ΕΛΛΟΠΥ

Δευτέρα, 08 Φεβρουαρίου 2016 15:05

Δέκα ιδιαίτεροι λόγοι για να πάμε Μεσολόγγι! (www.autotriti-touring.gr)

Αποδράσεις στον χρόνο και στην ιστορία. Εξερευνήσεις μέσα από δαιδαλώδεις χωματόδρομους σε απρόσιτες παραλίες και υδροβιότοπους.

Κρυφές ματιές στον μαγικό κόσμο των πουλιών και για επιδόρπιο, γευσιγνωστικές «επελάσεις» σε ένα τόπο που φημίζεται για τα ποιοτικά προϊόντα του. Το Μεσολόγγι είναι μια πόλη όπου το χθες και το σήμερα σμίγουν με ένα παράξενο τρόπο, σε ένα τοπίο φτιαγμένο από εκατοντάδες διαφορετικές στιγμές. Ξεχωρίσαμε τις Top10 και σας τις παρουσιάζουμε.

Ανατολή και βόλτα στην Τουρλίδα
Αξίζει να ακολουθήσετε τη διαδρομή που οδηγεί στην Τουρλίδα (6 χλμ). Πρόκειται για μια στενή λωρίδα γης (αριστερά, δεξιά βλέπεις τη λιμνοθάλασσα), που ενώνει την πόλη με το νησάκι της Τουρλίδας, στην άκρη της λιμνοθάλασσας.Ο δρόμος κατασκευάστηκε το 1884 πάνω στη δυτική άκρη της λιμνοθάλασσας Κλείσοβας. Στη διάρκεια της πορείας σας θα δείτε τις «πελάδες», τις χαρακτηριστικές ψαράδικες καλύβες κτισμένες πάνω από το νερό σε πασσάλους και τα διβάρια (ιχθυοτροφεία) όπου αλιεύονται τα χέλια, οι τσιπούρες, τα λαβράκια και οι κέφαλοι. Η Τουρλίδα που ήταν κάποτε ένα γνήσιο ψαροχώρι, καταφέρνει να κρατά ακόμα κάτι ζωντανό από την όψη του παλιού ιδιόμορφου λιμναίου οικισμού ο οποίος ισορροπούσε πάνω σε πασσάλους. Μαγική στιγμή στην περιοχή, η ώρα της ανατολής του ήλιου. Εκείνα τα λίγα λεπτά, που ο ήλιος έχει τόσο μαγικό φως, που μετατρέπει το πιο απλό θέμα, σε έργο τέχνης, πόσο μάλλον όταν έχεις μπροστά σου όλη την ψυχή της λιμνοθάλασσας, σταφνοκάρια, ιβάρια, και “πελάδες”.

φλαμίγκος - παρατήρηση πουλιώνΟ γύρος της λιμνοθάλασσας και τα flamingos
Σε μια βόλτα αρκετών χιλιομέτρων, που περνάει πάνω από μικρές γέφυρες και σημεία που υπάρχουν οι “μπούκες”, που ενώνουν τη θάλασσα, με την λιμνοθάλασσα, θα δείτε δεκάδες ερωδιούς, να παίρνουν το γεύμα τους.
Τριακόσια μέτρα πριν την Τουρλίδα, βρίσκεται ο δρόμος που πάει περιμετρικά στη λιμνοθάλασσα. Αν είστε τυχεροί εκεί θα δείτε και αβοκέτες, ένα από τα ωραιότερα πουλιά, με τεράστιο καμπυλωτό –προς τα πάνω- ράμφος, που βουτάει μέσα στο νερό για να “ψαρέψει” τους μικροοργανισμούς που αποτελούν την τροφή της. Ξύλινα, παλιά σπίτια, που χρησιμοποιούνται για ψάρεμα αλλά και διακοπές, θα αποσπάσουν την προσοχή σας από τα πουλιά, μέχρι να συναντήσετε τα flamingo. Εκατοντάδες πανέμορφα πουλιά, πετούν, στέκονται με κουλουριασμένο το λαιμό τους ή ποζάρουν δημιουργώντας ένα υπερθέαμα.

