WESTMEDIA CIRCLE SMALL

Τετάρτη, 01 Ιανουαρίου 2020 03:01

Αγρίνιο. Η μεγαλύτερη πόλη και το Οικονομικό και Πολιτιστικό κέντρο του Νομού

μοιραστείτε το άρθρο αυτό με τους φίλους σας

Στο παρών άρθρο παραθέτουμε Φωτογραφίες, Βίντεο και Ιστορικά στοιχεία για την πόλη του Αγρινίου. Τα βίντεο μας χορηγήθηκαν απο τον κον Ανδρέα Κουτσοθανάση

Το βίντεο για την ευρύτερη περιοχή του Αγρινίου που έγινε για λογαριασμό του Παναιτωλικού !!!

Αγρίνιο (στοιχεία απο wikipedia)

Το Αγρίνιο είναι η μεγαλύτερη πόλη της Αιτωλοακαρνανίας. Αποτελεί έδρα του καλλικρατικού δήμου Αγρινίου και σύμφωνα με την απογραφή του 2011 έχει πληθυσμό 94.181 δημότες, συγκεντρώνοντας σχεδόν το 40% των 252.004 κατοίκων του νομού.[1] Μαζί με την Πάτρα και τα Ιωάννινα, αποτελούν τα τρία μεγαλύτερα αστικά κέντρα στο δυτικό τμήμα της χώρας. Το Αγρίνιο ήταν έδρα του πρώην ομώνυμου Καποδιστριακού δήμου.

Ιστορία

Κατά την μυθολογία χτίστηκε από το Βασιλιά Άγριο, που ήταν απόγονος του γενάρχη Αιτωλού και του γιου του Πλευρώνα. Η πόλη, χτισμένη δίπλα σχεδόν στον ποταμό Αχελώο που ήταν το φυσικό σύνορο ανάμεσα στην Αιτωλία και την Ακαρνανία βρέθηκε αρκετές φορές υπό την κυριαρχία και των δύο πλευρών και το 314 π.Χ. καταστράφηκε από τον Κάσσανδρο.

Οι ανασκαφές του Μηλιάδη το 1920 έδειξαν ότι η αρχαία πόλη βρίσκονταν στο γειτονικό Ζαπάντι (σημερινή Μεγάλη Χώρα), τα τελευταία χρόνια όμως έχουν βρεθεί πολλά αρχαία ακόμα και στο κέντρο της σημερινής πόλης.

Μετά από κάποιους αιώνες στην αφάνεια, η πόλη ξαναεμφανίζεται την εποχή της Τουρκοκρατίας με το όνομα Βραχώρι (Imbrahoar), για την ετυμολογία του οποίου έχουν διατυπωθεί αρκετές θεωρίες. Κατοικήθηκε από πολλούς Τούρκους και στις αρχές του 18ου αιώνα έγινε έδρα του Σαντζακίου του Κάρλελι, διοικητικό κέντρο της σημερινής Αιτωλοακαρνανίας. Έλαβε ενεργό μέρος στην Ελληνική Επανάσταση του 1821 και απελευθερώθηκε προσωρινά στις 11 Ιουνίου του 1821. Αργότερα κατακτήθηκε ξανά από τον Κιουταχή και τελικά προσγράφτηκε οριστικά στα σύνορα του ελεύθερου ελληνικού κράτους το 1832.

Μετά την απελευθέρωση το Βραχώρι πήρε ξανά το αρχαίο του όνομα Αγρίνιον. Η πόλη άρχισε να αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς, ειδικά μετά τα τέλη του 19ου - αρχές 20ού αιώνα, όταν στράφηκε μαζικά στην καλλιέργεια του καπνού. Χτίστηκαν τεράστιες αποθήκες και εργοστάσια επεξεργασίας του καπνού, με κυριότερες αυτές των οικογενειών Παπαστράτου, Παπαπέτρου και Παναγόπουλου.

Μετά την Μικρασιατική Καταστροφή πλήθος προσφύγων έφτασαν στην πόλη και εγκαταστάθηκαν στην περιοχή του Αγίου Κωνσταντίνου, ενώ μεγάλη μετακίνηση πληθυσμών είχαμε και από την Ήπειρο και την Ευρυτανία.

