Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Σάββατο, 20 Νοεμβρίου 2021 17:59

Το εγκαταλελειμμένο χωριό της Αμφιλοχίας που στην πέτρινη βρύση του τρέχει ακόμη καθαρό νερό (video)

Ένα μέρος που αξίζει να επισκεφτείς αν φτάσεις μέχρι την περιοχή του Λουτρού Αμφιλοχίας είναι το Παλιό Λουτρό.( Πήρε το όνομά του από αρχαία λουτρά που υπήρχαν στο χωριό.)

Εκεί διατηρείται ακόμα η εκκλησία του Αγίου Νικολάου αλλά και κάποια από τα σπίτια. Μερικά είναι διώροφα

Επίσης θα δεις και την γέφυρα που ένωνε το πάνω χωρίο με το κάτω αφού το ποτάμι που το διέσχιζε χώριζε το χωριό στη μέση. Έτσι όταν οι κάτοικοι του κάτω χωριού ήθελαν νερό θα έπρεπε να ανέβουν στην μία και μοναδική βρύση του χωριού που βρισκόταν λίγο πιο πάνω από το κέντρο διασχίζοντας την γέφυρα.

Η βρύση αυτή διατηρείται ακόμα και σήμερα και το νερό της παραμένει ακόμα καθαρό και πόσιμο.

Οι κάτοικοι εγκατέλειψαν το χωριό κυρίως λόγω κλίματος

Το Παλιό Λουτρό που απέχει 1,5 χλμ. από τον νέο οικισμό και βρίσκεται “βυθισμένο” στα γερασμένα επιβλητικά πλατάνια. Πρόκειται για ένα σχετικά ορεινό μέρος, με ερειπωμένα πετρόχτιστα σπίτια και καταπράσινο τοπίο, ενώ το χωριό χωρίζεται στα δύο από τον ποταμό Κρικελιώτη. Διασώζεται ο παλαιός ναός του Αγίου Νικολάου, ο παλιός μετρητής στάθμης νερού, η μοναδική πέτρινη βρύση στο κέντρο του χωριού, αλλά και το νεόχτιστο γεφυράκι που συνδέει την ανατολική και δυτική πλευρά του χωριού.

Λίγα χλμ πιο πάνω λειτουργεί το μοναστήρι της Παναγίας της Ξερακιώτισσας, ενώ στις 15 Αυγούστου στη μονή συρρέει πλήθος κόσμου για να τιμήσει την Παναγία.

Το σχεδόν απόκοσμο φυσικό τοπίο του παλιού οικισμού δίνει τη δυνατότητα σε λάτρες του βουνού και της φύσης για εξερευνήσεις. Ενδείκνυνται οι περίπατοι πριν τη δύση του ηλίου αλλά και οι αποδράσεις με ποδήλατο.

Δείτε το βίντεο του Above View:

agriniopress.gr