜΑΣ

Γράφει ο Καθηγητής Χρήστος Γερ. Σιάσος
Πέρασαν χίλια και δέκα, (1010), χρόνια μέχρι σήμερα από το μαρτυρικό θάνατο του Ιερομάρτυρα Βλασίου από τα Σκλάβαινα Αιτωλοακαρνανίας όπου η Αγία μας Ορθόδοξη Εκκλησία δια του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, Προεδρεύοντος της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στις 29 Αυγούστου 2016, προέβει στην Αγιοκατάταξη του Αγίου Βλασίου και ώρισε να εορτάζεται η μνήμη του κάθε χρόνο στις 7 Ιουλίου δηλαδή την ημέρα του μαρτυρίου του.
Σε εγκήκλιό του ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμάς μεταξύ των άλλων μας λέει: «…Πόθος μας πολυετής και διακαής ήταν να δούμε στο Ορθόδοξο Αγιολόγιο της Εκκλησίας μας εγγεγραμμένο το όνομα του μεγάλου μας τοπικού Αγίου, Ιερομάρτυρος Βλασίου, του εν Σκλαβαίνοις Ακαρνανίας ασκήσαντος και μαρτυρήσαντος. Ο πόθος μας αυτός εκπληρώθηκε..»
Από το βιβλίο με τίτλο, «ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΤΗΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ» του υπογράφοντος το άρθρο, θα αναφερθούμε σύντομα, στο βίο και στα θαύματα του Αγίου Βλασίου. Ο Άγιος Ιερομάρτυρας Βλάσιος ο Ακαρνάν είναι νεοφανής Άγιος από τα Σκλάβαινα, παλαιά ονομασία του χωριού Κιάφα της Παλαίρου, της Επαρχίας Βονίτσης. Τα Σκλάβαινα, μετά από τον καταστροφικό σεισμό στις 23 Μαρτίου 1983, ενσωματώθηκαν στην Πάλαιρο ή Ζαβέρδα, πρωτεύουσα του πρώην Δήμου Κεκροπίας και νυν Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας, Αιτωλοακαρνανίας.
Ο Άγιος γεννήθηκε στις 18 Δεκεμβρίου το 950 και πέθανε με μαρτυρικό θάνατο στα Σκλάβαινα στις 24 Ιουνίου 1006, ημέρα Κυριακή και πριν τελειώσει η Θεία Λειτουργία, σε ηλικία 56 ετών. Η εμφάνιση του Αγίου έγινε στη θέση που βρίσκεται σήμερα ο Ιερός Ναός στο κέντρο του χωριού. Στο σημείο εκείνο μαζί με άλλα δένδρα υπήρχε μια αγριελιά και σύμφωνα με μαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής ηλικιωμένος άνδρας είδε στο σημείο αυτό σε όνειρό του τον Άγιο. Το ίδιο όνειρο έβλεπαν και άλλοι κάτοικοι του χωριού όπου ο Άγιος τους έλεγε να σκάψουν εκεί και θα βρουν τα λείψανά του.
Ο Άγιος, όπως γράφει ο αείμνηστος Αρχιμανδρίτης Αυγουστίνος Κατσαμπίρης, εμφανιζόταν πολλές φορές αυτοπροσώπως και στην σεβαστή γερόντισσα του χωριού Ευφροσύνη Σπύρου Κατσαρά. Μία από αυτές, ήταν η νύκτα στις 23 Αυγούστου 1923. Το βράδυ εκείνο η κυρία Ευφροσύνη φρόντιζε την κόρη της που ήταν βαριά άρρωστη. Εδώ ο Άγιος εμφανίστηκε στη γερόντισσα με ενδυμασία κληρικού δηλαδή φορούσε την Αρχιερατική του στολή και με καλοσύνη και αγάπη άρχισε να της λέει ότι είναι ο Άγιος Βλάσιος και είναι θαμμένος στο σημείο που έλεγε και στους άλλους χωριανούς και τους παρότρυνε να σκάψουν και θα βρουν τα λείψανά του και εκεί να κτίσουν εκκλησία.
