WESTMEDIA CIRCLE SMALL

Κυριακή, 15 Αυγούστου 2021 17:02

Μία από τις ομορφότερες σπηλιές της Ευρυτανίας, η «Σπηλιά του Πατριάρχη» (φωτο)

μοιραστείτε το άρθρο αυτό με τους φίλους σας

Στα σύνορα Ευρυτανίας και Καρδίτσας, από την πλευρά της Ευρυτανίας, κοντά στο όμορφο χωριουδάκι της Νεράϊδας, βρίσκεται ένα από τα ομορφότερα σπήλαια της Ευρυτανίας.

Ο Κώστας Μπακολίτσας βιολόγος και σπηλαιολόγος από το Αγρίνιο περιγράφει σε ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τη διαδρομή έως την εντυπωσιακή σπηλιά.

Όπως σημειώνει ο κ. Μπακολίτσας, προκαλεί εντύπωση η μοναδικότητα του σχήματος των σταλαγμιτών, που είχαν την μορφή νούφαρων και την πληθώρα μικρών λιθωματικών λεκανών νερού (γκουρ).

Η αίθουσα πολύ μεγάλη περίπου σφαιρική, διαθέτει σχεδόν σε όλο της το μήκος και πλάτος διάκοσμο, αλλά χρειάζεται λίγη προσοχή γιατί η αυξημένη υγρασία καθιστά το δάπεδο ολισθηρό σε κάποια σημεία. Συνιστά, δε, σε όλους να ζήσουν αυτό το όνειρο, που γίνεται πραγματικότητα με μόλις λίγες ώρες ταξίδι μέσα στα Ευρυτανικά και Καρδιτσιώτικα δάση.

Η ανάρτηση του κ. Μπακολίτσα:

Στα σύνορα Ευρυτανίας και Καρδίτσας, από την πλευρά της Ευρυτανίας, κοντά στο όμορφο χωριουδάκι της Νεράϊδας, βρίσκεται μακράν το ομορφότερο σπήλαιο του Νομού.
Έξι χιλιόμετρα από το φιλόξενο χωριό Νεράϊδα, εγκαταλείπουμε την άσφαλτο και κινούμαστε με αγροτικό αυτοκίνητο η ένα Suv λίγο ψηλό, νότια, έχοντας στα δεξιά μας τον ποταμό Ταυρωπό.

Σε κάποιο σημείο σε ένα πλάτωμα αφήνουμε το αυτοκίνητο (βλέπε συντεταγμένες του χάρτη) και κατευθυνόμαστε για την αρχή του μονοπατιού που θα μας οδηγήσει στη σπηλιά.
Σε 5 λεπτά βλέπουμε τα πρώτα σημάδια του μονοπατιού τα οποία ακολουθούμε κατηφορικά και με μεγάλη προσοχή για ένα τέταρτο περίπου (φορέστε καλά παπούτσια βουνού για σιγουριά).

Το μονοπάτι θα βελτιωθεί σημαντικά, όπως μας διαβεβαίωσε ο φίλος μας Κωστας Κουσανας και ο οποίος μας οδήγησε στο εκπληκτικό αυτό σπήλαιο.

Κατεβαίνοντας το μονοπάτι μέσα στο δάσος στα αριστερά μας συναντάμε μεγαλοπρεπή καταβόθρα, με την ευρύχωρη είσοδο της σπηλιάς.

Καθ όλη τη πορεία μας στο μονοπάτι συναντάμε σχοινιά δεμένα στα δένδρα που μας βοηθούν στο κατέβασμα. Το τελευταίο σχοινί (7-8 μέτρων περίπου) μας οδηγεί στην είσοδο της σπηλιάς.

Ο επισκέπτης μένει άφωνος με αυτό που αντικρίζει.

Μπορούμε να πούμε πως η έκπληξή μας ήταν πολύ μεγάλη μόλις ρίξαμε τα φώτα του κράνους μας στα τοιχώματα του σπηλαίου.

Η σπηλιά βρίσκεται σε γεωλογική ζώνη Μέσου Μαιστρίχτιου – Παλαιόκαινου, όπου συναντάμε λευκούς μαργαϊκούς ασβεστόλιθους με με ψαμμίτες και αργιλικούς σχιστόλιθους.
15 με 20 μέτρα ψηλή η οροφή της καταστόλιστη με σταλακτίτες, που έσταζαν μικρές σταγόνες νερού εμπλουτισμένο με ένα πλήθος ανθρακικών αλάτων μετάλλων, που έδιναν στο διάκοσμο ένα καταπληκτικό χρώμα χρυσού και αργύρου, όπως θα δείτε και στις φωτογραφίες.

Με το που μπαίνεις στη σπηλιά απότομα η θερμοκρασία πέφτει, ενώ η υγρασία πλησιάζει το 90+%.

Αυτό που μας έκανε εντύπωση ήταν η μοναδικότητα του σχήματος των σταλαγμιτών, που είχαν την μορφή νούφαρων και την πληθώρα μικρών λιθωματικών λεκανών νερού (γκουρ).
Η αίθουσα πολύ μεγάλη περίπου σφαιρική, διαθέτει σχεδόν σε όλο της το μήκος και πλάτος διάκοσμο, αλλά χρειάζεται λίγη προσοχή γιατί η αυξημένη υγρασία καθιστά το δάπεδο ολισθηρό σε κάποια σημεία.

Πραγματικά είναι από τα λίγα σπήλαια που έχουμε συναντήσει και έχουν όλα τα χαρακτηριστικά αξιοποίησης και επισκεψιμότητας, τουλάχιστον από πολίτες κάπως εξοικειωμένους με την πεζοπορία και φυσικά πολίτες ευαισθητοποιημένους περιβαλλοντικά, που θα σεβαστούν το μοναδικό αυτό μνημείο της φύσης και δεν θα προκαλέσουν φθορές στο διάκοσμο.