Δήμος Αγρινίου

Ο Δήμος Αγρινίου αποτελείται από 10 Δημοτικές Ενότητες (πρώην Καποδιστριακούς δήμους που ενοποιήθηκαν υπό τον παλαιότερο και ομότιτλο δήμο του Αγρινίου με το πρόγραμμα Καλλικράτης). Ο πληθυσμός μπορεί γενικά να υπολογιστεί με βάση δύο κριτήρια: αυτό της Ελληνικής απογραφής του 2011 (που αποτυπώνει τον πληθυσμό του Καλλικρατικού δήμου σε 94.181 κατοίκους) και αυτό της χιλιομετρικής απόστασης από την πόλη του Αγρινίου (οπότε και θα συμπεριληφθούν στον υπολογισμό που δίνει κατά προσέγγιση έναν αριθμό της τάξεως των 70.000 κατοίκων[2] ο πληθυσμός του αστικού ιστού και οι "κοντινές" γεωγραφικά δημοτικές ενότητες Αγγελοκάστρου, Θεστιέων και Νεάπολης).


 
Χριστούγεννα στη Κεντρική πλατεία
 
 
 
Δημοτικές Ενότητες Δήμου Αγρινίου
Ονομασία δημοτ. ενότηταςΠληθυσμός (2011)
Αγρινίου 59.329
Αγγελοκάστρου 2.027
Αρακύνθου 6.274
Θεστιέων 6.566
Μακρυνείας 3.681
Νεάπολης 5.070
Παναιτωλικού 1.386
Παραβόλας 3.773
Παρακαμπυλίων 1.943
Στράτου 5.429
Σύνολο δήμου94.181

Συνοικίες

Πέρα από το κέντρο της πόλης του Αγρινίου όπως ορίζεται χονδρικά από τις περιοχές γύρω από τις πλατείες Δημοκρατίας και Χαντζοπούλου, τη Μητρόπολη και την οδό Παπαστράτου, υπάρχει ένα πλήθος από γειτονιές και συνοικίες,κύριες εκ των οποίων είναι οι παρακάτω:

