WESTMEDIA CIRCLE SMALL

Τετάρτη, 05 Ιουλίου 2017 16:42

Ο Άγιος Βλάσιος ο Ακαρνάν

«…Πόθος μας πολυετής και διακαής ήταν να δούμε στο Ορθόδοξο Αγιολόγιο της Εκκλησίας μας εγγεγραμμένο το όνομα του μεγάλου μας τοπικού αγίου, ιερομάρτυρος Βλασίου, του εν Σκλαβαίνοις Ακαρνανίας ασκήσαντος και μαρτυρήσαντος. Ο πόθος μας αυτός εκπληρώθηκε..»
Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. ΚΟΣΜΑΣ

Γράφει ο Καθηγητής Χρήστος Γερ. Σιάσος
Πέρασαν χίλια και δέκα, (1010), χρόνια μέχρι σήμερα από το μαρτυρικό θάνατο του Ιερομάρτυρα Βλασίου από τα Σκλάβαινα Αιτωλοακαρνανίας όπου η Αγία μας Ορθόδοξη Εκκλησία δια του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, Προεδρεύοντος της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στις 29 Αυγούστου 2016, προέβει στην Αγιοκατάταξη του Αγίου Βλασίου και ώρισε να εορτάζεται η μνήμη του κάθε χρόνο στις 7 Ιουλίου δηλαδή την ημέρα του μαρτυρίου του.
Σε εγκήκλιό του ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμάς μεταξύ των άλλων μας λέει: «…Πόθος μας πολυετής και διακαής ήταν να δούμε στο Ορθόδοξο Αγιολόγιο της Εκκλησίας μας εγγεγραμμένο το όνομα του μεγάλου μας τοπικού Αγίου, Ιερομάρτυρος Βλασίου, του εν Σκλαβαίνοις Ακαρνανίας ασκήσαντος και μαρτυρήσαντος. Ο πόθος μας αυτός εκπληρώθηκε..»
Από το βιβλίο με τίτλο, «ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΤΗΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ» του υπογράφοντος το άρθρο, θα αναφερθούμε σύντομα, στο βίο και στα θαύματα του Αγίου Βλασίου. Ο Άγιος Ιερομάρτυρας Βλάσιος ο Ακαρνάν είναι νεοφανής Άγιος από τα Σκλάβαινα, παλαιά ονομασία του χωριού Κιάφα της Παλαίρου, της Επαρχίας Βονίτσης. Τα Σκλάβαινα, μετά από τον καταστροφικό σεισμό στις 23 Μαρτίου 1983, ενσωματώθηκαν στην Πάλαιρο ή Ζαβέρδα, πρωτεύουσα του πρώην Δήμου Κεκροπίας και νυν Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας, Αιτωλοακαρνανίας.
Ο Άγιος γεννήθηκε στις 18 Δεκεμβρίου το 950 και πέθανε με μαρτυρικό θάνατο στα Σκλάβαινα στις 24 Ιουνίου 1006, ημέρα Κυριακή και πριν τελειώσει η Θεία Λειτουργία, σε ηλικία 56 ετών. Η εμφάνιση του Αγίου έγινε στη θέση που βρίσκεται σήμερα ο Ιερός Ναός στο κέντρο του χωριού. Στο σημείο εκείνο μαζί με άλλα δένδρα υπήρχε μια αγριελιά και σύμφωνα με μαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής ηλικιωμένος άνδρας είδε στο σημείο αυτό σε όνειρό του τον Άγιο. Το ίδιο όνειρο έβλεπαν και άλλοι κάτοικοι του χωριού όπου ο Άγιος τους έλεγε να σκάψουν εκεί και θα βρουν τα λείψανά του.
