Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 24 Απριλίου 2020 10:15

Βλοχός η “Ακρόπολη των Θεστιέων” (Βίντεο)

Ο Βλοχός γνωστός ως η Ακρόπολη των Θεστιέων, βρίσκεται στο όρος Παναιτωλικό , κοντά στο χωριό Βλοχός σε περιοχή που ανήκει στο Δήμο Αγρινίου του νομού Αιτωλοακαρνανίας.
Η περιοχή είναι βορειονατολικά του χωριού Καινούργιο του τέως Δήμος Θεστιέων σε υψόμετρο 688 μέτρων.
Στην κορυφή του λόφου ήταν στην αρχαιότητα η πόλη Θέστια που πήρε το ονομά της από τον βασιλιά Θέστιο. Ως κόρες του αναφέρονται η Λήδα, η Υπερμ(ν)ήστρα και η Αλθαία.
Στο λόφο αυτό κτίστηκε το φρούριο των Θεστιέων που ονομαζόταν και Γλάς, σε περιοχή γεμάτη βράχους γεγονός που καθιστούσε την ακρόπολη απροσπέλαστη και την ύπαρξη τειχών αναγκαία μόνο από τα νότια και τα δυτικά. Κατοικούνταν ανέκαθεν από Έλληνες, όπως δείχνουν τα πρωτοελληνικά τοπωνύμια που σώζονται.
Η πόλη ήταν κτισμένη στην Ακρόπολη, στο κάστρο του Βλοχού, όπου κατέφευγαν οι κάτοικοι σε περίπτωση κινδύνου και εκεί «ετοποθετείτο και το θρησκευτικό κέντρο των Αιτωλών…». Ήταν έδρα του βασιλιά Θεστίου και το διοικητικό και οικονομικό κέντρο του βασιλείου.
Την Ακρόπολη περιέβαλαν ισχυρά τείχη, με περίμετρο 4.000 μέτρα, μεγαλύτερα από τα τείχη του Αγρινίου (2.500 μ). Τα τείχη της Ακροπόλεως κατασκευάστηκαν από τους Κύκλωπες και λογίζονται ως παλαιότερα από αυτά των Μυκηνών και της Τίρυνθας. Σώζεται μόνο ένας πυλώνας όμοιος με τον μυκηναϊκό της Τίρυνθας.
Στα βυζαντινά χρόνια ήταν οχυρό κάστρο που στις 12 Ιουλίου 1294 δόθηκε ως προίκα από τον δεσπότη Νικηφόρος Α’ έδωσε στην κόρη του Θάμαρ και στο Φίλιππο του Τάραντα.
Το 1450 καταλήφθηκε από τους Τούρκους.

Στην Τουρκοκρατία η περιοχή ανήκε στο Κάρλελι και την είχαν στην κατοχή τους ο Ντέμπεης (το Καινούργιο) και ο Μουσταφάμπεης (το Παναιτώλιο), ενώ στη συνέχεια έγινε τσιφλίκι του Αλή Πασά.

Στα χρόνια της Επανάστασης του 1821 έγινε καταφύγιο και ορμητήριο οπλαρχηγών και στρατιωτικών σωμάτων. Σημαντικοί οπλαρχηγοί του Βλοχού ήταν ο Αλεξάκης και ο Κώστας Βλαχόπουλος, πρωταγωνιστές στις μάχες του Βραχωρίου και Ζαπαντίου, καθώς και ο Γιαννάκης Στάικος που νίκησε τους Τούρκους στα γεφύρια του Αλάμπεη.
Από το 12ο αιώνα μέχρι και σήμερα σε θέση κάτω από την Ακρόπολη είναι κτισμένο το μοναστήρι της Παναγίας της Βλοχαΐτισσας, στο οποίο λειτουργούσε σχολείο όπου σπούδασαν οι μεγάλοι Αιτωλοί Ευγένιος Γιαννούλης και ο Κοσμάς ο Αιτωλός.
Όταν το 1834 με βασιλικό διάταγμα του Όθωνα διαλύεται το μοναστήρι του Βλοχού, οι κάτοικοι με επιστολή τους προς τον τότε υπουργό της Παιδείας ζήτησαν την ανάκληση του και πέτυχαν τη διατήρηση της.
πηγή πληροφοριών livepedia.gr,φώτο Βαγγέλης Δούτσιος.

Δείτε το βίντεο του Ανδρέα Κουτσοθανάση

sinidisi.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 09 Σεπτεμβρίου 2020 00:32