WESTMEDIA CIRCLE SMALL

Σάββατο, 21 Ιανουαρίου 2023 18:06

«Διόνι, ένας μυστικός παράδεισος του Ιονίου» (φωτο)

Για την μαγευτική παραλία Διόνι  που βρίσκεται δυτικά της Κατοχής και συνιστά ένα «μυστικό παράδεισο» του Ιονίου γράφει η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Οινιαδών Ανάπτυξις».

Παράλληλα δημοσίευσε εντυπωσιακές φωτογραφίες από την περιοχή.

Δείτε την ανάρτηση και φωτογραφίες στο λινκ:

«Η μαγευτική παραλία Διόνι βρίσκεται νότιο δυτικά της Κατοχής και συνιστά ένα Μυστικό Παράδεισο του Ιονίου. Πρόκειται για μια εκτενή αμμώδη παραλία στις εκβολές του Ποταμού Αχελώου με ιδιαίτερα σπάνια γεωμορφολογία και θέση.

Η γεωγραφική περιοχή Διόνι αποτελείται από την ομώνυμη νησίδα η οποία με την πάροδο του χρόνου μετασχηματίστηκε σε χερσόνησο, την ρηχή παραλία και τον κόλπο δίπλα από το λόφο αυτό θέση «κέντρο», έναν εκτενή υγροβιότοπο και την παρακείμενη παραλία «Τσιμάρι».

Η όψη της παραλίας αλλάζει συχνά καθώς δέχεται την διαρκή επίδραση της διαμορφωτικής ισχύος του Ιονίου και του Ποταμού Αχελώου με αποτέλεσμα σημεία της να εμφανίζονται ή να εξαφανίζονται ανάλογα την εποχή.

Το Διόνι συνιστά τμήμα του «Εθνικού Πάρκου Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Αιτωλικού, κάτω ρου των ποταµών Ευήνου και Αχελώου και νήσων Εχινάδων», διαθέτει πλούσια τοπική βλάστηση από αμμοθίνες, αλμυρίκια, κέδρα, δάφνες, βούρλα κ.α προστατεύεται από τη συνθήκη Ramsar και συμπεριλαμβάνεται στο δίκτυο Natura 2000 για την προστασία της άγριας πανίδας και χλωρίδας.
Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι η περιοχή συνιστά τόπο αναπαραγωγής χιλιάδων ειδών με ποιο γνωστά αυτά της χελώνας καρέτα – καρέτα και των δελφινιών.

Για να φτάσει κανείς στη παραλία ακολουθεί μια πολύ όμορφη διαδρομή δυτικά της Κατοχής όπου συναντά το ιστορικό εκκλησάκι του Σωτήρα, τον αρχαιολογικό χώρο των Αρχαίων Οινιαδών, διασχίζει τον Οινιαδίτικο κάμπο, προσεγγίζει τη θάλασσα και το ψαροχώρι του Πεταλά, τα αλατούχα πεδία και τους υγροβιότοπους με την άγρια ομορφιά όπου συναθροίζονται τα Φλαμίνγκο και καταλήγει στο ανάχωμα πριν την παραλία με θέα τις Εχινάδες νήσους.

Τα ηλιοβασιλέματα στο Διόνι είναι μαγευτικά, συνήθως με μωβ, κόκκινα και βιολετί χρώματα που αντικατοπτρίζονται στο νερό και δημιουργούν μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα. Ποιος δεν θαύμασε και δεν επαίνεσε αυτόν τον τόπο! Το Διόνι σε κατακτά.
Όποιος ξένος βρέθηκε εδώ τέτοιες στιγμές, ερωτεύτηκε το μέρος αυτό.

