WESTMEDIA CIRCLE SMALL

Κυριακή, 08 Οκτωβρίου 2017 16:55

Για αναρρίχηση στο οργανωμένο πεδίο «Μύτικας-Καμπλάφκα Αιτωλοακαρνανίας»

Το αναρριχητικό πεδίο στον Μύτικα έχει γίνει πόλος αναφοράς για τους λάτρεις του extreme sport με φυσικό επακόλουθο την ενίσχυση του τουρισμού της ευρύτερης περιοχής.

Στο αναρριχητικό πεδίο «Μύτικας-Καμπλάφκα Αιτωλοακαρνανίας» έχει δημιουργηθεί μια οργανωμένη κατάσταση ούτως ώστε να φιλοξενούνται κάθε χρόνο αρκετοί φανατικοί θαυμαστές, αλλά και αρχάριοι αθλητές του πανέμορφου extreme sport που κερδίζει διαρκώς έδαφος στην περιοχή της Αλυζίας.

Η ανάπτυξη του αναρριχητικού πεδίου «Μύτικας-Καμπλάφκα Αιτωλοακαρνανίας» είναι μία πολύ όμορφη και αξιόλογη προσπάθεια νέων ανθρώπων, που μέσα της κρύβει μεράκι, πάθος και αγάπη για την άγρια ομορφιά των ορεινών όγκων και του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής μας.

Έτσι, το οργανωμένο αναρριχητικό πεδίο ”Μύτικας – Καμπλάφκα Αιτ/νίας” από το καλοκαίρι του 2016 έχει αρχίσει να γίνεται ευρέως γνωστό και ήδη βρίσκεται στο climbs.gr, ως ένα από τα 172 σημεία αναρρίχησης στην Ελλάδα.

Σημείο

Ο Μύτικας βρίσκεται στην νοτιοδυτική πλευρά του νομού Αιτωλοακαρνανίας και είναι ένα όμορφο παραθαλάσσιο μέρος, σε μια μύτη ξηράς μέσα στα νερά του Ιονίου περιτριγυρισμένη από τα Ακαρνανικά βουνά και το καταπράσινο νησί Κάλαμος.

Αυτό το σύμπλεγμα δημιουργεί το μικρόκλιμα του Μύτικα, που το καθιστά δροσερό το καλοκαίρι και ήπιο τον χειμώνα. Έχοντας αυτό το ευνοϊκό κλίμα είναι ένα μέρος που μπορεί να το επισκεφθεί κανείς όλες τις εποχές του χρόνου, είτε κάνοντας θαλάσσια σπορ, είτε κάνοντας TRAD αναρρίχηση στις ορθοπλαγιές των Ακαρνανικών βουνών ή σπορ αναρρίχηση στο οργανωμένο πεδίο Μύτικας-Καμπλάφκα Αιτ/νίας, που διαθέτει 25 διαδρομές μιας σχοινιάς και 2 διαδρομές δύο σχοινιών.

Οι διαδρομές είναι εξοπλισμένες με βύσματα-πλακέτες (raumer) από ανοξείδωτο χάλυβα 316 L. Η βαθμολογία των διαδρομών ποικίλει από 4C έως 7C (project) και αυτό το καθιστά κατάλληλο τόσο για αρχάριους όσο και για προχωρημένους αναρριχητές.

Τους καλοκαιρινούς μήνες μπορεί κάποιος να σκαρφαλώσει μετά τις 3 μ.μ. που τα βράχια βρίσκονται στην σκιά και το χειμώνα μπορεί να σκαρφαλώσει όλες τις ώρες από το πρωί μέχρι το βράδυ.

Ιστορική Αναδρομή

Το πεδίο ανακαλύφθηκε το 2003 από τον Δημήτρη Κατσούλα. Η πρώτη σκέψη ήταν το πεδίο να ανοιχτεί με TRAD χαρακτήρα. Το 2004 σκαρφαλώθηκε η πρώτη διαδρομή (Άσπονδος φίλος) με φυσικές ασφάλειες από τον Δημήτρη Κατσούλα και τον Γιάννη Ριζόπουλο. Τον ίδιο χρόνο ο Δημήτρης Κατσούλας, ο Σπύρος Λιοντάκης και ο Παναγιώτης Κατσούλας άνοιξαν τρείς νέες διαδρομές (“Ψυχανέμισμα”, “Αλυζεύς”, “Αλυττίαν”).