Η γερόντισσα Ευφροσύνη μετά από πολλές υποδείξεις του Αγίου και αφού πείρε κι άλλους χωριανούς άρχισαν την εκσκαφή. Στο σημείο εκείνο βρέθηκαν τα Ιερά λείψανα του Αγίου Βλασίου και μαζί με τα οστά του βρέθηκαν και τα καρφιά που τρύπησαν την καρδιά του την ώρα των βασανιστηρίων καθώς και ο σταυρός που φορούσε. Μέσα στον τάφο βρέθηκε και μια πλάκα που έγραφε 1006. Όλα τα παραπάνω δεν υπάρχουν σήμερα.
Τα λείψανα του Αγίου αφού καθαρίστηκαν τοποθετήθηκαν σε λειψανοθήκη η οποία βρίσκεται μέχρι σήμερα μέσα στον Ιερό Ναό πάνω στον τάφο του Αγίου. Μετά από όλα τα παραπάνω η γερόντισσα μαζί με τους κατοίκους του χωριού άρχισαν εράνους προκειμένου να κτίσουν το Ναό του Αγίου.
Ο Ιερός Ναός άρχισε να κτίζεται το 1926 και ολοκληρώθηκε το 1928. Στον αριστερό τοίχο υπάρχει η θαυματουργή εικόνα του Αγίου που γράφει, «ΑΓΙΟΣ ΒΛΑΣΙΟΣ» «ΔΑΠΑΝΗΣ ΖΕΡΒΟΥ» «ΛΕΥΚΑΣ 1928» και αγιογραφήθηκε από την Ουρανία Γαζή.
Ο Άγιος αποκάλυψε στη γερόντισσα το μαρτυρικό θάνατο που βρήκε από τους Αγαρηνούς πειρατές που έδρασαν στην περιοχή την εποχή εκείνη και πως, άλλους κατοίκους του χωριού τους έπαιρναν σκλάβους για τα σκλαβοπάζαρα της Αφρικής και άλλους τους σκότωναν. Ο Άγιος ήταν Ηγούμενος στην Ιερά Μονή Εισοδίων της Θεοτόκου στα Σκλάβαινα όπου στις 24 Ιουνίου 1006 Σάββατο προς Κυριακή και σύμφωνα με την πέτρινη πλάκα που βρέθηκε, μαζί με τρείς Ιερομόναχους, τρείς Μοναχούς και πολλούς Χριστιανούς έκαναν ολονύκτια αγρυπνία προς τιμή του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου και θα ακολουθούσε η Θεία Λειτουργία.
Κάποια στιγμή έρχονται αγριεμένοι οι Αγαρηνοί πειρατές και άρχισαν τα βασανιστήρια και τις σφαγές με αποτέλεσμα η Θεία Λειτουργία να διακοπή και να μην τελειώσει ποτέ. Στον Άγιο του κάρφωσαν πέντε μεγάλα καρφιά, που βρέθηκαν στον τάφο του, ακολούθησαν οι σφαγές σε κληρικούς, άνδρες, γυναίκες και παιδιά. Οι συλλειτουργοί του Αγίου ήταν, ο Αρχιμανδρίτης Θεόκλητος, ο Ιερομόναχος Συμεών, ο Μοναχός Νικηφόρος, ο Μοναχός Χαρίτων, ο Μοναχός Παντελεήμων και ο Ιερομόναχος Ιγνάτιος. Όλοι τους βρήκαν φρικτό θάνατο.
Η γερόντισσα Ευφροσύνη μας λέει ότι σε κάθε εμφάνιση του Αγίου είναι και ένα θαύμα. Στις 15 Αυγούστου 1944, γιορτή της Παναγίας μας, αντάρτες βρέθηκαν στα Σκλάβαινα και πήραν πολλούς αιχμαλώτους τους οποίους πήγαν στο χωριό Κονοπίνα Ξηρόμερου για να τους εκτελέσουν. Όλοι τους προσευχόταν στον Άγιο Βλάσιο καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας με αποτέλεσμα να μην εκτελεστεί κανείς και όλοι τους επέστρεψαν στα σπίτια τους.
