Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 02 Φεβρουαρίου 2021 18:00

Τα έλατα που έκοψαν οι Γερμανοί στην ορεινή Τριχωνίδα και πλήρωσαν ακριβά

Του Λίνου Υφαντή,

Το Χριστουγεννιάτικο δένδρο δεν ήταν απαραίτητο για τα Χριστούγεννα μόνο στις μέρες μας. Ήταν απαραίτητο και την περίοδο της κατοχής για τους  κατακτητές. Για αυτό οι Γερμανοί συνήθιζαν να κόβουν έλατα στην ορεινή Τριχωνίδα. Τα Χριστούγεννα του 1943 το είχαν πληρώσει όμως ακριβά…

Είχε προηγηθεί η μάχη του Αη Γιάννη του Αγίου Βλασίου το Νοέμβριο του 1943. Οι αντάρτες του ΕΛΑΣ δεν μπόρεσαν να συγκρατήσουν τους Γερμανούς, οι οποίοι έκαψαν τα χωριά της περιοχής ολοσχερώς.  Οι αντιστασιακές ομάδες επιζητούσαν την εκδίκηση και δεν άργησε να έρθει ένα μήνα μετά.

Οι Γερμανοί συνήθιζαν να εξορμούν στην ορεινή Τριχωνίδα και να κόβουν έλατα για τις γιορτές των Χριστουγέννων. Μαζί με αυτά επιδίδονταν σε αρπαγές χοίρων από τους ντόπιους κατοίκους. Ήθελαν να έχουν πλούσιο γιορτινό τραπέζι τη στιγμή που ο ελληνικός λαός λιμοκτονούσε. Πράγματι στις 20 Δεκέμβρη του 1943 πομπή Γερμανικών αυτοκινήτων γεμάτη με τα Χριστουγεννιάτικα αγαθά κατέβαινε από τα ορεινά προς τη βάση τους το Αγρίνιο.

Στα στενά όμως του Αη Γιάννη το 2/39 Σύνταγμα του ΕΛΑΣ είχε μεριμνήσει να στήσει ενέδρα προκειμένου να εκδικηθεί για το κάψιμο των χωριών που συνέβη έναν μήνα πριν. Έτσι επιτέθηκε στη Γερμανική πομπή ανατινάσσοντας 4 αυτοκίνητα και σκοτώνοντας 16 Γερμανούς στρατιώτες . Από την πλευρά τους νεκρός έπεσε μόνο ένας αντάρτης.

Έτσι λοιπόν πλήρωσαν ακριβά τις προετοιμασίες τους για τα Χριστούγεννα του 1943 οι Γερμανοί κατακτητές στα βουνά του Αγρινίου και την Ορεινή Τριχωνίδα. Φυσικά συνέχισαν τις επιδρομές τους στην περιοχή το 1944 έως αποχωρήσουν οριστικά τον Αύγουστο του ίδιου έτους.

Με πληροφορίες από:

Λεύτερα Νιάτα, Όργανο  Σ.Ν. Αιτωλ/νίας και Νησιών (Ε.Π.Ο.Ν.). Αρ. Φύλλου 7. ΑΣΚΙ

agrinonews.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 02 Φεβρουαρίου 2021 18:17