Ο Άγιος, όπως γράφει ο αείμνηστος Αρχιμανδρίτης Αυγουστίνος Κατσαμπίρης, εμφανιζόταν πολλές φορές αυτοπροσώπως και στην σεβαστή γερόντισσα του χωριού Ευφροσύνη Σπύρου Κατσαρά. Μία από αυτές, ήταν η νύκτα στις 23 Αυγούστου 1923. Το βράδυ εκείνο η κυρία Ευφροσύνη φρόντιζε την κόρη της που ήταν βαριά άρρωστη. Εδώ ο Άγιος εμφανίστηκε στη γερόντισσα με ενδυμασία κληρικού δηλαδή φορούσε την Αρχιερατική του στολή και με καλοσύνη και αγάπη άρχισε να της λέει ότι είναι ο Άγιος Βλάσιος και είναι θαμμένος στο σημείο που έλεγε και στους άλλους χωριανούς και τους παρότρυνε να σκάψουν και θα βρουν τα λείψανά του και εκεί να κτίσουν εκκλησία.
Η γερόντισσα Ευφροσύνη μετά από πολλές υποδείξεις του Αγίου και αφού πείρε κι άλλους χωριανούς άρχισαν την εκσκαφή. Στο σημείο εκείνο βρέθηκαν τα Ιερά λείψανα του Αγίου Βλασίου και μαζί με τα οστά του βρέθηκαν και τα καρφιά που τρύπησαν την καρδιά του την ώρα των βασανιστηρίων καθώς και ο σταυρός που φορούσε. Μέσα στον τάφο βρέθηκε και μια πλάκα που έγραφε 1006. Όλα τα παραπάνω δεν υπάρχουν σήμερα.
Τα λείψανα του Αγίου αφού καθαρίστηκαν τοποθετήθηκαν σε λειψανοθήκη η οποία βρίσκεται μέχρι σήμερα μέσα στον Ιερό Ναό πάνω στον τάφο του Αγίου. Μετά από όλα τα παραπάνω η γερόντισσα μαζί με τους κατοίκους του χωριού άρχισαν εράνους προκειμένου να κτίσουν το Ναό του Αγίου.
Ο Ιερός Ναός άρχισε να κτίζεται το 1926 και ολοκληρώθηκε το 1928. Στον αριστερό τοίχο υπάρχει η θαυματουργή εικόνα του Αγίου που γράφει, «ΑΓΙΟΣ ΒΛΑΣΙΟΣ» «ΔΑΠΑΝΗΣ ΖΕΡΒΟΥ» «ΛΕΥΚΑΣ 1928» και αγιογραφήθηκε από την Ουρανία Γαζή.
Ο Άγιος αποκάλυψε στη γερόντισσα το μαρτυρικό θάνατο που βρήκε από τους Αγαρηνούς πειρατές που έδρασαν στην περιοχή την εποχή εκείνη και πως, άλλους κατοίκους του χωριού τους έπαιρναν σκλάβους για τα σκλαβοπάζαρα της Αφρικής και άλλους τους σκότωναν. Ο Άγιος ήταν Ηγούμενος στην Ιερά Μονή Εισοδίων της Θεοτόκου στα Σκλάβαινα όπου στις 24 Ιουνίου 1006 Σάββατο προς Κυριακή και σύμφωνα με την πέτρινη πλάκα που βρέθηκε, μαζί με τρείς Ιερομόναχους, τρείς Μοναχούς και πολλούς Χριστιανούς έκαναν ολονύκτια αγρυπνία προς τιμή του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου και θα ακολουθούσε η Θεία Λειτουργία.
Κάποια στιγμή έρχονται αγριεμένοι οι Αγαρηνοί πειρατές και άρχισαν τα βασανιστήρια και τις σφαγές με αποτέλεσμα η Θεία Λειτουργία να διακοπή και να μην τελειώσει ποτέ. Στον Άγιο του κάρφωσαν πέντε μεγάλα καρφιά, που βρέθηκαν στον τάφο του, ακολούθησαν οι σφαγές σε κληρικούς, άνδρες, γυναίκες και παιδιά. Οι συλλειτουργοί του Αγίου ήταν, ο Αρχιμανδρίτης Θεόκλητος, ο Ιερομόναχος Συμεών, ο Μοναχός Νικηφόρος, ο Μοναχός Χαρίτων, ο Μοναχός Παντελεήμων και ο Ιερομόναχος Ιγνάτιος. Όλοι τους βρήκαν φρικτό θάνατο.
