Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Σάββατο, 16 Μαϊος 2020 11:01

Μεταξύ Δοκιμίου & Αγγελοκάστρου: Κάποτε βάλτος και καταφύγιο Ελλήνων, τώρα χωράφια.

Tου Λίνου Υφαντή,

Σε παλαιότερες αναρτήσεις μας είχαμε αναφερθεί στο έλος μεταξύ Αγγελοκάστρου και Δοκιμίου. Βρίσκονταν δυτικά της λίμνης Λυσιμαχίας και δέσποζε στην Αιτωλική Πεδιάδα και εξαφανίστηκε τη δεκαετία του 1940. Έφτανε ως τον σημερινό περίπου δρόμου Δοκιμίου-Καλυβίων. Κάλυπτε όλη τη σημερινή έκταση του στρατιωτικού αεροδρομίου και νότια αυτής.

Το δάσος αυτό χρησίμευε ως καταφύγιο για τους αμάχους σε καιρό πολέμου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η μάχη που έγινε το 1825.  Εκεί είχαν καταφύγει 100 περίπου άμαχοι κατέφυγαν στο νησί του Δοκιμίου και 600 στο άλλο νησί, την “Λάμπρα”. Οι Οθωμανοί υπό τον Βελλιάγκα, εισέβαλαν στη βαλτώδη περιοχή για να εξολοθρεύσουν τους αμάχους. Και στα δύο νησιά οι ένοπλοι αριθμούσαν μόλις τους 100.  Αυτοί αφού τους άφησαν να τους πλησιάσουν, εξολόθρευσαν περίπου 3000 από αυτούς. Βόλευε η πλούσια βλάστηση και το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού που είχαν.

Αργότερα το δάσος εξαφανίστηκε χάριν της υλοτομίας στην εποχή του Μεσοπολέμου.

Σήμερα τίποτα δεν θυμίζει τον βάλτο των περασμένων αιώνων. Η στάθμη του νερού άλλαξε με αποτέλεσμα να αφήσει πίσω της εύφορα χωράφια.

Από την άλλη η περιοχή ίσως διαδραματίσει ξανά σημαντικό ρόλο, καθώς από εκεί ουσιαστικά έχει προταθεί η δημιουργία της κάθετης σύνδεσης της πόλης του Αγρινίου με την Ιόνια Οδό.

Δείτε τις χαρακτηριστικές φωτογραφίες του Χριστόφορου Κωστάκη από την συγκεκριμένη περιοχή, τον χάρτη του δάσους.

Περισσότερα:

Κι όμως: Κάποτε στο Δοκίμι υπήρχαν νησιά, όπου 100 Έλληνες νίκησαν 3000 Τούρκους!

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

 

Προσπάθεια απεικόνισης με πράσινο χρώμα με επιφύλαξη του Δάσους της Λυσιμαχίας που δέσποζε στην Αιτωλική Πεδιάδα και εξαφανίστηκε τη δεκαετία του 1940. Έφτανε ως τον σημερινό περίπου δρόμου Δοκιμίου-Καλυβίων και κάλυπτε όλη τη σημερινή έκταση του στρατιωτικού αεροδρομίου. Με μπλε είναι ο ποταμός Δίμικος, ύστερα από την τιθάσευση του, ο οποίος αποτελούσε υδάτινες διαδρομή ξυλεία

agrinionews.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 19 Οκτωβρίου 2020 11:45