Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 09 Αυγούστου 2017 16:33

Αμφιλοχία: Άρωμα μιας άλλης εποχής στην αναπαράσταση παραδοσιακού γάμου

Η αναβίωση του παραδοσιακού γάμου εκτυλίχθηκε το βράδυ της Παρασκευής 4 Αυγούστου στο λιμάνι της Αμφιλοχίας από το τμήμα εμφανίσεων του Πολιτιστικού Κέντρου Αμφιλοχίας. Οι θεατές που παραβρέθηκαν ενθουσιάστηκαν από το χοροθέατρο, που περιλάμβανε εκτός από παραδοσιακούς χορούς αφήγηση και δρώμενα του γάμου της παραδοσιακής κοινωνίας του τόπου μας.

Ο παραδοσιακός γάμος ήταν ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα στη ζωή του νέου ζευγαριού στην παλιά εποχή. Μερικά από τα ήθη και έθιμά του τηρούνται και σε νεότερες εποχές. Στη σκηνή, έλαβαν χώρα σε ένα αρμονικό δέσιμο, οι παραδοσιακές προετοιμασίες του γάμου, τα καλέσματα, τα ζυμώματα των ψωμιών, η έκθεση και η παράδοση της προίκας, το κέρασμα των γλυκισμάτων, το ντύσιμο των μελλονύμφων, τα τελετουργικά τραγούδια. Το γλέντι και ο χορός συνεχίστηκαν μετά το τέλος της εκδήλωσης, αφού οι χορευτές κέρασαν γλυκίσματα το κοινό καλώντας τον κόσμο να χορέψει μαζί τους.

Ήταν για ακόμη μια φορά μια επιτυχημένη εκδήλωση με τη συμμετοχή πλήθους χορευτών και μελών του Πολιτιστικού Κέντρου, που αφιέρωσαν χρόνο και έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό για την περάτωση αυτής της παράστασης. Την επιμέλεια της εκδήλωσης είχε ο χοροδιδάσκαλος κ. Ν. Λιόντος, την επιμέλεια των κειμένων ο κ. Β. Κουκοβίνης και την σκηνοθεσία ανέλαβε ο κ. Κ. Γεννάτος.

Πηγή: Κακαρούνα Λευκοθέα – e-maistros.gr

Μπορείτε να δείτε φωτογραφίες στο e-maistros.gr.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 15 Σεπτεμβρίου 2020 12:24