Έπειτα από μία δεύτερη σκέψη διαπιστώθηκε ότι το πεδίο έχει πολλά σπορ χαρακτηριστικά ώστε να παραμείνει ο TRAD χαρακτήρας. Ύστερα από αυτήν την απόφαση ο Σπύρος Λιοντάκης κάνει τον καθαρισμό του πεδίου από τα σαθρά κομμάτια του βράχου με σχοινί από πάνω.

Το 2005 ο Δημήτρης Κατσούλας τοποθετεί πλακέτες στις ήδη υπάρχουσες διαδρομές. Από το 2007 έως το 2010 ανοίγει ακόμα δέκα καινούργιες με σχοινί από πάνω. Και ενώ το 2010 η διάνοιξη βρισκόταν σε εξέλιξη διαπιστώθηκε ότι τα πιο πρόσφατα βύσματα που είχαν τοποθετηθεί είχαν οξειδωθεί, λόγο ελαττωματικής παρτίδας (rockland), με αποτέλεσμα η διάνοιξη να σταματήσει.

Το 2013 ο Δημήτρης Κατσούλας προμηθεύτηκε καινούργια βύσματα (raumer), τα οποία το 2014 τα χρησιμοποιεί ο Νίκος Ροδίτης για την ανανέωση του πεδίου.

Το 2016 ο Δημήτρης Κατσούλας, ο Νίκος Ροδίτης, ο Ηρακλής Μωϋσίδης, ο Δήμος Υφαντής, ο Γιώργος Κατσούλας και η Πηγή Κρικοχωρίτη ανοίγουν τις υπόλοιπες διαδρομές.

Υ.Γ.: Στην πρώτη επίσκεψη (του Δημήτρη Κατσούλα) στο πεδίο βρέθηκαν υλικά εγκατάλειψης (κορδονέτο), από παλιότερες προσπάθειες που έκαναν πιθανόν Ιταλοί αναρριχητές. Επίσης οφείλουμε να αναφέρουμε ότι δεν ήταν οι πρώτοι που σκαρφάλωσαν σε αυτό το πεδίο, όπως τους πληροφόρησε ο κύριος Γιώργος Τσαγκάρης, αφού σαν νεαρός μελισσοκόμος είχε σκαρφαλώσει και ο ίδιος χρησιμοποιώντας ξυλόσφηνες οι οποίες και βρέθηκαν.

Η απεικόνιση της Παναγιάς

Είναι άξιο αναφοράς η απεικόνιση του περιγράμματος της Παναγιάς, με πιο κάτω δεξιά να υπάρχει τοποθετημένη η ξυλόσφηνα την οποία χρησιμοποιούσαν για να φτάσουν στην σπηλιά. Με την πρώτη ματιά δεν είναι εύκολο να το διακρίνει κανείς, καθώς και εμείς δεν το είχαμε προσέξει τόσα χρόνια.

 

Όμως μας πληροφόρησε για αυτό ο Πάτερ Γαβριήλ, ο οποίος βρισκόταν στο μοναστήρι της Φανερωμένης στη Λευκάδα και θεωρούμε ότι είναι καλό για ιστορικούς λόγους να αναφερθεί και να καταγραφεί.

Πρόβαση

Στην σημερινή εποχής της τεχνολογίας, των δικτύων και της πληροφορίας, για την άνετη πρόσβαση σας στο πεδίο “Μύτικας-Καμπλάφκα Αιτ/νίας”, σας επισυνάπτουμε τις συντεταγμένες του πεδίου, έτσι ώστε χρησιμοποιώντας κάποιον πλοηγό ή το smartphone σας που διαθέτει GPS και πλοηγό, να έρθετε χωρίς κανένα πρόβλημα στην τοποθεσία του πεδίου.

