Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου 2021 00:34

Αλάμπεης: Έφτιαξε τα γεφύρια αλλά δολοφόνησε τον Σταθά

Του Λίνου Υφαντή,

Ο Αλάμπεης ίσως είναι ένα από τα πρόσωπα των Οθωμανών κατακτητών που έμεινε με περισσότερο θετικό πρόσημο στην ιστορική μνήμη. Ο λόγος είναι ότι “χρεώθηκε” σε αυτόν η κατασκευή των γεφυριών, τα οποία συνέδεαν το Μουσταφούλι (σημερινό Παναιτώλιο) με τη Μακρυνεία, επειδή Τριχωνίδα και Λυσιμαχεία ενώνονταν. Κατά μία άλλη εκδοχή τα γεφύρια ήταν Ρωμαϊκά η κτίστηκαν κατά την εισβολή των Νορμανδών στο Βυζάντιο σύμφωνα με τον Πουκεβίλ.

Ο Αλάμπεης βέβαια ήταν πολιτικός διοικητής των Οθωμανών και είχε και τη σκοτεινή του πλευρά. Εκτός από τα ακριβά διόδια στα γεφύρια, ο Αλάμπεης φυσικά εκτελούσε και τις εντολές της Οθωμανικής Διοίκησης όπου υπαγόνταν. Μία από αυτές σχετικά άγνωστη ήταν η δολοφονία της πιο σημαντικής προεπαναστατικής προσωπικότητας της περιοχής του Γιάννη Σταθά από το Βάλτο. Ο Γιάννης Σταθάς είχε δημιουργήσει στολίσκο και σημείωσε μεγάλες επιτυχίες κατά των Οθωμανών στο Αιγαίο. Στο στολίσκο του Σταθά επίσης αναρτήθηκε η πρώτη Ελληνική σημαία, με τον λευκό σταυρό στον μέσον της και τα μπλε τετράγωνα στα άκρα της.

Ο Γιάννης Σταθάς επέστρεψε νικητής στη γενέτειρα του στην Αιτωλοακαρνανία για να συνεχίσει τον αγώνα. Όμως βρήκε άδοξο τέλος καθώς δολοφονήθηκε στην Μπούκα Αμφιλοχίας το 1812 ( κατά άλλη εκδοχή το 1808). Δολοφόνος του ήταν ο ίδιος ο Διοικητής του Βραχωρίου ο Αλάμπεης, ο οποίος πέτυχε το μεγαλύτερο στρατιωτικό επίτευγμα στην καριέρα του. Έτσι το όνομα του Αλάμπεη στην ιστορική μνήμη εκτός από την ανακατασκευή των γεφυριών φέρει και την εξόντωση του σημαντικότερου Βαλτινού αγωνιστή Γιάννη Σταθά. Την πληροφορία αυτή μας διέσωσε και μετέφερε ο Δρ Νεότερης Ιστορίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο, Νικόλαος Χούτας κατά την ομιλία του με θέμα τον Ιωάννη Σταθά στο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην Αμφιλοχία  στις 16-17 Οκτωβρίου 2021 με θέμα “Ο Βάλτος στην Επανάσταση του 1821”.

agrinionews.gr