Ίσως είναι η πρωτόγνωρη αίσθηση ελευθερίας, η απλότητα, η απεραντοσύνη. Ίσως η άγρια όψη της φύσης, η άμεση επαφή με τα ζώα, η διάχυτη στην ατμόσφαιρα μυρωδιά της αλμύρας και του κέδρου.
Ίσως είναι η ανυπαρξία ανθρώπινων υποδομών, ρεύματος και τεχνολογίας που αποκόπτει το άτομο από τα ανθρώπινα και το επανασυνδέει με τη φύση και το θείο.

Ίσως αυτή η σκόπιμη απομάκρυνση από τον «πολιτισμό της εποχής μας» ευνοεί τη συγκέντρωση, τον στοχασμό και την ανάταση της ψυχής.

Το Διόνι είναι ένα μέρος που διαθέτει τη δική του ιδιαίτερη ενέργεια. Μέρος που ο άνθρωπος σπάει τα δεσμά της καθημερινότητας, τις επιταγές και τα πρέπει του «πολιτισμού» και αφιερώνεται στη φύση, στον εαυτό του και το θείο. Σαν να γίνεται ενσυνείδητα κομμάτι του «όλον».

Για τους κατοίκους της Κατοχής το Διόνι σημαίνει πολλά. Είναι τόπος ανάπαυσης και περισυλλογής. Παλαιότερα οι ντόπιοι απέφευγαν ακόμη και να λένε για το μέρος στους «ξένους» προκειμένου να το κρατήσουν άγνωστο από το ευρύ κοινό.

Δικαίως μιας και στο μέρος αυτό με την παρθένα φύση και την άγρια ομορφιά, που μοιάζει να χάνεται στη θάλασσα, οι ντόπιοι έβρισκαν την ηρεμία και την ψυχική τους γαλήνη.
Οι επισκέπτες συνήθως επιλέγουν το Δίονι για περιήγηση, για κολύμπι, για ψάρεμα, για παρατήρηση άγριων ειδών και φωτογραφήσεις τοπίου. Φωτογραφίες από το Διόνι έχουν συμπεριληφθεί κατ’ εξακολούθηση σε αφιερώματα του National Geographic.

Τα τελευταία χρόνια ωστόσο η παραλία έγινε γνωστή παγκοσμίως λόγω της σημασίας της για τους αθλητές kite surf. Μια κοινότητα τα μέλη της οποίας είναι ιδιαίτερα δραστήρια και που ανέδειξαν το Διόνι ως την καλύτερη φυσική πιστά για το εν λόγω άθλημα στην Ελλάδα και μια από τις καλύτερες στον κόσμο.

Στοιχεία που του προσδίδουν η γεωμορφολογία, το χαμηλό βάθος και οι ευνοϊκές καιρικές συνθήκες.
Παγκόσμιοι πρωταθλητές kite surf όπως ο Βραζιλιάνος Carlos Mario, ο Γάλλος Victor Hays και ο Βέλγος Jerome βρεθήκαν στο σημείο για να γιορτάσουν το Φεστιβάλ που μια τοπική ομάδα αθλητών διοργάνωσε με τη συμμέτοχη να περνά κάθε προσδοκία.

Το Φεστιβάλ καθιερώθηκε έπειτα ως ετήσιος θεσμός, κάνοντας έτσι το Διόνι γνωστό στα πέρατα του κόσμου και δημιουργώντας έτσι νέες προοπτικές για την αξιοποίηση του σημείου».

oiniades 21 1 2023

agriniopress.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 21 Ιανουαρίου 2023 18:07