 • Άγιος Ιωάννης Ρηγανάς. Πρόκειται για τη συνοικία στο νοτιοανατολικό άκρο της πόλης, εκεί όπου βρίσκονται και οι ομώνυμες εργατικές κατοικίες. Έχει πάρει το όνομά της από τον μικρό ναό του Άι Γιάννη του Ρηγανά που βρίσκεται ακόμα πιο έξω βγαίνοντας από την πόλη και πηγαίνοντας προς τον χείμμαρο της Ερμίτσας.
 • Άγιος Κωνσταντίνος. Η περιοχή βρίσκεται στα βορειοδυτικά της πόλης και αποτελούσε παλαιότερα ανεξάρτητο δήμο παρότι είναι πλήρως ενταγμένη στον πολεοδομικό ιστό του Αγρινίου. Η ιστορία της συγκεκριμένης γειτονιάς ξεκινάει ουσιαστικά μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή όταν εκεί δημιουργήθηκε ένας καταυλισμός για να στεγάσει τους πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία.
 • Ερυθραία. Περιοχή ευρισκόμενη στη νέα είσοδο της πόλης ανάμεσα στον Άγιο Κωνσταντίνο και το κέντρο του Αγρινίου.
 • Άγιος Δημήτριος. Περιοχή νοτιοδυτικά της πόλης, που έλαβε το όνομα από τον ομώνυμο Ι.Ν., γύρω από τον οποίο και "τοποθετείται". Στην περιοχή βρίσκεται το δικαστικό μέγαρο της πόλης, ο πρώην Σιδηροδρομικός Σταθμός Αγρινίου, οι Καπναποθήκες Παπαπέτρου και το παλαιό ΚΤΕΛ.
 • Γιαννούζι. Το Γιαννούζι είναι προάστιο στα νότια της πόλης, με μεγάλη συγκέντρωση εστιατορίων και κοσμικών κέντρων.
 • Δοκίμι. Πρώην ξεχωριστή κοινότητα εφαπτόμενη πια με την πόλη. Βρίσκεται "κάτω" από την εθνική οδό και στην ευρύτερη περιοχή του βρίσκονται και τα δύο αεροδρόμια της πόλης, στρατιωτικό και πολιτικό.
 • Λεύκα. Νότιο αραιοκατοικημένο προάστιο στην περιοχή του Στρατιωτικού Αεροδρομίου.
 • Γκένοβα. Παλιά ιστορική συνοικία του Αγρινίου, η Γκένοβα βρίσκεται στα όρια περίπου του νέου ναού του Αγίου Χριστοφόρου. Για το όνομά της έχουν εκφραστεί διάφορες απόψεις και προβληματισμοί για το αν οφείλεται σε παρουσία Γενοβέζων κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας, γεγονός που δεν έχει όμως αποδειχτεί επιστημονικά.
 • Καραπανέικα. Κεντρική και πυκνοκατοικημένη συνοικία της πόλης, έχει πάρει το όνομά της από την πλατεία 28ης Οκτωβρίου, γνωστότερη με το παλιό της όνομα Πλατεία Καραπανέικων.
 • Κοκκινοπύλια. Εξοχικό προάστιο στα βόρεια της πόλης, γνωρίζει έντονη οικιστική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια.
 • Μούρες. Γειτονιά στα αριστερά και βόρεια του νοσοκομείου.
 • Μπούζι. Προάστιο κοντά στο Γιαννούζι, στα νότια της πόλης.
 • Ντούτσαγα. Ιστορική συνοικία της πόλης στην περιοχή των ναών Αγίας Τριάδας και Αγίου Γεωργίου. Έχει πάρει το όνομά της από τον Τούρκο Ντουτς Αγά στον οποίο ανήκε πριν την Επανάσταση του 1821. Στην περιοχή βρίσκεται ο δημοτικός χειμερινός κινηματογράφος.
 • Παλαιός Άγιος Χριστόφορος - Άγιος Θωμάς. Συνοικία που γνώρισε μεγάλη οικιστική ανάπτυξη τις τελευταίες δεκαετίες, με πλήθος πολυτελών οικοδομών, φημισμένη για την "υπερυψωμένη" θέα της και το γειτονικό δασύλιο.
 • Δύο Ρέματα. Συνοικία στα βορειοανατολικά της πόλης, εφαπτόμενη με το άλσος του Αγίου Χριστοφόρου.
 • Πεταλούδα. Με το όνομα αυτό αναφερόμαστε στην περιοχή γύρω από την αερογέφυρα που διασχίζει την εθνική οδό.
 • Σωτηροπούλου. Συνοικία της πόλης βόρεια του πάρκου.
 • Τροχός. Αραιοκατοικημένη περιοχή με πολλούς ελαιώνες στα ανατολικά όρια της πόλης.
 • Φούσκαρη. Γειτονιά κοντά στο κέντρο της πόλης, δυτικά και στα όρια του ναού του Αγίου Δημητρίου, στην οποία από τη δεκαετία του '60 και έπειτα εγκαταστάθηκαν πολλοί Ευρυτάνες.
 • Νεάπολη (ή Ρουσσέικα). Η Νεάπολη είναι προάστιο στα βόρεια της πόλης.

Αξιοθέατα

Οι διατηρητέες αποθήκες της καπνοβιομηχανίας Παπαστράτου

Ο βυζαντινός ναός της Αγίας Τριάδας του Μαύρικα, στη βόρεια όχθη της λίμνης Λυσιμαχίας

Άποψη του κέντρου του Αγρινίου

O Άγιος Χριστόφορος και η ομώνυμη συνοικία

Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης

Από το 1935 μέχρι το 1967, με εξαίρεση τα χρόνια της κατοχής, εκδιδόταν η εφημερίδα Νέα Εποχή. Από το 1998, η εφημερίδα εκδίδεται ηλεκτρονικά, με τον ίδιο τίτλο.

