Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 02 Σεπτεμβρίου 2021 18:58

Δεκαετία ’60: Όταν ο Μίκης Θεοδωράκης βρέθηκε σε Αγρίνιο και Ξηρόμερο (φωτο)

Το 2016, από τις πρώτες αναρτήσεις δημοφιλούς σήμερα ομάδας στο facebook, που αναρτά σπάνιες ιστορικές φωτογραφίες από διάφορες περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας, αφορούσε στον Μίκη Θεοδωράκη.

Σε δυο από αυτές απαθανατίζεται η έλευση του μεγάλου μουσικοσυνθέτη στην Αιτωλοακαρνανία την δεκαετία του ΄60, τότε που βρίσκονταν στην ηγεσία της νεολαίας Λαμπράκη και ήταν βουλευτής της ΕΔΑ.

Ο Μίκης, υπήρξε εκείνη την περίοδο σύμβολο αγώνων ενάντια στην κυβέρνηση της συντηρητικής παράταξης, μετά τις εκλογές βίας και νοθείας του 1961 που οδήγησαν στον Ανένδοτο αγώνα, στα Ιουλιανά λίγα χρόνια μετά και τελικά στην χούντα.

Αξίζει να σημειωθεί πως λίγες μόνο μέρες μετά την παρουσία του στο Αγρίνιο, εκδηλώθηκε το πραξικόπημα των συνταγματαρχών.

Στην πρώτη φωτογραφία, ο Μίκης Θεοδωράκης γίνεται δεκτός σε συγκέντρωση στο Aγρίνιο στις 12.04.1967. Πηγή: φωτογραφικό αρχείο των Α.Σ.Κ.Ι. (Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας).

Η δεύτερη είναι απο το Ξηρόμερο και είναι από το 1964:

23.11.1964, υποδοχή του Μίκη Θεοδωράκη στη Παπαδάτου Ξηρομέρου. Πηγή, φωτογραφικό αρχείο των Α.Σ.Κ.Ι. (Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας).
Περιοδεία της “νεολαίας των Λαμπράκηδων” σε κάποιο καφενείο σε χωριό της Αιτωλοακαρνανίας(πιθανόν στο Ξηρόμερο). Διακρίνεται στο μέσον της φωτογραφίας ο Μίκης Θεοδωράκης και όρθιος με την γραβάτα ο Γεράσιμος Κυλάφης, Τοπογράφος Μηχανικός από την Ν. Αβώρανη. Πηγή φωτογραφίας, αρχείο Γ. Κυλάφη, στο ψηφιακό αρχείο του Α.Σ.Κ.Ι.

Επισκεφτείτε την ομάδα ΕΔΩ.

Μια ακόμη φωτογραφία, απο την επίσκεψη Θεοδωράκη στα γραφεία της νεολαίας Λαμπράκη, στο Αγρίνιο:

agriniopress.gr