Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 15 Ιουνίου 2020 00:38

Η άγνωστη και επιβλητική Ακρόπολη των Θεστιέων στο Αγρίνιο. Το φρούριο χτίστηκε τη νεολιθική περίοδο και άκμασε στην ελληνιστική εποχή (drone)...

Είναι μία από τις αρχαιότερες ακροπόλεις της Ελλάδας. Γνωστή και ως «Γλας», η Ακρόπολη των Θεστιέων ατενίζει ολόκληρο τον κάμπο του Αγρινίου με τον Αχελώο, τις λίμνες, ενώ βλέπει μέχρι τα παράλια του Ιονίου.

Στην αρχαιότητα το κάστρο ήταν η ακρόπολη της πόλης Θεστίας που ιδρύθηκε από τον μυθικό βασιλιά Θέστιο. Τα θεμέλια της «κυκλώπειας περιτείχισης» και του οχυρού μπήκαν κατά τη νεολιθική περίοδο. Ως πόλη-κράτος άκμασε κατά τη μυκηναϊκή εποχή, ενώ η αίγλη της διατηρήθηκε ως τα αρχαϊκά και τα κλασικά χρόνια. Κατά την ύστερη ελληνιστική περίοδο, η Θεστία έγινε μέλος της «Αιτωλικής Συμπολιτείας», μιας από τις ισχυρότερες δυνάμεις της αρχαίας Ελλάδας.

βλοχος 1

Το κάστρο της ακρόπολης ήταν κτισμένο σε υψόμετρο 700 μέτρων στην κορυφή του λόφου.

Η εντυπωσιακή της οχύρωση ήταν από τους κυριότερους λόγους της σταθερής ακμής της. Το κάστρο της ακρόπολης κτισμένο σε υψόμετρο 700 μέτρων στην κορυφή του λόφου, περιβαλλόταν από ισχυρά τείχη. Η περίμετρός τους έφτανε τα 4.000 μέτρα και ξεπερνούσαν σε μήκος αυτά του Αγρινίου. Σήμερα σώζεται μόνο ένας πυλώνας όμοιος με τον μυκηναϊκό της Τίρυνθας.

Στους μετά Χριστόν αιώνες, το κάστρο χρησιμοποιήθηκε από τους Βυζαντινούς. Το 1294 δόθηκε ως προίκα στον Φίλιππο του Τάραντα, γιο του βασιλιά της Νάπολης Καρόλου Β’ του Χωλού και παρέμεινε στην οικογένειά του μέχρι τα τέλη του 14ου αιώνα.

Η παρακμή ήρθε στα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Το 1450 το κάστρο κατακτήθηκε από τους Οθωμανούς κι από τότε φαίνεται να αφέθηκε στην τύχη του. Τους αιώνες που ακολούθησαν η περιοχή ανήκε στο Κάρλελι και υπαγόταν στη δικαιοδοσία του Ντέμπεη και του Μουσταφάμπεη. Στη συνέχεια έγινε τσιφλίκι του Αλή Πασά.

βλοχος 2

Σήμερα, στον ιστορικό λόφο υπάρχουν τα ερείπια του αρχαίου φρουρίου.

Με την Επανάσταση του 1821 μετατράπηκε σε καταφύγιο και ορμητήριο οπλαρχηγών και στρατιωτικών σωμάτων. Σημαντικοί οπλαρχηγοί του Βλοχού ήταν ο Αλεξάκης και ο Κώστας Βλαχόπουλος, πρωταγωνιστές στις μάχες του Βραχωρίου και Ζαπαντίου, καθώς και ο Γιαννάκης Στάικος που νίκησε τους Τούρκους στα γεφύρια του Αλάμπεη.

Από το 12ο αιώνα μέχρι και σήμερα σε θέση κάτω από την Ακρόπολη είναι κτισμένο το μοναστήρι της Παναγίας της Βλοχαΐτισσας, στο οποίο παλαιότερα λειτουργούσε σχολείο. Εκεί σπούδασαν οι μεγάλοι Αιτωλοί Ευγένιος Γιαννούλης και Κοσμάς ο Αιτωλός.

Σήμερα, στον ιστορικό λόφο υπάρχουν τα ερείπια του αρχαίου φρουρίου, ενώ ο κοντινότερος οικισμός είναι το ημιορεινό χωριό Βλοχός, που εκτείνεται νότιά του.
Δείτε τα εντυπωσιακά πλάνα από την πτήση του Ανδρέα Κουτσοθανάση πάνω από την Ακρόπολη των Θεστιέων:

mixanitouxronou.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 07 Νοεμβρίου 2020 20:59