Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Κυριακή, 06 Δεκεμβρίου 2020 12:06

Πως οι …διωκόμενοι από τους Σενεγαλέζους (!) φιλοβασιλικοί κατέφυγαν σε Αμφιλοχία και Πάλαιρο.

Του Λίνου Υφαντή,

Το καλοκαίρι του 1917 κορυφώνονταν η εμφύλια διαμάχη Φιλοβασιλικών και Βενιζελικών. Στη διαμάχη είχαν επέμβει οι ξένες δυνάμεις προσπαθώντας να βάλουν την Ελλάδα στον Α΄Παγκόσμιο Πόλεμο στο πλευρό της Entete.

Μία από αυτές της παρεμβάσεις ήταν η παρέμβαση του Γαλλικού Στρατού σε πόλεις της Δυτικής Ελλάδας. Με αιχμή του δόρατος ένα σώμα 150 Σενεγαλέζων  στρατιωτών. Αυτοί προέρχονταν από την αντίστοιχη αφρικάνικη Γαλλική αποικία, οι Γάλλοι εισέβαλλαν σε Πρέβεζα, Λευκάδα και Ιόνια νησιά.

Τα στρατιωτικά αυτά αποσπάσματα εκδίωξαν όσους από τις τοπικές αρχές δήλωναν πίστη στον τότε Βασιλιά Κωνσταντίνο. Ο τελευταίος είχε ταχθεί υπέρ της ουδετερότητας της Ελλάδος, κάτι που όπως απεδείχθη θα απέβαινε καταστροφικό για τα συμφέροντα της χώρας, αφού οι νικητές δεν θα ήταν οι Κεντρικές Δυνάμεις αλλά η Entete. Από την άλλη η Γαλλική Φρουρά των Σενεγαλέζων στρατιωτών και άλλων που προέρχονταν από τις Γαλλικές αποικίες είχε αμφιλεγόμενη παρουσία στην περιοχή και υπάρχουν αναφορές και για επεισόδια από πλευράς τους.

Οι Σενεγαλέζοι και η εμπλοκή της Αιτωλοακαρνανίας

Έτσι η εφημερίδα Εμπρός στο φύλλο της 4-4-1917 μας πληροφορεί για τη διαφυγή του Ενωματάρχη της Ιθάκης  στην Πάλαιρο (Ζαβέρδα). Ομοίως η αναφορά του Ειρηνοδίκη Πρεβέζης που διασώζεται στα αρχεία του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών μιλά για εγκατάσταση του Πρωτοδίκη και Ειρηνοδίκη Πρεβέζης στην Αμφιλοχία. Στην Αιτωλοακαρνανική πόλη του Αμβρακικού βρήκε ομοίως καταφύγιο μερίδα των Αστυνομικών δυνάμεων της Πρεβέζης σύμφωνα με αναφοράτου υποστράτηγου της ΙΧ Μεραρχίας. Οι επαναστατικές δυνάμες μαζί με τους Σενεγαλέζους Γάλλους στρατιώτες είχαν κηρύξει την έκπτωση του βασιλιά στις περιοχές που κατελάμβαναν. Οι υποστηριχτές του βρήκαν πρόσφορο έδαφος στην Αιτωλοακαρνανία, που τότε οι φιλοβασιλικοί είχαν ισχυρά ερείσματα.

Με πληροφορίες από εφημερίδα Εμπρός, Αρχεία Ελληνικού ΥΠ.ΕΞ.

agrinionews.gr