Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 19 Φεβρουαρίου 2020 16:11

Λευκάδα: Μαγευτικές φωτογραφίες από την πρώτη υπερπανσέληνο του 2020

Μαγευτικές φωτογραφίες του Γιάννη Γαζή από την πρώτη υπερπανσέληνο του 2020, που σημειώθηκε την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου, με τα Πριγκιποννήσια, το Νυδρί και τον όρμο του Βλυχού.

Οι φωτογραφίες έχουν ληφθεί από τους Σκάρους, το Νεοχώρι και το Νυδρί.

Η πρώτη πανσέληνος του έτους, που φέτος συνέβη στις 21.34 ώρα Ελλάδας της 9ης Φεβρουαρίου, ονομαζόταν παραδοσιακά από τους Ινδιάνους της Αμερικής «πανσέληνος του λύκου», επειδή εκείνη την εποχή του χρόνου κοπάδια πεινασμένων λύκων ούρλιαζαν γύρω από τους καταυλισμούς των ανθρώπων.

Ήταν το πρώτο από τα τρία «σούπερ-φεγγάρια» του 2020, καθώς φέτος θα υπάρξει τρεις φορές Υπερ-Σελήνη, δηλαδή ο δορυφόρος της Γης θα φαίνεται πιο κοντινός και λαμπερός από ό,τι συνήθως καθώς το φεγγάρι κατά τη διάρκεια της πανσελήνου θα βρίσκεται στο κοντινότερο σημείο της τροχιάς του από τη Γη (στο περίγειο).

Η Σελήνη ακολουθεί ελλειπτική τροχιά και η απόστασή της από τον πλανήτη μας δεν είναι σταθερή. Η μέση απόσταση Γης – Σελήνης είναι περίπου 384.400 χιλιόμετρα, αλλά αυξάνεται κατά 5% περίπου στο απόγειο και μειώνεται κατά 5% στο περίγειο.

Χάρη στην ιδιαίτερη λάμψη της όταν απέχει λιγότερα από 360.000 χιλιόμετρα από το κέντρο της Γης, η πανσέληνος που συμπίπτει με το περίγειο χαρακτηρίζεται «Υπερσελήνη» ή «Supermoon», μη επιστημονικός όρος που καθιέρωσε το 1979 ο αστρολόγος Ρίτσαρντ Νόλε.

Δείτε όλες τις εικόνες του Γιάννη Γαζή στο kolivas.de

agriniopress.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 09 Σεπτεμβρίου 2020 11:36