Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 25 Οκτωβρίου 2017 21:43

Rafting στον Εύηνο ποταμό, μια συναρπαστική εμπειρία στις κορυφαίες καταβάσεις της Ελλάδος!

Οι λάτρεις του σπορ επιλέγουν ολοένα και περισσότερο τον Εύηνο τόσο για την ήπια δυσκολία του ποταμού, όσο για την ομορφιά του άγριου τοπίου.

Δεν είναι τα ορμητικά νερά, ούτε τα δύσκολα περάσματα, αλλά η φύση γύρω σας, που συνδυάζεται με τη δράση και σας χαρίζει απίθανες εμπειρίες!

Στην Ελλάδα η εμπειρία της κατάβασης ποταμού αποκαλύπτει απίστευτες εικόνες φύσης, γάργαρα νερά, τη βιοποικιλότητα των παρόχθιων περιοχών, αλλά και στολίδια πολιτισμού, όπως τα πέτρινα τοξωτά γεφύρια.

Δραστηριότητα κυρίως για την άνοιξη και το φθινόπωρο μετά τα πρωτοβρόχια, το rafting είναι ένα μάθημα συνεργασίας για όλους: oμαδική δουλειά, ακρίβεια και ασφάλεια και ξεκινάτε για μία συναρπαστική εμπειρία στις κορυφαίες καταβάσεις της χώρας.

Ο Εύηνος συγκαταλέγεται στους ιδανικούς ποταμούς και αποτελεί μια από τις πιο δημοφιλείς διαδρομές για ράφτινγκ. Επίσης, ο ποταμός Εύηνος θεωρείται εύκολος προς μεσαίας δυσκολίας για καταβάσεις, από τη γέφυρα του Πόρου ως το Διεθνές Προπονητικό Κέντρο πριν τη γέφυρα του Μπανιά.


Φωτογραφία: gonafpaktia.com

Ο Εύηνος

Ο Εύηνος, ή Φίδαρης, γνωστός από την Μυθολογία σαν πέρασμα του Ηρακλή και της Δηιάνειρας, πήρε το όνομα του από τον βασιλιά Εύηνο, ο οποίος πνίγηκε στα νερά του κυνηγώντας τον Ίδο, που του είχε αρπάξει την κόρη του, την πριγκίπισσα Μάρπησσα.

Το όνομα Φίδαρης οφείλεται στις διακλαδώσεις που σχηματίζονται κατά τη διαδρομή του στα ορεινά της Αιτωλοακαρνανίας, ενώ η αρχαιότερη ονομασία του ποταμού είναι Λυκόρμας.

Ο ποταμός πηγάζει από τα βουνά Κόρακας και Τσεκούρι, κοντά στην Αρτοτίνα και χύνεται στον Πατραϊκό Κόλπο, κοντά στο χωριό Γαλατάς, ανατολικά από τη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου. Μάλιστα, κοντά στο σημείο βρίσκεται και το χωριό Ευηνοχώρι το οποίο έχει πάρει το όνομα του ποταμού.

Στον Εύηνο, που έχει συνολικό μήκος περίπου 80 χλμ., σώζονται αρκετά παλιά πέτρινα γεφύρια, όπως της Αρτοτίβας (το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι της δυτικής Ελλάδας), της Δορβιτσάς, του Πόριαρη, της Κλεπάς, της Μελίγκοβας κ.ά.

Έχει έντονη παραποτάμια βλάστηση αλλά όχι τόσο μεγάλη παροχή νερού, η οποία μάλιστα το καλοκαίρι μειώνεται ή διακόπτεται τελείως.

Το φράγμα του Αγ. Δημητρίου που ολοκληρώθηκε εκεί το 1995 έπαιξε ρόλο στο να χαμηλώσει ακόμα περισσότερο η στάθμη του ποταμού αλλά και στο να εκτραπεί το νερό με σήραγγα στο Μόρνο και να αποφύγει η Αθήνα τον κίνδυνο λειψυδρίας.

Φωτογραφία: raftinghouse.gr

Rafting στον Εύηνο

Δίπλα στον ποταμό Εύηνο, στο Χάνι Μπανιά δραστηριοποιείται η Ελληνική Ομοσπονδία Κανό-Καγιάκ, παραδοσιακές ταβέρνες, τουριστικά καταλύματα και εταιρείες που διοργανώνουν υπαίθριες δραστηριότητες (ράφτινγκ, κανό-καγιάκ, καταρρίχηση, αναρρίχηση, ποδήλατο βουνού, ιππασία, τοξοβολία, πεζοπορία, εναέριο πέρασμα) στην περιοχή του Εύηνου.