Η σιδερένια περαταριά
Έναν πρωτότυπο και συνάμα ιδιαίτερο τρόπο έχουν εφεύρει οι κάτοικοι της περιοχής ώστε να διασχίζουν τη λιμνοθάλασσα και να φτάνουν στο μικρό νησάκι της Τουρλίδας.Μια περαταριά, κάτι σαν μικρό σιδερένιο φέρυ μπωτ, τους βοηθά ώστε να περνούν απέναντι, στις περιπτώσεις που ο αυτοκινητόδρομος, ο πεζόδρομος και ο ποδηλατόδρομος δεν αποδεικνύονται χρηστικοί, ανάλογα με το σημείο που βρίσκονται. Αυτή η αυτοσχέδια σιδερένια σχεδία, την οποία σέρνουν με συρματόσχοινο, αποτελεί αξιοθέατο της περιοχής και μόνο για τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η μεταφορά!

αλιεία ψάρεμα ΜεσολόγγιΣταφνοκάρι, η τεχνική ψαρέματος που υπάρχει μόνο εδώ
Η λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου έχει πολύ μικρό βάθος και είναι τόσο πλούσια σε ζωή, που τα ψάρια κάθε είδους, έρχονται εδώ κατά εκατομμύρια. “Έχει τόσο πολύ ψάρι, που μπορεί να θρέψει όλη την Ευρώπη”, λένε οι ντόπιοι.
Για αυτό τα ψάρια, οι τρόποι που ψαρεύονται αλλά και οι τρόποι που μαγειρεύονται, είναι εξίσου φημισμένα, για το Μεσολόγγι. Ιβάρια και σταφνοκάρια (οι βάρκες που χρησιμοποιούν για να ψαρεύουν στη λιμνοθάλασσα με ένα ειδικό δίχτυ και μια τεχνική, που συναντάμε μόνο στο Μεσολόγγι και στο διπλανό Αιτωλικό) ψαρεύουν τσιπούρες διασπαρμένα στη λιμνοθάλασσα, δημιουργώντας μια εικόνα σαν βγαλμένη από παραμύθι. Με το τοπικό αυτό σύστημα μια καλή ψαριά μπορεί να είναι 50 ή και 100 κιλά ψάρια σε ένα βράδυ.

ιβάριαΓνωρίστε τα ιδιαίτερα ιβάρια και τις πελάδες
Από τα πιο χαρακτηριστικά αξιοθέατα της περιοχής του Μεσολογγίου είναι τα ιβάρια και οι πελάδες, τα οποία δε θα μπορούσαν να έχουν σχέση με κάτι άλλο, παρά με το ψάρεμα.Τα ιβάρια είναι περιφράξεις μέσα στη λιμνοθάλασσα, οι οποίες ενοικιάζονται από το δήμο και είναι εκεί όπου παγιδεύονται τα ψάρια και μια απόχη αρκεί για να βγάλεις δεκάδες κιλά, μέσα σε λίγα λεπτά. Οι πελάδες, από την άλλη, είναι τα ξύλινα σπιτάκια που μοιάζουν να επιπλέουν με ένα μυστήριο τρόπο πάνω στο νερό. Χρησιμοποιούνται ως «καταφύγιο» ξεκούρασης για τους ψαράδες ώστε να ζουν κοντά στα ιβάρια τους.

ΜεσολόγγιΣτον κεντρικό πεζόδρομο της πόλης για φαγητό, καφέ, ποτό
Η ζωή στην πόλη του Μεσολογγίου δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τις άλλες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, ίσως μάλιστα να υπερτερεί και στα σημεία. Ο κεντρικός πεζόδρομος της Χαριλάου Τρικούπη είναι το σήμα κατατεθέν.Σημείο συνάντησης φοιτητών, περαστικών, και επαγγελματιών που περνούν ντυμένοι με το πιο μεγάλο τους χαμόγελο για μια «καλημέρα». Από νωρίς το πρωί έως και αργά το βράδυ, ο πεζόδρομος σφύζει από ζωή, με μερικά από τα καλύτερα μαγαζιά της πόλης για καφέ, φαγητό και ποτό να βρίσκονται εδώ, συγκεντρώνοντας τους πιο διαφορετικούς αλλά και ενδιαφέροντες ανθρώπους.

αλυκέςΔείτε το ηλιοβασίλεμα και τις αντανακλάσεις στις Αλυκές
Βγαίνοντας από το Μεσολόγγι, στο δρόμο προς Αιτωλικό, συναντάς στο αριστερό σου χέρι τις Αλυκές. Αναλόγως την εποχή υπάρχουν βουνά από αλάτι και όταν η θάλασσα είναι λάδι, το καθρέφτισμα τους στο νερό, χαρίζει μαγικές εικόνες.