Η τοπική αυτοδιοίκηση θα μπορούσε να βελτιώσει το μικρό κομμάτι του χωματόδρομου που οδηγεί στο μονοπάτι, έτσι ώστε και ένα ΙΧ να μπορεί να το προσεγγίσει.

Η παρουσία των Γεωλόγων συναδέλφων Κώστα Λούβαρη και της συζύγου του πολύ σημαντική επιστημονικά που μας συντρόφεψαν σε όλο αυτό το αξέχαστο ταξίδι στην Ευρυτανική Γη.

Η παρουσία δε του Άρη και της Βασούλας με την αϊδονίσια φωνή ολοκλήρωσε την μαγευτική μας επίσκεψη στη Νεράιδα, απολαμβάνοντας το δημοτικό χορό από τα παιδιά του πολιτιστικού συλλόγου του χωριού, υπό την καθοδήγηση του Δασκάλου τους.

Συνιστούμε σε όλους να ζήσουν αυτό το όνειρο, που γίνεται πραγματικότητα με μόλις λίγες ώρες ταξίδι μέσα στα Ευρυτανικά και Καρδιτσιώτικα δάση.

kbakolitsas 15 8 2021

agriniopress.gr

Τελευταία άρθρα

  • Prev
Μεγάλο εντυπωσιακό φαράγγι που τέμνει τον Αράκυνθο. Επιβλητικά κάθετα γκρεμνά ύψους 300 μέτρων υψώνονται στα πρανή του. Το διασχίζει η σημερινή εθν. Οδός Αντιρρίου – Ιωαννίνων. Κατά την προϊστορική ...
24 Μαϊος 2022
Απίστευτες εικόνες της περιοχής μας απο ψηλά απο μέλη - χειριστές της Αερολέσχης Αγρινίου. Ο Παναγιώτης Σιόντης πετά με το Μοτοαιωροπτερό του, στην ευρύτερη περιοχή της πόλης, προβάλλοντας ...
23 Μαϊος 2022
Του Λίνου Υφαντή, Ο Ανδρέας Γεωργιάδης ήταν ένας από τους πιο σημαντικούς καλλιτέχνες που ανέδειξε η πόλη του Αγρινίου. Προερχόμενος από Καλλιτεχνική οικογένεια φιλοτέχνησε μεταξύ άλλων την ίδια ...
23 Μαϊος 2022
Οι Πόντιοι που υπέστησαν τα δεινά της Γενοκτονίας και του ξεριζωμού, δεν μπορούν παρά να στέκονται δίπλα σε όλους τους ξεριζωμένους και κατατρεγμένους αυτού του κόσμου. Η γενοκτονία των Ελλήνων του ...
21 Μαϊος 2022
Ταχυδρομική κάρτα με παλαιά φωτογραφία της γέφυρας της Ερμίτσας την περίοδο του Μεσοπολέμου δημοπρατείται στο ebay. Πρόκειται για το πεντάτοξο γεφύρι το οποίο χτίστηκε την Τρικουπική εποχή και ...
19 Μαϊος 2022
Σε κεντρικό σημείο του κάμπου της Μεγάλης χώρας, προπολεμικά υπήρχε το ξωκλήσι του Αγίου Νικολάου ,το οποίο από τίς πλημμύρες καί τό χρόνο ερειπώθηκε....Το 1970 ανοικοδομήθηκε εκ νέου από τούς ...
18 Μαϊος 2022
Μία από τις πλέον φωτισμένες προσωπικότητες του Ελληνισμού που έδρασαν στα χρόνια της Τουρκοκρατίας Μια μεγάλη μορφή της τουρκοκρατούμενης Ελλάδας ήταν αναμφίβολα ο Κοσμάς ο Αιτωλός. Πολυσχιδής ...
17 Μαϊος 2022
Χθες από την ΕΡΤ3 και στην εκπομπή «ΚΥΡΙΑΚΗ στο χωριό ξανά» που παρουσιάζει ο Κωστής Ζαφειράκης την «τιμητική» της είχε η Αιτωλοακαρνανία και συγκεκριμένα η γραφική Σταμνά Μεσολογγίου. Στην εκπομπή ...
16 Μαϊος 2022
Του Λίνου Υφαντή, Η κοιλάδα των ποταμών Αχελώου, Μέγδοβα που βρίσκεται κάτω από τη λίμνη Κρεμαστών κρύβει μια πλούσια αλλά ξεχασμένη ιστορία. Εκεί ήταν η αφετηρία της προιστορική χώρα των Αγραίων ...
16 Μαϊος 2022
«Εσύ μιλάς Μεσολογγίτκα;» – Μία άκρως χιουμοριστική «ξενάγηση» στη μεσολογγίτικη διάλεκτο! Ο Νίκος Αλιάγας, η Μαρία Μπακοδήμου, ο Νίκος Κορδόσης, ο Ντίνος Καλαμπάκος και ...
15 Μαϊος 2022
Ερειπωμένα σπίτια στις ραχούλες και μικρούς συνοικισμούς του χωριού που εγκαταλείφθηκαν από τους ιδιοκτήτες τους στέκουν ακόμη «αγέρωχα», αν και μισογκρεμισμένα από το χρόνο και τις κακουχίες. Βασικό ...
15 Μαϊος 2022
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σκουτεράς παρουσιάζει ένα δείγμα της συλλογής του Λαογραφικού Μουσείου του οποίου τα εγκαίνια θα γίνουν το καλοκαίρι. Αναφέρει το skouteranews.blogspot.com  Η παράδοση ...
11 Μαϊος 2022