Μαθήματα Τοπικής Ιστορίας Γ.Ε.Α

Οι Αιτωλοί στο μικροσκόπιο της ιστορίας  

Ο Ιστορικός και Πτυχιούχος του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ Αθανάσιος Καλαϊτζής ανέπτυξε το θέμα των σχέσεων της Αρχαίας Αιτωλικής Συμπολιτείας με τους Μακεδόνες μέσα στα Ελληνιστικά Χρόνια

 Συνεχίζονται τα μαθήματα Τοπικής Ιστορίας της Γ.Ε.Α, που διοργανώθηκαν κατόπιν σκέψης και πρωτοβουλίας του αείμνηστου Αθανάσιου Παλιούρα. Σκοπός τους είναι η ενημέρωση του ευρύ κοινού για την τοπική ιστορία. Τα μαθήματα ξεκινάνε από την αρχαιότητα και καταλήγουν μέχρι και τα σύγχρονα σχετικά χρόνια, όπως την εποχή του καπνεργατικού κινήματος, της ζωής στο Αγρίνιο την κατοχή κλπ. Το εύρος είναι τεράστιο και τα μαθήματα ποικίλουν. Μέσα από τα μαθήματα αυτά εξετάζονται ζητήματα πολιτισμού, οικολογίας, μέχρι και πιο εξειδικευμένα, όπως της αρχιτεκτονικής της πόλης. Στην Σχολή Τοπικής Ιστορίας έχουν πραγματοποιήσει διαλέξεις σπουδαίοι καθηγητές και άτομα του πνεύματος, ενώ προσδοκία όλων είναι τα μαθήματα αυτά να συνεχιστούν και τα επόμενα χρόνια. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Χθες, ο Ιστορικός και Πτυχιούχος του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ Αθανάσιος Καλαϊτζής ανέπτυξε το θέμα των σχέσεων της Αρχαίας Αιτωλικής Συμπολιτείας με τους Μακεδόνες μέσα στα Ελληνιστικά Χρόνια. Μέσα από την διάλεξή του, ο κ Καλαϊτζής προσπάθησε να εξερευνήσει κατά πόσο οι Αιτωλοί είναι τα κακά παιδιά της αρχαιότητας, αν είναι δηλαδή οι ληστές και οι ιερόσυλοι, όπως κάποιοι τους αποκαλούν, ή είναι κάτι άλλο. Η όλη αυτή διαδικασία προσπαθεί να δείξει ότι οι Αιτωλοί είναι μια δημοκρατική δύναμη, η οποία επιχειρεί να σταθεί ως αντίβαρο απέναντι σε μια ηγεμονική πολιτική που ασκείται από τους Μακεδόνες. Δεν είναι ήρωες, είναι απλά άνθρωποι της εποχής τους οι Αιτωλοί. Η έκταση της ιστορικής διαδρομής που εξετάστηκε ξεπερνά τα εκατόν πενήντα χρόνια και συνεπώς επιλέχθηκε από τον κ Καλαϊτζή να γίνει επικέντρωση σε κάποιους πολέμους που διεξήχθησαν καθ όλη την διάρκεια της ιστορίας των Αιτωλών. Οι πόλεμοι μπορεί να μην είναι ο κατάλληλος «βοηθός» για την εξέταση της ιστορίας, αλλά σίγουρα μέσα από αυτούς γίνονται αντιληπτές οι συμμαχίες. Με το σκεπτικό αυτό ο κ Καλαϊτζής επέλεξε να εξετάσει πρώτα τον Λαμιακό πόλεμο, που ξεκίνησε μετά τον θάνατο του Μ.Αλεξάνδρου και επιχείρησε να εμβαθύνει στον ρόλο των Αιτωλών κατά την έκβασή του πολέμου. Στην συνέχεια, «προχώρησε» εκατό χρόνια αργότερα, εξετάζοντας τα βήματα που οδηγούν τους Αιτωλούς να συνάπτουν συμμαχία με τους Ρωμαίους και εν τέλει πως η Ρώμη κατακτά την Ελλάδα, παρουσιάζοντας τους λόγους που τους οδήγησαν σε αυτές τις πράξεις που έφεραν το παραπάνω αποτέλεσμα.

Το τελικό συμπέρασμα της διάλεξης είναι, ότι οι Αιτωλοί είναι άνθρωποι της εποχής τους, χαρακτηρίζονται από πνεύμα ανεξαρτησίας, το οποίο δεν εντοπίζεται εύκολα την εποχή εκείνη, είναι ανυπότακτοι, πολεμούν μέχρι τέλους, ακόμη και όταν η διπλωματία είναι η καλύτερη λύση. Αυτό τους οδηγεί να δημιουργήσουν περισσότερους εχθρούς. Οι σύμμαχοί τους όμως, τους εκτιμούν διότι προσφέρουν ουσιαστική ισότητα και όχι ηγεμονία. Αυτό μάλιστα το χαρακτηριστικό ήταν το στοιχείο που μετέτρεπε σε Αιτωλούς όλους τους συμμάχους τους. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι Κρήτες γίνονται Αιτωλοί, σύμμαχοι και μέλη της Αιτωλικής Συμπολιτείας δηλαδή και είναι ίσοι, χωρίς ποτέ κάποιος από το Θέρμο, που ήταν η έδρα της Αιτωλικής Συμπολιτείας, να έχει περισσότερα δικαιώματα από ότι ένας εκπρόσωπος της συμπολιτείας από την Κρήτη ή κάποιον εκπρόσωπο από τον Εύξεινο Πόντο. Βέβαια, για να διατηρηθεί η ισότητα αυτή, οι Αιτωλοί αναγκάστηκαν να κάνουν πράγματα τα οποία τους έφεραν αντιμέτωπους με την μοίρα τους και κυρίως με την ιστορία, καθώς επίσης και την έλευση των Ρωμαίων.

Κων/νος Χονδρός

πηγή: http://sinidisi.gr