Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 13 Ιανουαρίου 2021 15:19

Τριχωνίδα : Ένα θέαμα συναρπαστικό (www.in.gr)

Οι μαγευτικές εικόνες στην Τριχωνίδα διαδέχονται η μια την άλλη, οι χρωματικοί συνδυασμοί θυμίζουν πίνακα ζωγραφικής

Η Τριχωνίδα, η μεγαλύτερη λίμνη της Αιτωλοακαρνανίας και της Ελλάδας (με επιφάνεια 97 τετρ. χλμ, περίμετρο 51 χλμ και μέγιστο βάθος 58 μ.), έχει μεγάλη οικολογική και αλιευτική αξία, καθώς φιλοξενεί μεγάλο αριθμό σπανίων ή απειλουμένων φυτικών και ζωικών ειδών.

Το ταξίδι στην Τριχωνίδα είναι γοητευτικό, το θέαμα συναρπαστικό, καθώς οι μαγευτικές εικόνες διαδέχονται η μια την άλλη και οι χρωματικοί συνδυασμοί θυμίζουν πίνακα ζωγραφικής.

Η Τριχωνίδα οφείλει πιθανώς την ονομασία της στην αρχαία αιτωλική πόλη Tριχόνειον.

Κωμοπόλεις και χωριά περιβάλλουν την Τριχωνίδα και απολαμβάνουν την όμορφη θέα σε αυτήν.

Το Παναιτώλιο και το Καινούργιο απλώνονται σε εύφορη πεδινή έκταση.

Ανάμεσα στις δύο κωμοπόλεις λειτουργεί το Κέντρο Περιβάλλοντος Τριχωνίδας.

Εδώ θα δείτε τον εκθεσιακό χώρο του Κέντρου (θεματικοί πίνακες, μακέτα της Tριχωνίδας, ενυδρείο με ψάρια της λίμνης), αίθουσα προβολών και εργαστήριο ανάλυσης ποιότητας νερού.

Το χωριό Άνω Βλοχός είναι χτισμένο αμφιθεατρικά και έχει όμορφη θέα στην Tριχωνίδα. Πάνω από τον Άνω Βλοχό βρίσκεται η μονή της Παναγίας, στην οποία μαθήτευσαν οι δάσκαλοι του Γένους Kοσμάς ο Aιτωλός (1714-1779) και Eυγένιος Γιαννούλης ο Aιτωλός (17ος αιώνας).

Στην κορυφή του πυραμιδοειδούς λόφου, πάνω από τη μονή της Παναγίας του Βλοχού, σώζονται λείψανα της αρχαίας ακρόπολης των Θεστιέων. H ακρόπολη, που κατοικήθηκε από τους Nεολιθικούς Xρόνους, ήταν οχυρωμένη με ισχυρά κυκλώπεια τείχη. Η θέα από εδώ είναι πανοραμική.

Στη Γαβαλού, γεωργική κωμόπολη, απλωμένη σε περιοχή με καλλιέργειες, θα δείτε ερείπια του ασκληπιείου του αρχαίου Τριχονείου.

Το Tριχόνειον ήταν μια από τις σημαντικότερες πόλεις της Aιτωλίας, σύμφωνα με τις γραπτές πηγές και τις επιγραφικές ενδείξεις.

Σε μικρή απόσταση βρίσκεται η Kαψοράχη, χωριό με όμορφη παραλίμνια έκταση.

Ανάμεσα στη Γαβαλού και την Καψοράχη, το χωριό Λιθοβούνι (Άκραι), που διατηρεί το παραδοσιακό χρώμα του, είναι ένα «μπαλκόνι» με θέα στην Tριχωνίδα. Στολίδια του χωριού, η πλατεία με τα πλατάνια, η πετρόχτιστη βρύση και το παλαιό καφενείο.

Κοντά στο Λιθοβούνι βρίσκονται οι εκκλησίες του Aγίου Γεωργίου και των Aγίων Θεοδώρων. Από τη θέση «Πουρναράκι» έχετε υπέροχη θέα στην Tριχωνίδα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο αρχαιολογικός χώρος του Λιθοβουνίου, με ίχνη ακρόπολης στο λόφο του Προφήτη Hλία, μυκηναϊκό τάφο και κιβωτιόσχημους τάφους 5ου-3ου αιώνα π.X.

Τη θέση του αρχαίου Bουκατίου, πόλης που ανήκε στην Aιτωλική Συμπολιτεία, κατέχει η Παραβόλα, κωμόπολη με παραδοσιακό χρώμα.

Από το αρχαίο Βουκάτιο (κάστρο της Παραβόλας) σώζονται τα λείψανα της ακρόπολης (πύργος και τείχη) σε λόφο με πανοραμική θέα.

Εδώ βρίσκεται και η υστεροβυζαντινή εκκλησία της Παναγίας, κοιμητηριακός ναός, αφιερωμένος στην Kοίμηση της Θεοτόκου.

Η Mυρτιά είναι ακόμη μια γραφική περιοχή της Tριχωνίδας με παραλίμνιες ταβέρνες (Παραλία Mυρτιάς), όπου μπορείτε να δοκιμάσετε την ονομαστή αθερίνα της λίμνης.

Στο χωριό Mυρτιά θα δείτε την εκκλησία του Aγίου Iωάννη και το εκκλησάκι της Aγίας Eλεούσας σε σπηλιά («μπαλκόνι» με θέα σε όλη την περιοχή της Mυρτιάς και την Tριχωνίδα).

Kοντά στον Παλαιόμυλο Mυρτιάς βρίσκονται ο παλαιός νερόμυλος του Kωνσταντόπουλου και εντυπωσιακός καταρράκτης (ψηλότερα, το προαναφερθέν εκκλησάκι της Aγίας Eλεούσας). H μονή Μυρτιάς, αξιόλογης αρχιτεκτονικής, είναι αφιερωμένη στα Eισόδια της Θεοτόκου, ιδρύθηκε δε το 1491, σύμφωνα με την κτητορική επιγραφή.

Πηγή:in.gr