Ειδικά το ηλιοβασίλεμα είναι η ιδανική στιγμή να φτάσεις εδώ, στις Αλυκές, και να απολαύσεις μια από τις πιο ειδυλλιακές εικόνες που, για κάποιους, ξεπερνά και το ηλιοβασίλεμα της Σαντορίνης. Η περιοχή των Αλυκών είναι και προστατευμένη περιοχή για τα πουλιά, αφού το αλάτι ευνοεί την ανάπτυξη μικροοργανισμών. Επισκεφθείτε τη και δείτε τα βουνά από το «λευκό χρυσάφι» που με τόσο μεράκι και κόπο παράγουν εδώ και αιώνες οι αλυκές.

Επίσκεψη στο Αιτωλικό, τη μικρή «νερούπολη»
Μην παραλείψετε να κάνετε μια επίσκεψη στο Αιτωλικό, στη μικρή Βενετία της Ελλάδας, όπως αποκαλούν πολλοί αυτή τη μικρή «νερούπολη». Δύο πέτρινα γεφυράκια 250 και 300 μέτρων το καθένα συνδέουν το νησάκι πάνω στο οποίο έχει χτιστεί το Αιτωλικό, με τον δρόμο που έρχεται από Μεσολόγγι και συνεχίζει προς τον Αστακό. Αν έρθετε από τον παλιό δρόμο στη θέση «Φοινικιά» θα δείτε ανάμεσα στις αλυκές, μέσα στα ρηχά νερά της Λιμνοθάλασσας το εκκλησάκι της «Παναγίας της Φοινικιάς», όπου ερχόταν με βάρκα για να ξαποστάσει ο Λόρδος Βύρωνας.

αυγοταραχοΔοκιμάστε το θρυλικό αυγοτάραχο στον τόπο που φτιάχνεται
Αύγουστος – Σεπτέμβριος είναι η εποχή των κεφάλων. Σημαντική περίοδος για το Μεσολόγγι, αφού ο θηλυκός κέφαλος (“μπάφα” είναι το τοπικό του όνομα) έχει τα αυγά, από τα οποία γίνεται το θρυλικό αυγοτάραχο του Μεσολογγίου. Πασίγνωστο για την ξεχωριστή νοστιμιά του, είναι πλέον διάσημο εντός, αλλά και εκτός των ελληνικών συνόρων. Η διαδικασία παραγωγής του είναι πολύ “μπελαλίδικη”, έχει όμως την καλύτερη ποιότητα και γι? αυτό την ακριβότερη τιμή, (σχεδόν 200 ευρώ το κιλό). Παρουσιάστηκαν, μάλιστα, στην αγορά και ένα σωρό παρόμοια αυγοτάραχα που χρησιμοποιούσαν παραπλανητικά τον τίτλο “αυγοτάραχο Μεσολογγίου”, κάτι που οδήγησε τους παραγωγούς να φέρουν στο προϊόν τους προστασία ονομασίας προέλευσης!

Κάντε μια βουτιά στην ιστορία
Το Μεσολόγγι, η Ιερά πόλις όπως αποκαλείται συχνά, έχει ταυτιστεί περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη ελληνική πόλη με τον Αγώνα του 1821. Η νέα πόλη δημιουργήθηκε το 1722 από τους Ενετούς, αλλά τα μνημεία της Ελληνικής Επανάστασης δεσπόζουν επιβλητικά, αφήνοντας ελάχιστο χώρο για οποιαδήποτε άλλη στιγμή της ιστορίας. Ένα μικρό πέτρινο τείχος που υψώνεται συμβολικά μπροστά στην είσοδο του Μεσολογγίου. Ο Κήπος των Ηρώων που ιδρύθηκε το 1830 με διαταγή του Καποδίστρια και βρίσκεται στην είσοδο της πόλης, πίσω από το τείχος, μέσα στον οποίο υπάρχουν οι τάφοι τού Μάρκου Μπότσαρη, του Κυριακούλη Μαυρομιχάλη, του Γρίβα και άλλων αγωνιστών. Το άγαλμα του Τζωρτζ Γκόρντον Μπάιρον, πιο γνωστού ως λόρδου Βύρωνα που πέθανε στις 19 του Απρίλη του 1824, στη πόλη που τόσο αγάπησε.