Τελευταία άρθρα

  • Prev
Στα ορεινά της Ελλάδας, τη χειμωνιάτικη κυρίως περίοδο των γιορτών, οι νοικοκυρές φτιάχνουν πεντανόστιμα και παραδοσιακά φαγητά, ψημένα σε ξυλοκάρβουνα όπως σουφλιμάδες, λουκάνικα και μπουμπάρια.Τα ...
04 Φεβρουαρίου 2023
Στην προσπάθεια σύνδεσης της Δυτικής Ελλάδας με το θεσσαλικό δίκτυο, κατασκευάστηκε μετά το 1889 η γραμμή Κρυονέρι – Μεσολόγγι – Αγρίνιο, με συνολικό μήκος 61 χλμ., η οποία αποτελούσε ιδιοκτησία της ...
26 Ιανουαρίου 2023
Η εικόνα της λιμνοθάλασσας σου προμηνύει ότι θα γευτείς κάτι συναρπαστικά νόστιμο. Δεν γίνεται όλα αυτά τα τοπία της πάλλουσας ζωής να μην έχουν βαθιά ουσία. Μόνο που χρειάζεται μια ιδιαίτερη ...
25 Ιανουαρίου 2023
Eντυπωσιάζουν τα πλάνα του Above View από το Παναιτωλικό Όρος.   Το Παναιτωλικό είναι το ψηλότερο βουνό του νομού Αιτωλοακαρνανίας και αποτελεί τμήμα της «ραχοκοκαλιάς» της Ελλάδας, της ...
23 Ιανουαρίου 2023
Το άλσος Αγίου Χριστοφόρου αποτελεί «πνεύμονα» πρασίνου για το Αγρίνιο και μια όαση σε ελάχιστη απόσταση από το κέντρο της πόλης. Το δάσος Αγίου Χριστοφόρου Αγρινίου δημιουργήθηκε από τεχνητή ...
23 Ιανουαρίου 2023
Δείτε ένα video με εντυπωσιακά πλάνα από το Ανοιξιάτικο Αμφιλοχίας και τους οικισμούς του Βάλτου, Κατάφουρκο, Καλούτσιανη, Προφήτης Ηλίας (Πλακωτή) Λάλα λάκα, Μακρυλάκη, Παλιόλακα, Τριανταφυλλούλα, ...
23 Ιανουαρίου 2023
Κοντά στην Τοπική Κοινότητα Καστανούλας του δήμου Αγρινίου, βρίσκεται το Καστανόρεμα. Οι πηγές του ξεκινούν από το Παναιτωλικό και στην πορεία του σχηματίζονται δύο μικροί καταρράκτες, με τον κάτω ...
23 Ιανουαρίου 2023
Στην Αρωνιάδα Αιτωλοακαρνανίας, στο πυκνό βελανιδόδασος του Μακρυνόρος, βρίσκεται η άγνωστη μονή του Αγίου Νικολάου. Το μοναστήρι προυπήρχε και ανακατασκευάστηκε σύμφωνα με την επιγραφή "1894 ...
21 Ιανουαρίου 2023
Για την μαγευτική παραλία Διόνι  που βρίσκεται δυτικά της Κατοχής και συνιστά ένα «μυστικό παράδεισο» του Ιονίου γράφει η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Οινιαδών Ανάπτυξις». Παράλληλα ...
21 Ιανουαρίου 2023
Ενα νέο βίντεο μας παραχώρησε το Youtube κανάλι KDrone και αφορά το νησάκι του Αη Σώστη στο Μεσολόγγι. Στο νησάκι του Αη Σώστη, στα ανοιχτά της θάλασσας του Μεσολογγίου, υπάρχει ο φάρος,που ...
21 Ιανουαρίου 2023
Σ' έναν αυθεντικό τόπο ζωής, η ζεστή φιλοξενία των ντόπιων, συνοδευόμενη με αληθινές ιστορίες ανθρώπων της υπαίθρου, κάνουν μοναδικές τις δρομικές εμπειρίες. Στο ιστορικό χωριό Φουρνά ...
20 Ιανουαρίου 2023
Του Λίνου Υφαντή, Συμπληρώνονται σήμερα 15-01-2023 200 χρόνια από την καταλυτικής σημασίας μάχη του Αγίου Βλασίου, που έλαβε χώρα στις 15-01-1823 στη θέση “Κορομηλιά” του Αγίου Βλασίου ...
15 Ιανουαρίου 2023