Κυριακή, 15 Αυγούστου 2021 17:02

Μία από τις ομορφότερες σπηλιές της Ευρυτανίας, η «Σπηλιά του Πατριάρχη» (φωτο)

Στα σύνορα Ευρυτανίας και Καρδίτσας, από την πλευρά της Ευρυτανίας, κοντά στο όμορφο χωριουδάκι της Νεράϊδας, βρίσκεται ένα από τα ομορφότερα σπήλαια της Ευρυτανίας.

Ο Κώστας Μπακολίτσας βιολόγος και σπηλαιολόγος από το Αγρίνιο περιγράφει σε ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τη διαδρομή έως την εντυπωσιακή σπηλιά.

Όπως σημειώνει ο κ. Μπακολίτσας, προκαλεί εντύπωση η μοναδικότητα του σχήματος των σταλαγμιτών, που είχαν την μορφή νούφαρων και την πληθώρα μικρών λιθωματικών λεκανών νερού (γκουρ).

Η αίθουσα πολύ μεγάλη περίπου σφαιρική, διαθέτει σχεδόν σε όλο της το μήκος και πλάτος διάκοσμο, αλλά χρειάζεται λίγη προσοχή γιατί η αυξημένη υγρασία καθιστά το δάπεδο ολισθηρό σε κάποια σημεία. Συνιστά, δε, σε όλους να ζήσουν αυτό το όνειρο, που γίνεται πραγματικότητα με μόλις λίγες ώρες ταξίδι μέσα στα Ευρυτανικά και Καρδιτσιώτικα δάση.

Η ανάρτηση του κ. Μπακολίτσα:

Στα σύνορα Ευρυτανίας και Καρδίτσας, από την πλευρά της Ευρυτανίας, κοντά στο όμορφο χωριουδάκι της Νεράϊδας, βρίσκεται μακράν το ομορφότερο σπήλαιο του Νομού.
Έξι χιλιόμετρα από το φιλόξενο χωριό Νεράϊδα, εγκαταλείπουμε την άσφαλτο και κινούμαστε με αγροτικό αυτοκίνητο η ένα Suv λίγο ψηλό, νότια, έχοντας στα δεξιά μας τον ποταμό Ταυρωπό.

Σε κάποιο σημείο σε ένα πλάτωμα αφήνουμε το αυτοκίνητο (βλέπε συντεταγμένες του χάρτη) και κατευθυνόμαστε για την αρχή του μονοπατιού που θα μας οδηγήσει στη σπηλιά.
Σε 5 λεπτά βλέπουμε τα πρώτα σημάδια του μονοπατιού τα οποία ακολουθούμε κατηφορικά και με μεγάλη προσοχή για ένα τέταρτο περίπου (φορέστε καλά παπούτσια βουνού για σιγουριά).

Το μονοπάτι θα βελτιωθεί σημαντικά, όπως μας διαβεβαίωσε ο φίλος μας Κωστας Κουσανας και ο οποίος μας οδήγησε στο εκπληκτικό αυτό σπήλαιο.

Κατεβαίνοντας το μονοπάτι μέσα στο δάσος στα αριστερά μας συναντάμε μεγαλοπρεπή καταβόθρα, με την ευρύχωρη είσοδο της σπηλιάς.

Καθ όλη τη πορεία μας στο μονοπάτι συναντάμε σχοινιά δεμένα στα δένδρα που μας βοηθούν στο κατέβασμα. Το τελευταίο σχοινί (7-8 μέτρων περίπου) μας οδηγεί στην είσοδο της σπηλιάς.

Ο επισκέπτης μένει άφωνος με αυτό που αντικρίζει.

Μπορούμε να πούμε πως η έκπληξή μας ήταν πολύ μεγάλη μόλις ρίξαμε τα φώτα του κράνους μας στα τοιχώματα του σπηλαίου.

Η σπηλιά βρίσκεται σε γεωλογική ζώνη Μέσου Μαιστρίχτιου – Παλαιόκαινου, όπου συναντάμε λευκούς μαργαϊκούς ασβεστόλιθους με με ψαμμίτες και αργιλικούς σχιστόλιθους.
15 με 20 μέτρα ψηλή η οροφή της καταστόλιστη με σταλακτίτες, που έσταζαν μικρές σταγόνες νερού εμπλουτισμένο με ένα πλήθος ανθρακικών αλάτων μετάλλων, που έδιναν στο διάκοσμο ένα καταπληκτικό χρώμα χρυσού και αργύρου, όπως θα δείτε και στις φωτογραφίες.

Με το που μπαίνεις στη σπηλιά απότομα η θερμοκρασία πέφτει, ενώ η υγρασία πλησιάζει το 90+%.

Αυτό που μας έκανε εντύπωση ήταν η μοναδικότητα του σχήματος των σταλαγμιτών, που είχαν την μορφή νούφαρων και την πληθώρα μικρών λιθωματικών λεκανών νερού (γκουρ).
Η αίθουσα πολύ μεγάλη περίπου σφαιρική, διαθέτει σχεδόν σε όλο της το μήκος και πλάτος διάκοσμο, αλλά χρειάζεται λίγη προσοχή γιατί η αυξημένη υγρασία καθιστά το δάπεδο ολισθηρό σε κάποια σημεία.

Πραγματικά είναι από τα λίγα σπήλαια που έχουμε συναντήσει και έχουν όλα τα χαρακτηριστικά αξιοποίησης και επισκεψιμότητας, τουλάχιστον από πολίτες κάπως εξοικειωμένους με την πεζοπορία και φυσικά πολίτες ευαισθητοποιημένους περιβαλλοντικά, που θα σεβαστούν το μοναδικό αυτό μνημείο της φύσης και δεν θα προκαλέσουν φθορές στο διάκοσμο.

