Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Κυριακή, 11 Ιουλίου 2021 16:33

16ος αιώνας: Μήπως το Circinio ήταν το Αγρίνιο;

Του Λίνου Υφαντή,

Ενδιαφέρον παρουσιάζει ο παραπάνω χάρτης του Ιταλού Χαρτογράφου Giacomo Gastaldi, ο οποίος τον 16ο αιώνα εκπονούσε χάρτες για την θαλάσσια τότε υπερδύναμη Βενετία. Συγκεκριμένα αποτυπώνει πολλά τοπωνύμια των Ακαρνανικών και Αιτωλικών ακτών όπως Natolica (Aιτωλικό), Galato (Γαλατάς),Vasilidi (Βασιλάδι), Voniza (Βόνιτσα) και φυσικά Lepanto. Στην ενδοχώρα η θαλάσσια οπτική δεν επέτρεπε να αποτυπώσει τις σημερινές θέσεις με ακρίβεια. Μία από αυτές που παρουσιάζει ενδιαφέρον είναι η θέση “Circinio”.

To  Circinio τοποθετείται ατάκτως ειρημμένο μαζί με άλλα τοπωνύμια της ενδοχώρας όπως Argos που παραπέμπει στο Αμφιλοχικό Άργος και Heleno που παραπέμπει στην Ώλενία της Αιτωλίας κοντά στη σημερινή Σταμνά. Όλα αυτά συνυπάρχουν με την  “Amfissa” σε μια γενικότερη θέση “Livadia” που είναι όμως πάνω από το Lepanto.

Προφανώς η αποτύπωση των θέσεων του χάρτη είναι ανακριβής ειδικά στην ενδοχώρα. Οι πόλεις όμως τοποθετούνται δίπλα από ποταμούς, οι οποίοι ουσιαστικά ήταν τότε οι φυσικοί δίοδοι στο εσωτερικό μέσω θαλάσσης, εφόσον ήταν πλωτοί.  Όμως το circinio λόγω κατάληξης πρέπει να μας προβληματίζει. Είναι το μόνο που μοιάζει με Αγρίνιο και βρίσκεται δίπλα στην υποτιθέμενη Ωλενία και δίπλα σε ποτάμι (Αχελώο;). Ακόμα και αν εννοούσε το Αγρίνιο ο χαρτογράφος, να εννοούσε το αρχαίο Αγρίνιο απλά; Το ερώτημα τίθεται διότι τα νεότερα τοπωνύμια αναφέρονται μόνο στα παράλια, ενώ στην Ηπειρωτική ενδοχώρα τα αρχαία λόγω έλλειψης προφανώς πληροφοριών.

Μάλλον όμως  αν εννοούσε το Αγρίνιο, εννοούσε το αρχαίο και όχι το νέο,  κάτι που αποθαρρύνει και ο  “κατάλογος του Kiel”, ο οποίος από το 1500-1600 δεν αναφέρει στοιχεία για το πληθυσμό του Αγρινίου, τότε Βραχώρι.

Πηγή χάρτη:

Titre : Graeciae universae secundum hodiernum situm neoterica descriptio / Iacobo Castaldo Pedemontano, https://gallica.bnf.fr/

agrinionews.gr