Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 19 Απριλίου 2021 18:08

Ο “gentleman” Ξηρομερίτης ( ; ) λήσταρχος Καλαμπαλίκης

Του Λίνου Υφαντή,

Η περίοδος της βασιλείας του Όθωνα σημαδεύτηκε από το έντονο φαινόμενο της ληστοκρατίας. Ένας από τους πιο γνωστούς ληστές που προέρχονταν από τον ευρύτερο χώρο της Δυτικής Στερεάς Ελλάδας ήταν ο Βασίλης Καλαμπαλίκης. Κατά μία εκδοχή παρουσιάζεται ως σαρακατσάνος καταγόμενος από Άγραφα, κατά άλλη εκδοχή η καταγωγή του αποδίδεται στο Ξηρόμερο.

Ο Βασίλης Καλαμπαλίκης γεννήθηκε το 1826. Έμεινε στην ιστορία για την κινηματογραφική επίθεση με μέλη της ομάδας του πασίγνωστου λήσταρχου Νταβέλη ( συνολίκα 70 άτομα) στο σπίτι  του βουλευτή Ευβοίας Νικόλαου Βουδούρη στη Χαλκίδα το Νοέμβριο του 1855.

Ο Καλαμπαλίκης χτύπησε το κουδούνι και ο υπηρέτης του βουλευτή άνοιξε. Νόμιζε ότι ήταν ο γιατρός που θα ξεγεννούσε την κόρη του Βουδούρη. Αντί αυτό όμως η ομάδα του Καλαμπαλίκη εισέβαλλε στο σπίτι και αφού το λήστεψαν πήραν ως όμηρο την ετοιμόγεννη κόρη, τον κουνιάδο της και τον μικρό γιο του βουλευτή Βουδούρη. Στη συνέχεια ζήτησαν λύτρα 40.000 δραχμών και τιμαλφή αξίας 10.000 δραχμών τα οποία και πήραν.

Όταν έλαβε τα λύτρα, ο Καλαμπαλίκης προέβη σε μια ιπποτική κίνηση προς τη κόρη του Βουδούρη. Ένα μέρος των λύτρων της το έδωσε ως δώρο απελευθερώνοντας την καθώς και τα προσωπικά είδη ξαφνιάζοντας την μέχρι τότε απαχθείσα.

Ο Καλαμπαλίκης  συνέχισε να δρα στην περιοχή της Βοιωτίας. Τελικά δολοφονήθηκε τον Απρίλιο του 1858 στον Ζαγαρά Βοιωτίας. Απόγονοι του μένουν ακόμα στην Αλίαρτο Βοιωτίας, και στον Έξαρχο Φθιώτιδας.

Με πληροφορίες από:

Δημήτρης Χαλατσάς, Ληστρικά Τραγούδια, Αθήνα: Εστία, 2000.

agrinionews.gr