Στο Αγρίνιο, από το 2000, εκδίδεται η ημερήσια εφημερίδα Συνείδηση της Αιτωλοακαρνανίας, η οποία κυκλοφορεί σε όλο το νομό, και είναι διαθέσιμη και σε ηλεκτρονική μορφή. Η ιδιοκτήτριά του Συνείδηση Ανώνυμη Εταιρεία η οποία κατέχει την ομώνυμη εφημερίδα, κατέχει και δύο τοπικούς ραδιοσταθμούς, τα Δυτικά της Ελλάδος 92.8, ο οποίος είναι ενημερωτικού χαρακτήρα και αναμεταδίδει μέρος του προγράμματος του Αθηναϊκού Βήμα FM 99.5 από τα μέσα του 2008 και τον Loud Radio 98.2 Αιτωλοακαρνανίας ο οποίος είναι ψυχαγωγικού χαρακτήρα.

Στο Αγρίνιο εδρεύει και λειτουργεί από το 1992, ο ραδιοτηλεοπτικός όμιλος ΑΧΕΛΩΟΣ MEDIA, ο οποίος κατέχει στην ιδιοκτησία του, το ομώνυμο τηλεοπτικό κανάλι Αχελώος TV, το οποίο είναι το μεγάλο περιφερειακό κανάλι της Βoρειοδυτικής Ελλάδας. Έχει ενημερωτικό χαρακτήρα και καλύπτει τους νομούς Αιτωλoακαρνανίας, Αχαΐας, Ευρυτανίας, Ηλείας, τους νομούς της Ηπείρου και τα Επτάνησα. Επίσης στον ίδιο όμιλο, ανήκει ο ομώνυμος ραδιοφωνικός σταθμός Αχελώος FM 98.4 που είναι τοπικής εμβέλειας με ενημερωτικό χαρακτήρα και αναμεταδίδει μέρος του προγράμματος του Αθηναϊκού Real FM 97.8 από τα μέσα του 2008.

Λειτουργούν επίσης τα ειδησεογραφικά sites agrinionews.gr και agriniopress.gr

Συνολικά οι ραδιοφωνικοί σταθμοί που εκπέμπουν από το Αγρίνιο είναι:

 • 089.2 Γλέντι FM (Ελληνική παραδοσιακή, δημοτική και λαϊκή μουσική)
 • 090.7 Κόσμος FM (Ενημέρωση με Ελληνική έντεχνη, λαϊκή και ποπ μουσική)
 • 092.8 Δυτικά της Ελλάδος (Ενημέρωση και αναμετάδοση του Βήμα FM 99.5)
 • 093.7 Αγρίνιο FM (Ενημέρωση και αναμετάδοση του ΣΠΟΡ FM 94.6 Αθηνών)
 • 094.2 Ράδιο Energy 9,42 Αγρινίου (Ελληνική και ξένη ποπ μουσική)
 • 094.7 Ρυθμός FM (Ελληνική παραδοσιακή, δημοτική και λαϊκή μουσική)
 • 095.1 Music Life Radio Αγρινίου (Ελληνική και ξένη ποπ μουσική)
 • 097.1 Ράδιο Ακαρνανία (Ενημέρωση και αναμετάδοση του Flash 96)
 • 097.8 Live FM Αγρινίου (Ελληνική έντεχνη, λαϊκή και ποπ μουσική)
 • 098.2 Loud Radio 98,2 Αιτωλοακαρνανίας (Ξένη ποπ και ροκ μουσική)
 • 098.4 Αχελώος FM 98,4 (Ενημέρωση και αναμετάδοση του Αθηναϊκού Real FM 97.8)
 • 099.5 Αέρας FM (Ενημέρωση και Ελληνική μουσική, σε δικτύωση με τον Ρυθμός 94.9 των Αθηνών)
 • 100.9 Κέφι FM (Ελληνική λαϊκή και ποπ μουσική, σε δικτύωση με τον ομώνυμο σταθμό της Ηλείας)
 • 101.7 Όραμα FM (Ενημέρωση και ξένη μουσική, σε δικτύωση με τον Easy 97.2 των Αθηνών)
 • 102.2 Ράδιο Αγρίνιο (Ξένη ποπ και ροκ μουσική)
 • 103.5 Stereo Channel (Ελληνική λαϊκή και ποπ μουσική)
 • 103.9 View FM (Ξένη μουσική και αναμετάδοση του Nitro Radio)
 • 105.8 Antenna Star 105,8 (Ενημέρωση και Ελληνική μουσική)
 • 106.3 Εκκλησία FM (Ραδιοφωνικός σταθμός της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας)
 • 107.0 MAD Radio Αιτωλοακαρνανίας (Ξένη μουσική και αναμετάδοση του MAD 106.2)
 • 107.4 Aria FM (Ελληνική μουσική και αναμετάδοση του Αθηναϊκού Sfera 102.2)