Πηγή: autotriti-touring.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 02 Οκτωβρίου 2020 12:04

Τελευταία άρθρα

  • Prev
Ένας απίστευτος ορεινός προορισμός για μία μοναδική εμπειρία οδήγησης μέσα στα έλατα, στις καστανιές και στα γραφικά χωριά Κυκλωμένη από ορεινούς όγκους, ποτάμια, χαράδρες, ρέματα, καταρράκτες, ...
18 Σεπτεμβρίου 2023
Η οχύρωση της αρχαίας Σαυρίας (Παλαιομάνινας), βρίσκεται στα Δ του Αχελώου, 44 χλμ. ΒΔ του Μεσολογγίου, σε απόσταση 16 χλμ. από τους Οινιάδες και 14 χλμ. από την αρχαία Στράτο. Αποτελεί μια από τις ...
16 Σεπτεμβρίου 2023
Το Bελανιδοδάσος του Ξηρομέρου και ο Kόσμος του βελανιδιού…  Βελανιδοδάσος Ξηρομέρου. Φωτογραφία: Κώστας Καρακώστας   Γράφει η Μαρία Ν. Αγγέλη Δρ Κοινωνικής Λαογραφίας e-mail ...
16 Σεπτεμβρίου 2023
Το γεφύρι του Μανώλη στην Ευρυτανία καθ όλη την διάρκεια του έτους σκεπάζεται ολόκληρο με τα νερά του Αγραφιώτη ποταμού. Αφανίζεται! Συνήθως τον χειμώνα ξεχωρίζει μόνο η κορυφή του τόξου. Προβάλει ...
09 Σεπτεμβρίου 2023
Στις 8 Σεπτεμβρίου κάθε έτους εορτάζουμε το γενέσιον της Θεοτόκου. Στην περιοχή του Αγρινίου, την ημέρα αυτή εορτάζει η «Ψηλή Παναγία» στο Ζαπάντι, στη σημερινή Κοινότητα της Μεγάλης Χώρας. Υπήρχε ...
07 Σεπτεμβρίου 2023
Γράφει η Μαρία Ν. Αγγέλη, Φιλόλογος, Δρ Κοινωνικής Λαογραφίας e-mail: agelimaria@yahoo.gr Η Τσαπουρνιά ή «Λυκοδόντι», όπως την αποκαλούν οι κάτοικοι της περιοχής, είναι η τοποθεσία στα όρια ...
03 Σεπτεμβρίου 2023
Εντυπωσιακές είναι οι εναέριες εικόνες που κατέγραψε και δημοσιοποίησε στα κοινωνικά δίκτυα ο Βασίλης Γαλατάς. Το «μπλε» φεγγάρι φωτίζει στον νυχτερινό ουρανό πάνω από το Αγρίνιο. «Μπλε» φεγγάρι ...
31 Αυγούστου 2023
Σε υψόμετρο 1200 μέτρων βρίσκεται μέσα σε σπηλιά το εκκλησάκι του Αγίου Ανδρέα, στο βουνό Καλάνα στην περιοχή του χωριού Χαλκιόπουλο Αιτωλοακαρνανίας. Ο Άγιος Ανδρέας καταγόταν από το χωριό ...
30 Αυγούστου 2023
Τοπίο που κόβει την ανάσα,στα 1200 μέτρα υψόμετρο με θέα την λίμνη των Κρεμαστών, το ξωκλήσι του Αγίου Ανδρέα του Ερημίτη μέσα στο σπήλαιο όπου ασκήτεψε ο Άγιος.   Σε υψόμετρο 1200 μέτρων ...
27 Αυγούστου 2023
Δείτε βίντεο και φωτογραφίες του Βασίλη Γαλατά Τα Λουτρά Στάχτης ή Λουτρά Στάχτης Πόριαρη είναι ημιορεινός οικισμός που βρίσκεται στη Ναυπακτία της περιφερειακής ενότητας Αιτωλοακαρνανίας σε ...
27 Αυγούστου 2023
Για την ατελείωτη ομορφιά της χαρακτηρίζεται η γέφυρα Τατάρνας, που συνδέει την Αιτωλοακαρνανία με την Ευρυτανία και έχει εισπράξει τον παγκόσμιο θαυμασμό. Μια εντυπωσιακή ...
27 Αυγούστου 2023
Στο όρος Βελούχι (Τυμφρηστός) σε υψόμετρο 1870 μέτρων βρίσκεται μία μικρή λιμνούλα αλπικού τύπου, διαμέτρου κατά προσέγγιση περίπου 25 μέτρων. Η λίμνη αυτή διατηρεί σχεδόν σταθερή την στάθμη της ...
24 Αυγούστου 2023