Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 23 Μαϊος 2022 00:02

Ένα τολμηρό έργο Αγρινιώτη ζωγράφου του Μεσοπολέμου

Του Λίνου Υφαντή,

Ο Ανδρέας Γεωργιάδης ήταν ένας από τους πιο σημαντικούς καλλιτέχνες που ανέδειξε η πόλη του Αγρινίου. Προερχόμενος από Καλλιτεχνική οικογένεια φιλοτέχνησε μεταξύ άλλων την ίδια την ιστορία της πόλης όπως τους Αδελφούς Παπαστράτου, Δημάρχους του Αγρινίου αλλά και αναδείχτηκε με τις θαυμάσιες αγιογραφίες του στους ιερούς ναούς Αγίου Χριστοφόρου, Αγίας Σωτήρος και Αγίου Γεωργίου Αγρινίου.

Ένα ξεχασμένο έργο σπουδαίας αξίας άγνωστο όμως στο ευρύ κοινό φιλοξενήθηκε στο τελευταίο φύλλο της ιστορικής αγρινιώτικης εφημερίδας “Το Φως” το 1932. Ο τίτλος του ήταν “Μετά το λουτρό”. Απεικονίζει μια εύπορη κατά τα φαινόμενα γυναίκα του Μεσοπολέμου να φορά τα ρούχα της αφού ολοκλήρωσε το μπάνιο της. Άξιο προσοχής είναι τα παπούτσια και ρούχα που διακρίνονται καθώς και η κώμη της γυναίκας, που θυμίζει έντονα απόηχο της παριζιάνικης Belle epoque, των Flapper Ντιβών κοριτσιών που προφανώς έκανε την αντανάκλαση της στην Ελλάδα την περίοδο του Μεσοπολέμου στα ανώτερα πάντα κοινωνικά στρώματα.  Δίπλα διακρίνεται μια λεκάνη και ένα αρωματικό μπουκάλι απαραίτητα σύνεργα του μπάνιου και του καλλωπισμού εκείνης της εποχής.

Το συγκεκριμένο έργο κρίνεται ως αρκετά προχωρημένο εκείνη την εποχή και πανελλαδικά αλλά ιδίως για να φιλοξενηθεί στον τοπικό τύπο μιας επαρχιακής πόλης όπως το Αγρίνιο του 1932. Σίγουρα κοινωνοί της Ευρωπαικής-Παριζιάνικης μόδας, της Belle Epoque και αργότερα των Flapper Ντιβών δε θα μπορούσε να είναι παρά η ανώτερη αστική τάξη η οποία και κατανοούσε λόγω της επαφής με τη Δύση και ανέχονταν ακόμα και πιο τολμηρές εκφάνσεις των flapper κοριτσιών. Έτσι εκλαμβάνουμε το συγκεκριμένο έργο ως δείγμα κοσμοπολίτικου στοιχείου για το Αγρίνιο του Μεσοπολέμου, το οποίο αποδέχτηκε και κάτι πιο προχωρημένο για την εποχή. Δε μπορούμε όμως να θεωρήσουμε παρά ότι ήταν μια εξαίρεση που επιβεβαιώνε τον κανόνα, ο οποίος επικράτησε και με την εξαφάνιση της κοσμοπολίτικης αστικής τάξης, η οποία πήρε μαζί της φεύγοντας αεροδρόμια, τρένα και κάθε τι που αφορούσε την πρόοδο και την ανάπτυξη της πόλης σε όλους τους τομείς…

agrinionews.gr