Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Κυριακή, 27 Ιουνίου 2021 13:49

Η εισβολή του Βησιγότθου Αλάριχου στην Αιτωλοακαρνανία μέσω Αχελώου και η λεηλασία της

Του Λίνου Υφαντή,

Ο Αλάριχος ήταν Βησιγότθος Βασιλιάς  αρχές του 400 μ.Χ. Ηγείτο του αντίστοιχου φύλου των Βησιγότθων, που αποτελούσε παρακλάδι των Γότθων. Επρόκειται για πρώιμο Γερμανικό φύλο. Συνεργάζονταν με τη Βυζαντινή αυτοκρατορία έως το 395 μ.Χ, όταν ενεπλάκη στις διενέξεις των τότε Βυζαντινών αυτοκρατόρων. Ο ίδιος άρχισε επιδρομές στο σημερινό Ελλαδικό χώρο με στρατό αποτελούμενου από γότθους, εισέβαλλε στην Αθήνα και στη συνέχεια πέρασε στην Πελοπόννησο και από εκεί στην Ήπειρο. Τελικός προορισμός του ήταν η Ρώμη την οποία εντέλει και κατέλαβε το 410 μ.Χ.

Στο μεσοδιάστημα αυτό των επιδρομών του θα εστιάσουμε στο πως πέρασε στην Αιτωλοακαρνανία. Η περιοχή τότε μοιράζονταν διοικητικά μεταξύ της ρωμαϊκής επαρχίας Ηπείρου και Αχαϊας. Για τον Αλάριχο αναφέρει  ο βυζαντινός ιστορικός Ζώσιμος ότι “πάσαν δε την Ελλάδα λησάμενος Αλάριχος ανεχώρησεν, της τε Πελοποννήσου και της άλλης οπόσην ο Αχελώος διαρρεί, διατριβών εν ταις Ηπείροις…). Με άλλα λόγια ο Αλάριχος εισέβαλε σε μια χώρα ( εννοούσε την Αιτωλοακαρνανία ) η οποία διαρέεται από τον ποταμό Αχελώο. Για τους Βυζαντινούς εκείνης της περιόδου η Αιτωλοακαρνανία δεν ονομάζεται καν διότι ο μόνος τρόπος για να τη διασχίσει γρήγορα κανείς ήταν μέσω του πλωτού τότε  μέχρι την αρχαία πόλη Στράτου ποταμού Αχελώου.

Αν σε αυτά συμπεριλάβουμε και άλλες πληροφορίες ότι ο Αλάριχος δεν ασχολήθηκε καθόλου με το νότιο κομμάτι της σημερινής Αιτωλοακαρνανίας που άνηκε στην επαρχία Αχαίας, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η περιοχή που κυρίως ήταν κατοικημένη γύρω από τον Αχελώο υπέφερε από τον Βησιγότθο επιδρομέα. Μάλιστα ο ίδιος αναφέρεται ότι όποια πόλη συναντούσε μέχρι την Ήπειρο έπαιρνε γυναίκες και σκότωνε παιδιά σε κάποιες περιπτώσεις. Αφού παρέμεινε στο χώρο για να εκβιάσει στην ουσία τους Βυζαντινούς, στη συνέχεια εμφανίζονταν ως προστάτης των πόλεων αυτών και εισέπραττε τους φόρους.

Με βάση όλα αυτά καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η επιδρομή του Αλάριχου είχε γίνει στην Αιτωλοακαρνανία μεταξύ 397-401 μ.Χ. Η περιοχή ήδη ήταν σε παρακμή και ζούσε ακόμα διοικητικά στις νόρμες της Ρωμαϊκής εποχής αφού επισκιάζονταν από το μεγάλο διοικητικό κέντρο της Νικόπολης Ηπείρου. Οι γότθοι λοιπόν επιδρομές είχαν ως πέρασμα τη σημερινή περιοχή για να μπορούν να ελέγχουν δυτική Ελλάδα και Ήπειρο και να θέσουν τις βάσεις για την επιδρομή τους στην Ιταλία, όπερ και εγένετο.

Με πληροφορίες από:

Ευάγγελου Κ. Χρυσού, Συμβολή στην Ιστορία της Ηπείρου κατά την Πρωτοβυζαντινή Εποχή ( Δ΄- ΣΤ’ Αι). Ηπειρώτικα χρονικά. Ανάτυπο, τόμος 23, Ιωάννινα, 1981.

Αναπαράσταση του Αλάριχου και των καταστροφών που προκάλεσαν οι Βησιγότθοι στην Αθήνα.

https://www.protothema.gr/stories/article/999925/oi-visigotthoi-stin-ellada-kai-oi-katastrofes-pou-prokalesan-stin-peloponniso-396-397/

agrinionews.gr