Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 07 Μαϊος 2021 19:32

Ο παλιός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Μπαμπαλιό ορεινού Βάλτου (βίντεο)

Το Μπαμπαλιό βρίσκεται στις δυτικές όχθες της τεχνητής λίμνης Καστρακίου. Απέχει 30 χλμ. Α.-ΝΑ. από την Αμφιλοχία και 27 χλμ. Β.-ΒΔ. από το Αγρίνιο. Πρόκειται για ένα από τα τέσσερα προσφυγικά χωριά του νομού Αιτωλοακαρνανίας. Η αρχική του θέση ήταν σε χαμηλότερα υψομετρικά σημείο.

Το 1969 λόγω της κατασκευή του φράγματος οι κάτοικοί του αναγκάστηκαν να μετακινηθούν στο σημερινό[3][4]. Αναφέρεται επίσημα το 1879 στο ΦΕΚ 50Α – 25/07/1879 να προσαρτάται στον τότε δήμο Στράτου.

Το 1889 καταργήθηκε αλλά το 1928 αναφέρεται ξανά να προσαρτάται στην τότε κοινότητα Κριεκουκίου[5]. Σύμφωνα με το σχέδιο Καλλικράτης αποτελεί την Τοπική Κοινότητα Μπαμπαλιού που ανήκει στη Δημοτική Ενότητα Ινάχου του Δήμου Αμφιλοχίας και σύμφωνα με την απογραφή του 2011 έχει πληθυσμό 66 κατοίκους.

Τα μικρά καταπράσινα νησάκια που έχουν σχηματιστεί και τα γαλαζοπράσινα νερά με τις σκιές, δημιουργούν ένα φανταστικό τοπίο που όμοιό του δεν συναντάμε σε πολλά μέρη της Ελλάδας. Ακολουθώντας και αυτή την παραλίμνια διαδρομή συναντάμε το χωριό Μπαμπαλιό, πίνουμε δροσερό νερό από την πέτρινη βρύση και… ή προχωράμε ακόμα βαθύτερα στα χωριά του ορεινού Βάλτου ή απολαμβάνουμε τη θέα από το καθαρά Ποντιακό χωριό του Μπαμπαλιού (ένα από τα τέσσερα προσφυγικά χωριά του νομού Αιτωλοακαρνανίας).

Τούτοι ‘δω οι άνθρωποι ξεριζώθηκαν δυό φορές στη ζωή τους!

Την πρώτη και πιο βάρβαρη το 1922,όταν από τη Μικρά Ασία,από τον Πόντο, τη Σουμελά,την Τραπεζούντα,τη Σαμψούντα,την Κερασσούντα την Κεπέκκλησια τους έδιωξαν οι Τούρκοι.Κι αφού εγκαταστάθηκαν στη φιλόξενη γη της πατρίδας τα υδροηλεκτρικά έργα της ΔΕΗ τους ξεσπίτωσαν για δεύτερη φορά, απαλλοτριώθηκαν οι περιουσίες τους,τα σπίτια τους και τα χωράφια τους πνίγηκαν στα νερά της λίμνης Καστρακίου κι έτσι έφτιαξαν ψηλότερα (στα 150 μέτρα) στην ίδια περιοχή το νέο πανέμορφο χωριό τους.

Πηγη:Agrinionews-Wikipedia

From above with drone

agriniopress.gr