Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Κυριακή, 19 Απριλίου 2015 20:39

Το ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία» και το κέντρο του Αγρινίου κάποτε…

μοιραστείτε το άρθρο αυτό με τους φίλους σας

Ο Γιώργος Στρατούλης και η σελίδα agriniomemories μας ταξιδεύουν στο παλιό Αγρίνιο, τις γειτονιές, τα καταστήματα του τότε.

Γράφει ο Γιώργος Στρατούλης στη σελίδα του στο facebook, απ” όπου και η φωτο:

“Ένα άλλο ξενοδοχείο της πόλης μας ήταν το Μεγάλη Βρετανία,που εικονίζεται εδώ κατά το ήμισυ.Ρεσεψιονίστ και διαχειριστής του ήταν ο Γιάννης Μπαλαγιάννης.Η θέση του ήταν στο κάτω μέρος της πλατείας Μπέλλου (τότε) εκεί που ήταν η Ιονική Τράπεζα και εν συνεχεία η PRO BANK.Σήμερα είναι η καφετέρια του κ.Βρέκου.Η είσοδος ήταν από τον σημερινό πεζόδρομο (Χαριλάου Τρικούπη) στο ύψος που λειτουργεί το πρατήριο άρτου και απέναντι απ” αυτό,δίπλα από την Πίτσα Roma και προς την πλατεία.

Κάθε Κυριακή απόγευμα ο πατήρ Βενέδικτος Πετράκης,Αρχιμανδρίτης και Ιεροκήρυκας,από το μπαλκόνι που έβλεπε προς την γεμάτη από κόσμο πλατεία,έκανε κήρυγμα και παράλληλα εξαπέλυε μύδρους κατά των κομμουνιστών.’Ενα άλλο περιστατικό που θυμάμαι πολύ έντονα ήταν που με απαίτηση ημών των μαθητών,άλλαξε το όνομά του από «Μεγάλη Βρετανία» σε «Κύπρος».”

Ηταν την εποχή που η Ε.Ο.Κ.Α. είχε αρχίσει τον αγώνα κατά των “Αγγλων και είχαν γίνει οι πρώτες εκτελέσεις Κυπρίων Αγωνιστών (Καραολής και Δημητρίου).Τότε είχαμε τακτικότατες διαδηλώσεις με αίτημα να φύγουν οι “Αγγλοι από την Κύπρο.Θα κάνω και μια αναδρομή για τα καταστήματα που φαίνονται και για όποια θυμάμαι.Το κατάστημα που είναι κάτω από τα δύο παράθυρα του ξενοδοχείου το θυμάμαι σαν γραφεία της δεύτερης αεροπορικής εταιρείας που λειτουργούσε στο Αγρίνιο,ήταν η «ΕΛΛΑΣ» η άλλη ήταν η «Τ.Α.Ε» (Τεχικαί Αεροπορικαί Εκμεταλλεύσεις) και είχε γραφεία στη γωνία Αδελφών Κέντρου (σήμερα Χρήστου Σαλάκου) και πλατεία Μπέλλου (σήμερα Δημοκρατίας).

Το μονόθυρο μαγαζάκι που φαίνεται κάτω από το μπαλκόνι του ξενοδοχείου ήταν το κουρείο του Νίκου Πιπίνη,μετά ήταν ένα καφενείο που δεν θυμάμαι τον ιδιοκτήτη του και ακολουθούσε το Εστιατόριο του μπάρμπα Νίκου Ψαρρά και τέλος το παντοπωλείο των Αδελφών Σγάγια στο υπόγειο του οποίου λειτουργούσε η ταβέρνα του Ζερβόπουλου.

Ο Ζερβόπουλος είχε το παρατσούκλι «Μαντράχαλος» διότι ήταν ένας άνδρας τεραστίων διαστάσεων.Αυτά για το προς την πλατεία μέρος.

Από την πλευρά του σημερινού πεζόδρομου τώρα. Μετά την «ΕΛΛΑΣ» ήταν το ραφείο του Δημ. Παπαχρήστου,το παντοπωλείο του μπάρμπα Στράτου Γκόβελα,στη συνέχεια η είσοδος του ξενοδοχείου και μετά το επιπλοποιείο των Αδελφών Παλούμπα.Στη συνέχεια (δεν φαίνονται στη φωτογραφία) ήταν ένα μεγάλο οικόπεδο που για κάποιο διάστημα λειτούργησε σαν γραφείο μεταφορών (φορτηγά) και μετά η Εθνική Τράπεζα,όπως είναι και σήμερα.Δεξιά πλευρά του πεζόδρομου.Αμέσως μετά τη σιδερένια κολώνα ήταν τα γραφεία της Ενώσεως Συνεταιρισμών,με είσοδο από την πλατεία και στο υπόγειο το εργαστήριο του ζαχαροπλαστείου Ματραλή που λειτουργούσε στη συνέχεια των γραφείων της Ενώσεως εκεί που ήταν μέχρι πέρισυ που έκλεισε.Μετά την Ένωση ήταν το σπίτι του Λαλάκη Ψύχα με κήπο μπροστά προς τον πεζόδρομο.Μετά τον κήπο ήταν το πρατήριο καυσίμων του μπάρμπα Γιώργου Γιαννούτσου (φαίνεται η αντλία) και στο υπόγειο το οπωροπωλείο του Σερλεμέ.Μετά ένα οικόπεδο μικρό που λειτουργούσε σαν γκαράζ του Στάθη Ψιλόπουλου.

Στο μεγάλο λευκό οίκημα που είναι μετά το γκαράζ ,στο ισόγειο είχε κατάστημα με άλευρα ο Παπανδρέου (πατέρας της Μαρίας που είχε το φαρμακείο κάτω από το «ΛΗΤΩ») και δίπλα είχε γεωπονικά είδη ο Παπαθανασίου.Επάνω στο σπίτι έμενε η οικογένεια του Δικηγόρου και διατελέσαντος δημάρχου Αγρινίου Δημητρίου Βότση.

πηγή: http://agriniopress.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 01 Οκτωβρίου 2020 13:23