Άλλη παρουσίαση του Αγίου ήταν στον αείμνηστο Αρχιμανδρίτη Αρσένιο Τσαταλιόν στο νησί Σχοινούσα στις Κυκλάδες, 6 Δεκεμβρίου 1978. Αμέτρητες οι παρουσίες του Αγίου σε πιστούς όχι μόνο σε Αιτωλοακαρνάνες αλλά σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό. Η Αθανασία Νεδέλκα από το Τορόντο γράφει σε επιστολή που έστειλε στις 14 Μαρτίου 2005 στον αείμνηστο Αρχιμανδρίτη Αυγουστίνο, ότι είδε τον Άγιο και της είπε, «…μη φοβάσαι παιδί μου, είμαι ο Άγιος Βλάσιος ο Ακαρνάν. Γεννήθηκα την 18 Δεκεμβρίου το έτος 950 και εμαρτύρησα το 1006 και ήμουν 56 χρόνων…» και στη συνέχεια ο Άγιος έφυγε.
Μια άλλη παρουσίαση του Αγίου ήταν και στον Γέροντα Παΐσιο τον Αγιορείτη. Ο Γέροντας Παΐσιος ανταπέδωσε αμέσως την επίσκεψη πηγαίνοντας από το Άγιο Όρος στα Σκλάβαινα στις 20 Μαΐου 1980, ο οποίος ομολόγησε την Αγιότητα του Αγίου Βλασίου. Τον Γέροντα συνόδευε ο τότε Αρχιμανδρίτης και νυν Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμάς.
Στις 11 Φεβρουαρίου 2006, δηλαδή 1000 χρόνια μετά, πραγματοποιήθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Βλασίου στα Σκλάβαινα από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμά, ο οποίος και μίλησε σχετικά για τον Άγιο. Οι κάτοικοι της περιοχής είπαν ότι, ο εργάτης αυτός του Ευαγγελίου, είναι ο πρώτος Επίσκοπος που λειτούργησε στα «ξεχασμένα» Σκλάβαινα και ολοκλήρωσε την Θεία Λειτουργία που δεν είχε τελειώσει ο Άγιος Βλάσιος την εποχή εκείνη, γιατί τον σκότωσαν οι βάρβαροι πειρατές την ώρα της Θείας Λειτουργίας.
Η Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας, μετά την Αγιοποίηση του Ιερομάρτυρος Βλασίου του εν Σκλαβαίνοις Ακαρνανίας ασκήσαντος, πραγματοποιεί διήμερο λατρευτικών εκδηλώσεων την Πέμπτη και Παρασκευή, 6 και 7 Ιουλίου 2017. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, όλων των εκδηλώσεων θα προεξάρχει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αδριανουπόλεως κ.κ. Αμφιλόχιος ως εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου και θα συλλειτουργήσουν οι Μητροπολιτές, Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμος, Λευκάδος και Ιθάκης κ.κ. Θεόφιλος, Άρτης κ.κ. Καλλίνικος, Νεαπόλεως και Πρεβέζης κ.κ. Χρυσόστομος και ο Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμάς.
Η μνήμη του Αγίου τιμάται και με όλους τους Αγίους της Αιτωλοακαρνανίας την έκτη Κυριακή του Πάσχα, Κυριακή του Τυφλού, κάθε χρόνο σε διαφορετική ενορία της Μητροπόλεως.

