Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 01 Ιανουαρίου 2020 03:01

Μύτικας. Πρώτη επιλογή των Ιταλών τουριστών στα Ιόνια παράλια

Ενα βίντεο προβολής του Μύτικα και των γύρω περιοχών απο mytikaspress baz (σύνδεσμος στο youtube https://www.youtube.com/watch?v=4j-16l8laEI)

Ο Μύτικας είναι παραθαλάσσιο χωριό στη δυτική πλευρά του νομού Αιτωλοακαρνανίας.

Γεωγραφία - Ιστορία

Ονομάζεται έτσι επειδή βρίσκεται σε μια μυτερή προεξοχή της στεριάς προς το Ιόνιο πέλαγος. Το χωριό βρίσκεται σε περιοχή πλούσια σε βλάστηση και με παραλίες από γαλαζοπράσινα νερά. Υπάρχουν καλοδιατηρημένα αρχοντικά, σπίτια με παραδοσιακή αρχιτεκτονική και λιμάνι για ψαρόβαρκες και σκάφη αναψυχής. Αποτελεί δημοφιλή τόπο προορισμού το καλοκαίρι και είναι σημείο σύνδεσης με το νησί Κάλαμος που βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση.

Η παρουσία ενός ρωμαϊκού κτηρίου στο ακρωτήρι (Leake,IV,13) θα μπορούσε να αποδοθεί σε ρωμαϊκό οικισμό ή αγροικία των αυτοκρατορικών χρόνων.

Ο Μύτικας παρουσίασε αλματώδη ανάπτυξη μετά το 1830 και την εποχή εκείνη ιδρύθηκαν οι πρώτες δημόσιες υπηρεσίες: Αστυνομία (1831), Πολιταρχεία (1831), Ειρηνοδικείο (1867) , Ταχυδρομείο (1884), Μονοπώλειο Άλατος (1884) και πολλές άλλες.

Σύμφωνα με το σχέδιο Καλλικράτης αποτελεί την Τοπική Κοινότητα Μύτικα που ανήκει στη Δημοτική Ενότητα Αλυζίας του Δήμου Ξηρομέρου και σύμφωνα με την απογραφή του 2011 έχει πληθυσμό 759 κατοίκους, ενώ σύμφωνα με την απογραφή του 2001 είχε 774.

H παραλία του Μύτικα. Στο βάθος δεξιά διακρίνεται το χωριό και αριστερά βρίσκεται το νησί Κάλαμος

πηγή: Wikipedia

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 07 Σεπτεμβρίου 2020 12:22