Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Κυριακή, 14 Νοεμβρίου 2021 23:09

Πως ο βασιλιάς Πέτρος Β΄ και η γιουγκοσλαβική κυβέρνηση διέφυγε μέσω αεροδρομίου Αγρινίου το 1941

Του Λίνου Υφαντή,

Το αεροδρόμιο του Αγρινίου ήταν από τα πιο σημαντικά Ελληνικά αεροδρόμια την περίοδο του Μεσοπολέμου. Κατά τον Β΄Παγκόσμιο πόλεμο  είχε μπει στο στόχαστρο των Γερμανών και των Ιταλών, διότι χρησίμευε ως βάση για Αγγλικά αεροπλάνα της βασιλικής αεροπορίας, της  RAF. Μια άγνωστη χρήση όμως του αεροδρομίου ήταν ότι χρησίμεψε για να φυγαδέψει την τότε Γιουγκοσλαβική κυβέρνηση και το νεαρό βασιλιά Πέτρο Β΄προς την Αθήνα με τελικό προορισμό τη Μέση Ανατολή.

Είχε προηγηθεί στις 27 Μαρτίου 1941 η ανατροπή του Πρίγκιπα Παύλου με στρατιωτικό πραξικόπημα με τη στήριξη των Βρετανών. Ο 17ετής Πέτρος Β΄ κηρύχθηκε ενήλικος και τοποθετήθηκε στο θρόνο, με Πρωθυπουργό το στρατηγό Ντούσαν Σίμοβιτς. Στις 6 Απριλίου του 1941 οι δυνάμεις του Άξονα ξεκίνησαν την εισβολή στη Γιουγκοσλαβία  όπως και την Ελλάδα. Το μέτωπο κατέρρευσε γρήγορα και βλέποντας τη νίκη των Γερμανών, η γιουγκοσλαβική κυβέρνηση και ο νεαρός βασιλιάς της Πέτρος Β΄εγκατέλειψαν τη χώρα στις 15 Απριλίου. Με τη Γερμανική αεροπορία, τη  Luftwafe να κυριαρχεί στους ουρανούς , η ασφαλέστερη αεροπορική διαδρομή ήταν ο δυτικός άξονας πίσω από την οροσειρά της Πίνδου. Συγκεκριμένα οι Γερμανικές δυνάμεις στην Ελλάδα είχαν φτάσει έως τη Δυτική Μακεδονία και συγκεκριμένα είχαν ήδη καταλάβει  ήδη τη Κοζάνη στις 14 Απριλίου 1941. Δυτικά οι Έλληνες διατηρούσαν τον έλεγχο έως τα εδάφη της Αλβανίας, όμως άρχισαν ήδη να αποχωρούν βλέποντας ήδη τη κατάρρευση του μετώπου και τη διείσδυση των Γερμανών.

Ίσως αυτοί ήταν οι λόγοι που ο Γιουγκοσλάβος Βασιλιάς ( Σέρβος στην καταγωγή) Πέτρος Β΄και η Κυβέρνηση επέλεξαν το νοτιοδυτικό αεροδρόμιο του Νίκσιτς (Nikšić) του Μαυροβουνίου προκειμένου να διαφύγουν νότια. Απέφυγαν να πετάξουν απευθείας προς Αθήνα και επέλεξαν ως πρώτο προορισμό το Αεροδρόμιο του Αγρινίου στις 15 Απριλίου όταν διέβλεπαν ότι ήταν θέμα λίγο ημερών οι Γερμανοί να θέσουν υπό έλεγχο και το δυτικό κομμάτι της χώρας. Πράγματι το αεροδρόμιο του Αγρινίου, ελεγχόμενο ακόμα από τους Βρετανούς χρησίμευσε ως ασφαλής μετασταθμός . Έτσι στις 14 Απριλίου πετάει πρώτος ο ο Βασιλιάς Πέτρος Β΄μαζί με τον Πατριάρχη Γαβριήλ και μια μέρα αργότερα η  Γιουγκοσλαβική κυβέρνηση. Στη συνέχεια διέφυγαν προς την Αθήνα και από εκεί στο Κάιρο της Αιγύπτου προλαβαίνοντας ουσιαστικά τη Γερμανική προέλαση.

Συγκεκριμένα ο Velimir Terzic αναφέρει ακριβώς : vezi sa navedenom odlukom, jugoslovenska vlada je 15. aprila napustila zemlju i sa aerodroma u Nikšiću avionima odletela na aerodrom Agrinion u Grčku, a odatle otputovala za Atinu (kralj Petar II sa pratnjom je, po savetu patrijarha Gavrila, odleteo u Grčku 14. aprila).

Έτσι λοιπόν  το αεροδρόμιο του Αγρινίου καταγράφεται στη Γιουγκοσλαβική ( Σέρβικη) ιστορία ως ένας μετασταθμός διαφυγής της Γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης από τις δυνάμεις του άξονα και αναδείχθηκε έτσι ως σημαντικό όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για το γενικότερο σχεδιασμό των συμμάχων στα Βαλκάνια τα πρώτα έστω χρόνια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Με πληροφορίες από:

Velimir Terzić, Slom Kraljevine Jugoslavije 1941, Uzroci i posledice poraza, τόμ. 2, Narodna knjiga, Beograd 1983. [Η συντριβή του Βασιλείου της Γιουγκοσλαβίας 1941, Αιτίες και αποτελέσματα της ήττας, Λαϊκό Βιβλίο, Βελιγράδι 1983], σσ. 445-447.

Η πορεία της Γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης προς το αεροδρόμιο του Αγρινίου το 1941.

agrinionews.gr