Η γερόντισσα Ευφροσύνη μας λέει ότι σε κάθε εμφάνιση του Αγίου είναι και ένα θαύμα. Στις 15 Αυγούστου 1944, γιορτή της Παναγίας μας, αντάρτες βρέθηκαν στα Σκλάβαινα και πήραν πολλούς αιχμαλώτους τους οποίους πήγαν στο χωριό Κονοπίνα Ξηρόμερου για να τους εκτελέσουν. Όλοι τους προσευχόταν στον Άγιο Βλάσιο καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας με αποτέλεσμα να μην εκτελεστεί κανείς και όλοι τους επέστρεψαν στα σπίτια τους.
Άλλη παρουσίαση του Αγίου ήταν στον αείμνηστο Αρχιμανδρίτη Αρσένιο Τσαταλιόν στο νησί Σχοινούσα στις Κυκλάδες, 6 Δεκεμβρίου 1978. Αμέτρητες οι παρουσίες του Αγίου σε πιστούς όχι μόνο σε Αιτωλοακαρνάνες αλλά σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό. Η Αθανασία Νεδέλκα από το Τορόντο γράφει σε επιστολή που έστειλε στις 14 Μαρτίου 2005 στον αείμνηστο Αρχιμανδρίτη Αυγουστίνο, ότι είδε τον Άγιο και της είπε, «…μη φοβάσαι παιδί μου, είμαι ο Άγιος Βλάσιος ο Ακαρνάν. Γεννήθηκα την 18 Δεκεμβρίου το έτος 950 και εμαρτύρησα το 1006 και ήμουν 56 χρόνων…» και στη συνέχεια ο Άγιος έφυγε.
Μια άλλη παρουσίαση του Αγίου ήταν και στον Γέροντα Παΐσιο τον Αγιορείτη. Ο Γέροντας Παΐσιος ανταπέδωσε αμέσως την επίσκεψη πηγαίνοντας από το Άγιο Όρος στα Σκλάβαινα στις 20 Μαΐου 1980, ο οποίος ομολόγησε την Αγιότητα του Αγίου Βλασίου. Τον Γέροντα συνόδευε ο τότε Αρχιμανδρίτης και νυν Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμάς.
Στις 11 Φεβρουαρίου 2006, δηλαδή 1000 χρόνια μετά, πραγματοποιήθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Βλασίου στα Σκλάβαινα από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμά, ο οποίος και μίλησε σχετικά για τον Άγιο. Οι κάτοικοι της περιοχής είπαν ότι, ο εργάτης αυτός του Ευαγγελίου, είναι ο πρώτος Επίσκοπος που λειτούργησε στα «ξεχασμένα» Σκλάβαινα και ολοκλήρωσε την Θεία Λειτουργία που δεν είχε τελειώσει ο Άγιος Βλάσιος την εποχή εκείνη, γιατί τον σκότωσαν οι βάρβαροι πειρατές την ώρα της Θείας Λειτουργίας.
Η Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας, μετά την Αγιοποίηση του Ιερομάρτυρος Βλασίου του εν Σκλαβαίνοις Ακαρνανίας ασκήσαντος, πραγματοποιεί διήμερο λατρευτικών εκδηλώσεων την Πέμπτη και Παρασκευή, 6 και 7 Ιουλίου 2017. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, όλων των εκδηλώσεων θα προεξάρχει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αδριανουπόλεως κ.κ. Αμφιλόχιος ως εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου και θα συλλειτουργήσουν οι Μητροπολιτές, Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμος, Λευκάδος και Ιθάκης κ.κ. Θεόφιλος, Άρτης κ.κ. Καλλίνικος, Νεαπόλεως και Πρεβέζης κ.κ. Χρυσόστομος και ο Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμάς.
Η μνήμη του Αγίου τιμάται και με όλους τους Αγίους της Αιτωλοακαρνανίας την έκτη Κυριακή του Πάσχα, Κυριακή του Τυφλού, κάθε χρόνο σε διαφορετική ενορία της Μητροπόλεως.