Οι συντεταγμένες είναι:

38ο 40’ 19,26’’ Βόρεια
20ο 55’ 27,11’’ Ανατολικά

Πρόσβαση από Αγρίνιο: Τις γνωστές για όλους τους Αγρινιώτες διαδρομές για Μύτικα (1. Κουβαράς – Φυτείες – Μπαμπίνη – Αετός – Αρχοντοχώρι – Μύτικας και 2. Όχθια – Σκουρτού – Μαχαιρά – Βασιλόπουλο – Βελά – Μύτικας) και όταν φτάσετε στην διασταύρωση Μύτικα – Παλαίρου ακολουθείτε τον δρόμο για Πάλαιρο.

Αμέσως μετά τα κλουβιά του ιχθυοτροφείου και με τον Μύτικα και τον Κάλαμο στα αριστερά σας, υπάρχει πάνω στο δρόμο ένα εικόνισμα στο δεξί σας χέρι. Εκεί είναι το πεδίο ‘’Μύτικας – Καμπλάφκα Αιτ/νίας.

Πρόσβαση από Αθήνα, Πάτρα: Ακολουθείτε τον οδικό άξονα Αντιρρίου-Ιωαννίνων (σε λίγο Ιόνια Οδός), μετά το Μεσολόγγι βγαίνετε στο Αιτωλικό και με το υπάρχον επαρχιακό οδικό δίκτυο ακολουθείτε τον δρόμο για τον Αστακό. Από τον Αστακό συνεχίζεται για τον Μύτικα και όταν φτάσετε στην διασταύρωση Μύτικα – Παλαίρου ακολουθείτε τον δρόμο για Πάλαιρο. Αμέσως μετά τα κλουβιά του ιχθυοτροφείου και με τον Μύτικα και τον Κάλαμο στα αριστερά σας, υπάρχει πάνω στο δρόμο ένα εικόνισμα στο δεξί σας χέρι. Εκεί είναι το πεδίο “Μύτικας-Καμπλάφκα Αιτ/νίας”.

Πρόσβαση από Ιωάννινα: Ακολουθείται τον οδικό άξονα Ιωαννίνω-Πρέβεζας και από το Άκτιο συνεχίζεται για την Βόνιτσα. Από τη Βόνιτσα συνεχίζεται για Πάλαιρο και από εκεί μετά από περίπου 10 – 13 χιλιόμετρα με τον Μύτικα και τον Κάλαμο στα δεξιά σας, υπάρχει πάνω στο δρόμο ένα εικόνισμα στο αριστερό σας χέρι. Εκεί είναι το πεδίο “Μύτικας-Καμπλάφκα Αιτ/νίας”.

Οι διαδρομές του αναρριχητικού πεδίου

Σχόλια για τις διαδρομές 1-24: Εάν κάποιος κάνει μόνο την πρώτη σχοινιά από τις διαδρομές ‘’Αλυζεύς’’ και ‘’Ψυχανέμισμα’’, υπάρχει κοινό ρελέ δύο μετρά πιο κάτω από το κανονικό (αυτό έχει γίνει για να μην φθείρεται το σκοινί). Το κανονικό ρελέ θα το βρείτε λίγο πιο πάνω σε άνετο πατάρι. Οι διαδρομές ΑΛ και ΑΣ έχουν κοινό ρελέ.

Σχόλια για τις διαδρομές Β1-Β2-Β3: Oι διαδρομές Β1-Β2-Β3 δεν είναι χαραγμένες στη φωτογραφία (βρίσκονται 20 μετρά πιο αριστερά από την διαδρομή “Κατεργάρα γυναίκα”). “Γελαστή ανηφόρα” και “Περίπατος” έχουν κοινό ρελέ.

