Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 30 Σεπτεμβρίου 2021 14:56

Ο καταστρεπτικός σεισμός των 6,8 Ρίχτερ στο Αγρίνιο το 1965

Του Λίνου Υφαντή,

Ο μεγαλύτερος ίσως καταστρεπτικός σεισμός που είχε ως επίκεντρο την περιοχή του Αγρινίου συνέβη στις 31 Μαρτίου του 1965. Ήταν της κλίμακας των 6,8 Ρίχτερ.

Η πόλη πλήρωσε βαρύ τίμημα καθώς  σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής και ανταποκρίσεις διεθνών πρακτορείων ειδήσεων καταστράφηκαν 150 σπίτια ολοσχερώς ενώ έπαθαν ζημιές άλλα 1000. Χαρακτηριστικά υπήρχαν αναφορές για χιλιάδες σεισμόπληκτους που βρήκαν καταφύγιο σε “ανοικτές πλατείες” ή χωράφια, οι οποίοι φοβούνταν να γυρίσουν στα σπίτια τους. Μάλιστα κατέστη απαραίτητη η συνδρομή μονάδων του στρατού, οι οποίοι έφεραν σκηνές, κουβέρτες και άλλα είδη πρώτης ανάγκης στου σεισμόπληκτους.

Ο σεισμός στο Αγρίνιο ήταν ο δεύτερος που συνέβη τον ίδιο μήνα του έτους εκείνου μετά την Αλόννησο και συγκεκριμένα στις 9 Μαρτίου. Ομοίως και στο νησί των Σποράδων υπήρχαν πολλές ζημιές και καταγράφηκε ένας νεκρός.  Για το λόγο αυτό ο συγκεκριμένος σεισμός του Αγρινίου δεν σχετίζεται με τη σεισμική ακολουθία που προκάλεσε η δημιουργία της λίμνης Κρεμαστών λόγω του ομώνυμου φράγματος, η οποία ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου και κράτησε όλο το 1966 προκαλώντας πολλές σεισμικές δονήσεις στην περιοχή.

Συγκεκριμένα μέσα μόνο σε ένα χρόνο, από το 1965 έως το 1966 έγιναν 740 σεισμοί  στη συγκεκριμένη περιοχή της κοιλάδας του Αχελώου με αποκορύφωμα τον φονικό σεισμό των 6,2 ρίχτερ τον Φεβρουάριο του 1966. Ως απολογισμό είχε έναν νεκρό, 60 τραυματίες και ζημιές σε 1500 σπίτια.

Με πληροφορίες από:

the Reckord ( Hackensack, New Jersey), 31 Mar 1965, p. 8.

agrinionews.gr