Η τοπική αυτοδιοίκηση θα μπορούσε να βελτιώσει το μικρό κομμάτι του χωματόδρομου που οδηγεί στο μονοπάτι, έτσι ώστε και ένα ΙΧ να μπορεί να το προσεγγίσει.

Η παρουσία των Γεωλόγων συναδέλφων Κώστα Λούβαρη και της συζύγου του πολύ σημαντική επιστημονικά που μας συντρόφεψαν σε όλο αυτό το αξέχαστο ταξίδι στην Ευρυτανική Γη.

Η παρουσία δε του Άρη και της Βασούλας με την αϊδονίσια φωνή ολοκλήρωσε την μαγευτική μας επίσκεψη στη Νεράιδα, απολαμβάνοντας το δημοτικό χορό από τα παιδιά του πολιτιστικού συλλόγου του χωριού, υπό την καθοδήγηση του Δασκάλου τους.

Συνιστούμε σε όλους να ζήσουν αυτό το όνειρο, που γίνεται πραγματικότητα με μόλις λίγες ώρες ταξίδι μέσα στα Ευρυτανικά και Καρδιτσιώτικα δάση.

kbakolitsas 15 8 2021

agriniopress.gr

Τελευταία άρθρα

  • Prev
Στην Ηπειρωτική Ελλάδα & τη Ρούμελη, συναντάμε εκπληκτικά έργα τέχνης που αντέχουν στο χρόνο, από επιδέξιους μαστόρους της πέτρας, τα οποία συνδυάζουν αρμονικά το περιβάλλον με την πολιτιστική ...
01 Απριλίου 2023
Ένα δείγμα της ομορφιάς που μας περιβάλλει Ένα ξεχωριστό πέρασμα από την λίμνη Τριχωνίδα στο γεφύρι Αρτοτίβας Σελίδα Facebook: KDrone Hellas
27 Μαρτίου 2023
Το γεφύρι του Μπαλτά στην Ευρυτανία, που είναι γνωστό και σα «γεφύρι στα Διπόταμα», βρίσκεται χτισμένο πάνω στον Τρικεριώτη ποταμό, από το 1893 περίπου. Από τότε και μέχρι το 1993, αποτελούσε το ...
26 Μαρτίου 2023
Η Ελληνική παραδοσιακή ζαχαροπλαστική, είναι στενά συνδεδεμένη με την πολιτιστική μας κληρονομιά και την Ελληνική φιλοξενία. Στο ορεινό ιστορικό χωριό Φουρνά Ευρυτανίας, συναντάμε την κα Ελένη, ...
24 Μαρτίου 2023
Φωτογραφίες του Βασίλη Κίσσα H Aγία Μαρίνα, αγαπημένο σημείο για τους κατοίκους της περιοχής, πάνω από την Καμαρούλα και μόλις λίγο έξω από την πόλη του Αγρινίου. Μέσα στα πεύκα, το εκκλησάκι ...
22 Μαρτίου 2023
Eικόνα: Μουσείο φωτογραφίας. Εκθεση με τίτλο «Πορτραίτα Ιστορίας, Βούλα Παπαιωάννου-Δημήτρης Χαρισιάδης 1940-1960- Έργα από τα φωτογραφικά αρχεία του Μουσείου Μπενάκη» ...
19 Μαρτίου 2023
Η Σαντορίνη “στέφθηκε” ως το πιο δημοφιλές ελληνικό νησί, με βάση τον αριθμό των διαδικτυακών αναζητήσεων, στην κατάταξη της Holidu με τα 20 πιο δημοφιλή ελληνικά νησιά, με τη Λευκάδα και την Κέρκυρα ...
18 Μαρτίου 2023
Το λαχανόψωμο είναι μια παραδοσιακή πίτα με χόρτα που αντί φύλλου χρησιμοποιούμε ένα χυλό από αλεύρι καλαμποκιού. Τη συναντάμε με μικρές παραλλαγές και διάφορες ονομασίες (πλαστός, μπλατσάρα, ...
17 Μαρτίου 2023
Η λίμνη Τριχωνίδα βρίσκεται στην Αιτωλοακαρνανία, στα ανατολικά της πόλης του Αγρινίου και αποτελεί τη μεγαλύτερη λίμνη στον ελλαδικό χώρο. Η σπάνια φυσική ομορφιά της, ο πληθυσμός των υδρόβιων ...
14 Μαρτίου 2023
Φωτο: Στατήρας του κοινού των Αιτωλών μετά την απόκρουση των Γαλατών. Παριστάνει γυναικεία μορφή που συμβολίζει την Αιτωλία να πατά σε γαλατικές ασπίδες. Του Λίνου Υφαντή. Στην αρχαία Αιτωλία ...
13 Μαρτίου 2023
Του Κώστα Σακαρέλου Στο προσκλητήριο της Εθνεγερσίας του 1821, βροντερό παρών έδωσε και το Κρίκελλο Ευρυτανίας, με δεκάδες απλούς στρατιώτες αλλά και με καπεταναίους, οι οποίοι, πλάι στους ...
11 Μαρτίου 2023
Μόλις 2,5 χιλιόμετρα βόρεια από το Μαραντοχώρι Λευκάδας, περίπου 30 λεπτά περπάτημα, βρίσκεται μέσα σε ένα τοπίο εκπληκτικής φυσικής ομορφιάς ανάμεσα από ελαιόδεντρα, η φυσική λίμνη του νησιού ...
10 Μαρτίου 2023