Το απολυτίκιο του Αγίου Βλασίου
«Νέος ήλιος, ημίν εφάνης, ει και ‘ηθλησας, τοις πάλαι χρόνοις, τη φανερώσει των θείων λειψάνων σου, ιερομάρτυς Πατήρ ημών Βλάσιε, και καταυγάζεις ημάς θείαις χάρισιν∙ όθεν πρέσβευε, Κυρίω τω σε δοξάσαντι δωρήσασθαι ημίν το μέγα έλεος».


agios-bralis-akarnan1

Ο Ιερός Ναός του Αγίου Βλασίου στα Σκλάβαινα-Παλαίρου

agios-bralis-akarnan4

Το προσκυνητάρι, ο τάφος και η λειψανοθήκη  του Αγίου Βλασίου μέσα στον Ιερό Ναό

agios-bralis-akarnan2

Η λειψανοθήκη με τα Ιερά Λείψανα του Αγίου Βλασίου πάνω στον  Τάφο

agios-bralis-akarnan3

Tο εξώφυλλο του βιβλίου με τίτλο: ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΤΗΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

agrinionews.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου 2020 12:07

Τελευταία άρθρα

  • Prev
Το Κρυφό Διαμάντι της Ευρυτανίας: Το Παραδοσιακό Παντοπωλείο της Γκόλφως Η Γκόλφω και το παραδοσιακό παντοπωλείο στο χωριό Φουρνά στην Ευρυτανία αποτελούν ένα μοναδικό κομμάτι της τοπικής ...
10 Ιουνίου 2023
Αγίου Πνεύματος,  1979 .Βρισκόμαστε στην πόλη του Μεσολογγίου κατά το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος και παρακολουθούμε δρώμενα του πανηγυριού του Αη Συμιού, που διοργανώνεται την ίδια περίοδο ...
05 Ιουνίου 2023
Του Λίνου Υφαντή, Ο Οζερός ήταν μια “αβάφτιστη” μικρή λίμνη, η οποία στην αρχαιότητα κατά πάσα πιθανότητα επικαλύπτονταν από τη Λίμνη “Αμβρακία”. Παρόλα αυτά το όνομα της ίσως αποτελεί χρονόσημο ...
05 Ιουνίου 2023
Συνεφιασμένος σήμερα ο ουρανός αλλά πάντα μαγικό το τοπίο γύρω απο την τεχνητή λίμνη Στράτου. Το παρουσιάζει με βίντεο και φωτογραφίες ο Βασίλης Γαλατάς.    Η Λίμνη Στράτου είναι τεχνητή ...
04 Ιουνίου 2023
Το παραδοσιακό καρβέλι συνεχίζουν, λίγοι ακόμη, να φτιάχνουν στον ξυλόφουρνο στο Στενό Παλαίρου. Στο γραφικό χωριό τρεις κυρίες συνεχίζουν την παράδοση και ετοιμάζουν σπιτικό χωριάτικο ψωμί. ...
03 Ιουνίου 2023
Μέσα στις μαγευτικές αλυκές Μεσολογγίου δεσπόζει ένα ξωκλήσι.Στη θέση παλαιότερης παλαιοχριστιανικής εκκλησίας χτίστηκε το 1804 η τωρινή εκκλησία της Παναγιάς της Φοινικιάς,αγαπημένος τόπος ...
03 Ιουνίου 2023
Το ανανεωμένο έμβλημα του Δήμου Αγρινίου. «Το χαλκούν σήμα της πόλεως», το οποίο κατασκευάστηκε στην Αθήνα και μεταφέρθηκε με το πρακτορείο Μαραβέγια από την πρωτεύουσα για να τοποθετηθεί «είς την ...
01 Ιουνίου 2023
Αν και την πρωτοκαθεδρία στα κρυμμένα νησιά-διαμάντια την έχει δικαιωματικά το Αιγαίο, η αλήθεια είναι πως και το Ιόνιο δεν μένει καθόλου πίσω. Και μάλιστα, τα κρυμμένα μικρά νησιά του Ιονίου ...
28 Μαϊος 2023
H Aιτωλοακαρνανία τα έχει όλα. Βουνά, ποτάμια, λίμνες, δάση…Μαγικά είναι τα τοπία της και οι διαδρομές της. Μια από αυτές παρουσιάζει ο Βασίλης Γαλατάς με τις φωτογραφίες του. Ένα «οδοιπορικό» ...
28 Μαϊος 2023
Φτελιά, Αγία τριάδα, Προφήτης Ηλίας πρώην Πλακωτή, Λάλα λάκα Tέσσερις οικισμοί από την κοινότητα Ανοιξιάτικου του Δήμου Αμφιλοχίας που μέσα από το παρακάτω βίντεο μπορείτε να παρατηρήσετε την ομορφιά ...
28 Μαϊος 2023
Του Λϊνου Υφαντή, Αρχές της δεκαετίας του ’70 αποπερατώθηκε το Δημαρχέιο Αγρίνιου. Το μόνο που υπολείπονταν σε σχέση με τη σημερινή του μορφή ήταν να μπει το σήμα της πάλης του Ηρακλή με τον ...
27 Μαϊος 2023
Ήταν ο κεντρικός σταθμός από το 1890 που ξεκίνησε,της γραμμής Κρυονέρι - Αγρίνιο, έως το 1970 που έκλεισε η εταιρεία σιδηροδρόμων δυτικής Ελλάδας ,80 χρόνια λειτουργίας, μεταφοράς εμπορευμάτων και ...
26 Μαϊος 2023