Μάλιστα, ο Εύηνος ποταμός αποτελεί ένα πανέμορφο, εύκολο και ευχάριστο ποτάμι, για αρχάριους και όχι μόνο. Πρόσφατα, αναδείχθηκε ένας από τους 10 κορυφαίους προορισμούς για rafting στην Ελλάδα, καθώς η εμπειρία της κατάβασης ποταμού αποκαλύπτει απίστευτες εικόνες φύσης, γάργαρα νερά, τη βιοποικιλότητα των παρόχθιων περιοχών, αλλά και στολίδια πολιτισμού, όπως τα πέτρινα τοξωτά γεφύρια.

Εύκολο και ευχάριστο ποτάμι, για αρχάριους και όχι μόνο. Η συνήθης διαδρομή 9χλμ. καταλήγει στο Χάνι του Μπανιά (Βλαχομάνδρα).

Βαθμός δυσκολίας: 2
Διάρκεια: 2 ώρες

Πού θα μείνετε: Ο πιο κοντινός οικισμός στον Εύηνο είναι το Χάνι Μπανιά. Μπορείτε ωστόσο να διαμείνετε στην πανέμορφη Ναύπακτο, απολαμβάνοντας τις βόλτες σας στο γραφικό, ενετικό λιμάνι και το κάστρο που δεσπόζει την πόλη. Επίσης, με αφετηρία εξόρμησης την Άνω Xώρα μπορείτε να ανακαλύψετε γνωστές και άγνωστες πτυχές της Ορεινής Ναυπακτίας: την Περδικόβρυση, την τεχνητή λίμνη του Εύηνου, το χωριό Πλάτανος με το Λαογραφικό του Μουσείο και το μονότοξο γεφύρι της Aρτοτίβας, αρχιτεκτονικό θαύμα του 15ου αιώνα.

Φωτογραφία: raftinghouse.gr

Εξοπλισμός

Ο εξοπλισμός δίνεται συνήθως από τις εταιρείες rafting και αποτελείται από κράνος, σωσίβιο, αντιανεμικό, ολόσωμη στολή και καλτσάκια από νεοπρέν και κουπί.

Το κουπί δεν θεωρείται μέσο ώθησης, καθώς τα ρεύματα του ποταμού ωθούν ούτως ή άλλως τη βάρκα. Βοηθάει στην καθοδήγηση της βάρκας στο σωστό σημείο, ώστε να αποφευχθούν εμπόδια και βράχοι, αλλά και για να «φρενάρει».

Οι συμμετέχοντες πρέπει να έχουν μαζί τους δεύτερο ζευγάρι αθλητικών, γιατί το πρώτο πιθανότατα θα βραχεί και μαγιό.

Απευθύνεται σχεδόν σε όλους από 10 ετών και άνω, αρκεί να ξέρουν κολύμπι. Το κόστος για μια κατάβαση κυμαίνεται από τα 30-60 ευρώ ανάλογα με το βαθμό δυσκολίας, την απόσταση και τη διάρκεια της διαδρομής.

Οφέλη για την υγεία

Το rafting αυξάνει την αδρεναλίνη, ενώ παράλληλα βελτιώνεται η διάθεση.
Μειώνεται το άγχος, καθώς οι συμμετέχοντες ξεφεύγουν από το αστικό περιβάλλον και έρχονται κοντά στη φύση. Τα μαγευτικά τοπία που αντικρίζουν, τους ηρεμούν και οι έγνοιες εξαφανίζονται.

Παράλληλα, ανεβαίνει η αυτοπεποίθησή όταν»δαμάζεις» το ποτάμι. Οι προπονητές λένε, ίσως και λίγο υπερβολικά ότι το rafting είναι μάθημα ζωής. Οι συμμετέχοντες καταλαβαίνουν ότι παρά τα εμπόδια και τις δυσκολίες, η σκληρή δουλειά, η αφοσίωση, η συνεργασία και η επιμονή μπορούν να τους βοηθήσουν να πετύχουν τους στόχους τους.

Εκτός όμως από τα ψυχικά οφέλη, το rafting δυναμώνει τους μυς και αποτελεί σημαντική άσκηση cardio που ενισχύει το καρδιοαναπνευστικό σύστημα.

https://iaitoloakarnania.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου 2020 13:02