Προσωπικότητες του Αγρινίου

Αθλητικές Ομάδες και εγκαταστάσεις

Στην αθλητική ζωή της πόλης σημείο αναφοράς είναι το όνομα του Παναιτωλικού, με το σύλλογο να ιδρύεται το 1926 κυρίως σαν φιλεκπαιδευτικό σωματείο (με τεράστια κοινωνική προσφορά στην πόλη). Η ομάδα ποδοσφαίρου του συλλόγου αποτελεί μια από τις ιστορικότερες επαρχιακές ομάδες της χώρας. Τα τελευταία χρόνια έχει σταθερή παρουσία στην Superleague, στην οποία έχει προς ώρας συμμετάσχει σε 7 αγωνιστικές περιόδους, με καλύτερη θέση την 7η, στη σεζόν 2014-15.

Πέραν του ποδοσφαίρου, ο σύλλογος διατηρεί τμήματα σε όλα τα δημοφιλή αγωνίσματα, κάποια εξ αυτών ιδιαιτέρως επιτυχημένα (όπως η ομάδα χειροσφαίρισης γυναικών που αγωνίζεται στη Α1 κατηγορία και το 2011 συμμετείχε στο final four του Κυπέλλου Ελλάδος το τμήμα beach handball, που το 2010 έφτασε στο final four του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Συλλόγων[αλλά και το τμήμα ελληνορωμαϊκής πάλης που έχει αναδείξει πρωταθλητές Ελλάδας).

Πέραν του Παναιτωλικού, το τμήμα καλαθοσφαίρισης του Α.Ο. Αγρινίου εκπροσωπεί την πόλη στις εθνικές κατηγορίες, συμμετέχοντας στη Β' εθνική ανδρών, ενώ ιστορικό είναι και το σωματείο της Γυμναστικής Εταιρείας Αγρινίου με συμμετοχές μεταξύ άλλων στη Β' και Γ' εθνική και πλούσια παρουσία στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης. Στην πόλη αναπτύσσουν τη δραστηριότητά τους πολλοί ακόμη σύλλογοι, όπως ο ΠΑΣ Ιωνικός Αγρινίου, το τμήμα πετοσφαίρισης γυναικών του οποίου συμμετέχει στην Α2 κατηγορία, ο Ναυτικός Όμιλος Αγρινίου, ο ΦΙ.ΜΠΑ. Πήγασος κ.ά.

Σε ό,τι αφορά στις εγκαταστάσεις, διαπιστώνεται μια γενική έλλειψη, με το πρόβλημα να εντοπίζεται ιδίως στην απουσία κλειστών γυμναστηρίων, κατάσταση που δημιουργεί δυσκολίες την κάλυψη των αναγκών των πολυάριθμων σωματείων. Παρ' όλα αυτά στην πόλη, υπάρχει το ΔΑΚ "Μιχάλης Κούσης", το Γήπεδο Παναιτωλικού και το προπονητικό κέντρο Emileon SportsCenter (ανήκει στον μεγαλομέτοχο του Παναιτωλικού και αποτελεί προπονητικό κέντρο της ομάδας[25]), αρκετά συνοικιακά γήπεδα ερασιτεχνικών σωματείων και του Δήμου και μερικά ιδιωτικά γήπεδα.