Το απολυτίκιο του Αγίου Βλασίου
«Νέος ήλιος, ημίν εφάνης, ει και ‘ηθλησας, τοις πάλαι χρόνοις, τη φανερώσει των θείων λειψάνων σου, ιερομάρτυς Πατήρ ημών Βλάσιε, και καταυγάζεις ημάς θείαις χάρισιν∙ όθεν πρέσβευε, Κυρίω τω σε δοξάσαντι δωρήσασθαι ημίν το μέγα έλεος».


agios-bralis-akarnan1

Ο Ιερός Ναός του Αγίου Βλασίου στα Σκλάβαινα-Παλαίρου

agios-bralis-akarnan4

Το προσκυνητάρι, ο τάφος και η λειψανοθήκη  του Αγίου Βλασίου μέσα στον Ιερό Ναό

agios-bralis-akarnan2

Η λειψανοθήκη με τα Ιερά Λείψανα του Αγίου Βλασίου πάνω στον  Τάφο

agios-bralis-akarnan3

Tο εξώφυλλο του βιβλίου με τίτλο: ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΤΗΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

agrinionews.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου 2020 12:07

Τελευταία άρθρα

  • Prev
Του Λίνου Υφαντή, Είναι γνωστό ότι η επανάσταση στο Βραχώρι ήρθε τρεις μήνες αργότερα από την επίσημη έναρξη της, την 25η Μαρτίου 1821. Άλλωστε και η ημερομηνία αυτή είναι ενδεικτική διότι υπήρξε ...
20 Σεπτεμβρίου 2022
«Ευ σοι το μέλλον έξει, αν το παρόν ευ τιθής» Ισοκράτης Γράφει ο Καθηγητής Χρήστος Γερ. Σιάσος Στις μέρες μας, είναι επιτακτική ανάγκη όσο ποτέ να γνωρίζει ο κάθε Αιτωλοακαρνάνας και όχι μόνο, ...
13 Σεπτεμβρίου 2022
Τρία πουλάκια κάθονται, στου Πεταλά τη ράχη, Τόνα κοιτάει το Μαχαλά, τ’άλλο κατά το Ρίβιο, το τρίτο το καλύτερο, τη Λεπενού τη δόλια. Τόνα το λέει σαν πέρδικα, σα χελιδόνα τ’ άλλο, Το ...
08 Σεπτεμβρίου 2022
Στο ορεινό χωριό Καρίτσα Ευρυτανίας συναντήσαμε την γλυκύτατη 92χρονη γιαγιά -Παναγιώτα, η οποία μας μιλάει για τη ζωή της στο ορεινό χωριό, μας φιλεύει τοπικά αρωματικά βότανα μας συγκινεί με τα ...
05 Σεπτεμβρίου 2022
Η λίμνη Κρεμαστών, είναι η μεγαλύτερη τεχνητή λίμνη της Ελλάδας και βρίσκεται ακριβώς στα σύνορα της Αιτωλοακαρνανίας και της Ευρυτανίας. Η γέφυρα της Επισκοπής, η οποία περιβάλλεται από πλούσια ...
05 Σεπτεμβρίου 2022
Oνομάζεται Μύτικας επειδή βρίσκεται σε μια μυτερή προεξοχή της στεριάς προς το Ιόνιο πέλαγος και το κανάλι n.p. production στο youtube δημιούργησε ένα video με εντυπωσιακά εναέρια πλάνα. Υπάρχουν ...
02 Σεπτεμβρίου 2022
Του Γιάννη Γιαννακόπουλου Εκατό χρόνια μετά την καταστροφή της Σμύρνης και οι μνήμες είναι ακόμα ζωντανές. Χιλιάδες οι νεκροί της μεγάλης καταστροφής και της Εθνικής Τραγωδίας. Μεταξύ την νεκρών ...
01 Σεπτεμβρίου 2022
Οι περιοχές που εντάσσονται στον γεωγραφικό προσδιορισμό «Κράβαρα», προσδιορίζουν κύρια τις ορεινές και δυσπρόσιτες εκτάσεις της Ναυπακτίας. Ωστόσο και σε άλλες ορεινές περιοχές της Ελλάδας ...
01 Σεπτεμβρίου 2022
Γράφει η Δρ Μαρία Ν. Αγγέλη agelimaria@yahoo.gr Είχα ανάγκη να υπάρχεις. Να βρω ν’ ακουμπήσω κάπου τη λύπη μου, σε καιρούς όπου όλα, πρόσωπα, αισθήματα, ιδέες, ήταν ρευστά, χρειαζόμουν ...
31 Αυγούστου 2022
Τόπος ορεινός στο σύνολό του, η Ευρυτανία, κομμάτι της Ρούμελης, συναρπάζει τους ταξιδιώτες με τις απαράμιλλες φυσικές ομορφιές της, τις μοναδικές χρωματικές συνθέσεις και εναλλαγές. ...
30 Αυγούστου 2022
Η Λευκάδα για μένα είναι ένας παράδεισος, αναφέρει ο Κωνσταντίνος Κάππας. Είναι ένα μέρος που ηρεμώ ,γαληνεύω ,περπατάω πολύ, κάνω ποδήλατο, κολυμπάω σε υπέροχες θάλασσες και κάνω τις πιο ωραίες ...
27 Αυγούστου 2022
Ο Πλάτανος της Ναυπακτίας είναι ένα πανέμορφο ιστορικό κεφαλοχώρι. Υπήρξε γενέτειρα σπουδαίων προσωπικοτήτων, γιατρών, πολιτικών, στρατιωτικών, ανθρώπων της τέχνης κλπ. Συχνά έρχεται στην ...
24 Αυγούστου 2022