Κείμενα: Δημήτρης Κατσούλας, Βασίλης Σούλας
Φωτογραφίες: Βάσω Παππά, Χάρης Χριστόπουλος, Google Maps
Μορφοποίηση κειμένων: Μύτικας Press

https://iaitoloakarnania.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 15 Σεπτεμβρίου 2020 10:40

Τελευταία άρθρα

  • Prev
Η Ελληνική παραδοσιακή ζαχαροπλαστική, είναι στενά συνδεδεμένη με την πολιτιστική μας κληρονομιά και την Ελληνική φιλοξενία. Στο ορεινό ιστορικό χωριό Φουρνά Ευρυτανίας, συναντάμε την κα Ελένη, ...
24 Μαρτίου 2023
Φωτογραφίες του Βασίλη Κίσσα H Aγία Μαρίνα, αγαπημένο σημείο για τους κατοίκους της περιοχής, πάνω από την Καμαρούλα και μόλις λίγο έξω από την πόλη του Αγρινίου. Μέσα στα πεύκα, το εκκλησάκι ...
22 Μαρτίου 2023
Eικόνα: Μουσείο φωτογραφίας. Εκθεση με τίτλο «Πορτραίτα Ιστορίας, Βούλα Παπαιωάννου-Δημήτρης Χαρισιάδης 1940-1960- Έργα από τα φωτογραφικά αρχεία του Μουσείου Μπενάκη» ...
19 Μαρτίου 2023
Η Σαντορίνη “στέφθηκε” ως το πιο δημοφιλές ελληνικό νησί, με βάση τον αριθμό των διαδικτυακών αναζητήσεων, στην κατάταξη της Holidu με τα 20 πιο δημοφιλή ελληνικά νησιά, με τη Λευκάδα και την Κέρκυρα ...
18 Μαρτίου 2023
Το λαχανόψωμο είναι μια παραδοσιακή πίτα με χόρτα που αντί φύλλου χρησιμοποιούμε ένα χυλό από αλεύρι καλαμποκιού. Τη συναντάμε με μικρές παραλλαγές και διάφορες ονομασίες (πλαστός, μπλατσάρα, ...
17 Μαρτίου 2023
Η λίμνη Τριχωνίδα βρίσκεται στην Αιτωλοακαρνανία, στα ανατολικά της πόλης του Αγρινίου και αποτελεί τη μεγαλύτερη λίμνη στον ελλαδικό χώρο. Η σπάνια φυσική ομορφιά της, ο πληθυσμός των υδρόβιων ...
14 Μαρτίου 2023
Φωτο: Στατήρας του κοινού των Αιτωλών μετά την απόκρουση των Γαλατών. Παριστάνει γυναικεία μορφή που συμβολίζει την Αιτωλία να πατά σε γαλατικές ασπίδες. Του Λίνου Υφαντή. Στην αρχαία Αιτωλία ...
13 Μαρτίου 2023
Του Κώστα Σακαρέλου Στο προσκλητήριο της Εθνεγερσίας του 1821, βροντερό παρών έδωσε και το Κρίκελλο Ευρυτανίας, με δεκάδες απλούς στρατιώτες αλλά και με καπεταναίους, οι οποίοι, πλάι στους ...
11 Μαρτίου 2023
Μόλις 2,5 χιλιόμετρα βόρεια από το Μαραντοχώρι Λευκάδας, περίπου 30 λεπτά περπάτημα, βρίσκεται μέσα σε ένα τοπίο εκπληκτικής φυσικής ομορφιάς ανάμεσα από ελαιόδεντρα, η φυσική λίμνη του νησιού ...
10 Μαρτίου 2023
γράφει ο Κωνσταντίνος Σαμψών Το γύρισμα κινηματογραφικών ταινιών στο Αγρίνιο και την ευρύτερη περιοχή αποτελεί πλέον μια πραγματικότητα και οι παραγωγές αυτές καλούνται να αναδείξουν εκτός των ...
08 Μαρτίου 2023
Η Ευρυτανία αναδείχθηκε ιδιαιτέρως στο ταξιδιωτικό ρεπορτάζ των τελευταίων ετών κι ευτύχησε να αποκτήσει πολλούς καινούριους φίλους –ειδικά ανάμεσα στους λάτρεις του χειμερινού τουρισμού και των ...
07 Μαρτίου 2023
Ένα Ελληνικό Παραδοσιακό Πρωινό, σ΄έναν αυθεντικό τόπο ζωής όπως τα χωριά της Ευρυτανίας, είναι μια ανεπανάληπτη εμπειρία. Βρεθήκαμε στο Λημέρι Ευρυτανίας, καλεσμένοι του83χρονου παππού Ανδρέα και ...
06 Μαρτίου 2023