Πανοραμική άποψη του Αγρινίου

πηγή: Wikipedia

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 13 Ιουνίου 2021 22:34

Τελευταία άρθρα

 • Prev
Η Ελλάδα είναι γεμάτη υπέροχες, ατελείωτες, μαγευτικές παραλίες. Είναι τόσες πολλές που είναι αδύνατον να τις γνωρίζουμε και να τις επισκεφτούμε όλες στη ζωή μας Μια άγνωστη παραλία ...
20 Ιουνίου 2021
Το "What can break this echo" (Τι μπορεί να σταματήσει αυτήν την ηχώ?) είναι το τραγούδι της ταινίας “Ο Πηλός και η Κοπέλα” που γυρίστηκε στο Αγρίνιο. Eίναι ένας διάλογος μεταξύ πιάνου & φωνής. ...
19 Ιουνίου 2021
Η Ιερά Μονή Φανερωμένης Λευκάδας είναι ένα ιστορικό Μοναστήρι που βρίσκεται στη Λευκάδα. Μόλις 3 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Λευκάδα, αποτελεί για αιώνες το θρησκευτικό κέντρο του νησιού ως το ...
19 Ιουνίου 2021
Του Γιάννη Γιαννακόπουλου Μια φορά και ένα καιρό, στο Αγρίνιο και την ευρύτερη περιοχή, τέτοια εποχή και αφού τους προηγούμενους μήνες είχε προηγηθεί το φύτεμα και το σκάλισμα, άρχιζε το μάζεμα, το ...
13 Ιουνίου 2021
«Αλάμπεης προσκύνησε στον καπετάν Γιωργάκη»! O Γεώργιος Βαρνακιώτης, οπλαρχηγός της Επανάστασης του 1821,καταγόταν από παλιά οικογένεια αρματολών. i).Ο Γεώργιος Ν. Βαρνακιώτης και η Απελευθέρωση ...
12 Ιουνίου 2021
Mία ιστορική αναφορά για τον Βαλτινό στρατηγό, Γιαννάκη Στράτο (1793-1848) απο τον Νίκο Μήτση στα πλαίσια των εορτασμών των 200 χρόνων απο την επανάσταση του 1821.  
07 Ιουνίου 2021
Ενα σύνολο φωτογραφιών απο μερικές ιστορικές Ιερές Μονές και Ιερούς Ναούς που βρίσκονται σε διάφορες περιοχές του Νομού Αιτωλοακαρνανίας, μας παραχώρησε ο Γιώργος Καρδαράς. Φωτογραφίες που ...
06 Ιουνίου 2021
Tο Αιτωλικό ήταν παλιά μερικά νησάκια στην μέση της λιμνοθάλασσας, που οι ψαράδες κάτοικοι του τα είχαν ενώσει με ξύλινα γεφυράκια Το Αιτωλικό, καλούμενη και μικρή Βενετία της Ελλάδας, είναι δημοτική ...
06 Ιουνίου 2021
Κάθε φορά που κάποιος ταξιδεύει προς τη Λευκάδα, το πρώτο πράγμα που θα αντικρίσει στην είσοδο του νησιού, είναι το ιστορικό κάστρο της Αγίας Μαύρας. Χρονολογείται γύρω στο 1300 μ.Χ. Το κάστρο της ...
05 Ιουνίου 2021
Το καλοκαίρι έφτασε και το μυαλό πολλών Αγρινιωτών «ταξιδεύει» ήδη στη Λευκάδα. Μέχρι να έρθει όμως η ώρα των διακοπών είναι η σελίδα From above with drone  που παρουσιάζει τις ομορφιές του ...
03 Ιουνίου 2021
“Λευκάδα όνειρο που δεν τελειώνει, στην αγκαλιά της έλα κι εσύ”, τραγουδάει η Αγιομαυρίτικη παρέα και ευθύς αμέσως θα σας παραθέσω όλα εκείνα τα οποία έγιναν η έμπνευση για αυτούς τους στίχους! Η ...
01 Ιουνίου 2021
Το Μενίδι Αιτωλοακαρνανίας είναι παραθαλάσσιος οικισμός στη βορειοανατολική πλευρά του Αμβρακικού κόλπου και ανήκει στη Δημοτική Ενότητα Μενιδίου, του δήμου Αμφιλοχίας. Ο πληθυσμός του οικισμού ...
29 Μαϊος 2021