Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου 2016 19:25

Ναύπακτος: Το σπίτι που βγήκε από το… μέλλον!

Έχετε φανταστεί πώς θα μπορούσαν να είναι τα σπίτια μας στο μέλλον; Μικρά οικιακά ρομπότ θα μας βοηθούν στην καθημερινότητά μας …

«Έξυπνα» έπιπλα θα μας βρίσκουν αντικείμενα … Το ίδιο το σπίτι θα μας προτείνει δραστηριότητες με βάση τη διάθεσή μας …

Πώς θα σας φαινόταν εάν ένα «έξυπνο» σπίτι καταλάβαινε την ψυχολογίας σας ή σας έβρισκε τα κλειδιά; Το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας πρωτοπορεί

Ακούγεται σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας, ή μήπως όχι; Το Εργαστήριο Σχεδιασμού Ενσωματωμένων Συστημάτων και Εφαρμογών και το Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος σας προσκαλούν σ’ ένα ταξίδι στο μέλλον !

Απόψε στις 19:00 εγκαινιάζεται η Πρότυπη Οικίας Αυτόνομης Διαβίωσης (Ambient Assisted Living House) στην Παπαχαραλάμπειο Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ναυπάκτου, Κοζώνη 7 στη Ναύπακτο.

Ο βασικός στόχος της Πρότυπης Οικίας Αυτόνομης Διαβίωσης είναι να λειτουργήσει ως εκπαιδευτικό εργαστήριο.Η Πρότυπη Οικία Αυτόνομης Διαβίωσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί επίσης για την εκπαίδευση επαγγελματιών σε τεχνολογίες αυτοματισμών κτιρίων όπως το ΚΝΧ.

Το Εργαστήριο Σχεδιασμού Ενσωματωμένων Συστημάτων και Εφαρμογών , είναι επιστημονικός εταίρος του KNX και τα μέλη του είναι εκπαιδευμένα και εξειδικευμένα στις πλέον πρόσφατες τεχνολογίες που αφορούν στο KNX.

Ειδικά για τους μαθητές, εκτός από τις επισκέψεις στο φυσικό χώρο της Πρότυπης Οικίας Αυτόνομης Διαβίωση, υπάρχει η δυνατότητα online σύνδεσης μέσω του συστήματος CISCO WexEx.

Η συγκεκριμένη δράση υποστηρίζεται επίσης από το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο μέσω του οποίου οι μαθητές μπορούν, κατά τη διάρκεια του μαθήματος της Πληροφορικής, να συνδεθούν στην οικία και να εξερευνήσουν τις τεχνολογικές δυνατότητές της.

Στις υπηρεσίες που αναπτύσσονται περιλαμβάνονται:

*Ολοκληρωμένο Περιβάλλον Αυτόνομης Διαβίωσης με έλεγχο για

Φώτα, Θερμοκρασία, Υγρασία

Κατάστασης θυρών/παραθύρων

Συσκευές ήχου

*Προφίλ προσωποποιημένης ενεργοποίησης

Ανάλογα με τις απαιτήσεις των τελικών χρηστών, υλοποιούνται προφίλ ενεργοποίησης για τον έλεγχο συσκευών και τη δημιουργία ενδείξεων/ενημερώσεων για την υποβοήθηση των τελικών χρηστών.

* Εικονικές περιοχές ελέγχου (Geofencing)

Ορισμός εικονικών περιοχών ελέγχου (εντός και εκτός οικίας) και ενημέρωση στην περίπτωση παραβίασής τους.

Ορισμός εικονικών περιοχών ελέγχου (εντός και εκτός οικίας) και ενημέρωση στην περίπτωση παραβίασής τους.

* Παρακολούθηση κατάστασης κίνησης

Αναγνώριση προσωποποιημένων προτύπων κίνησης

Χρήση φορετών συσκευών/αισθητήρων

Χρήση ρομποτικών βοηθών

* Παρακολούθηση, αναγνώριση και υποβοήθηση ημερήσιων δραστηριοτήτων (με σεβασμό στον ιδιωτικό βίο του ατόμου)

Οι ημερήσιες δραστηριότητες ενός ατόμου είναι συγκεκριμένες δραστηριότητες ρουτίνας που κάνει κάποιος/κάποια χωρίς να χρειάζεται βοήθεια π.χ. φαγητό, μπάνιο, πλύσιμο, μετακίνηση κλπ.

* Παρακολούθηση και διαχείριση ενέργειας/άνεσης (ποιότητα διαβίωσης)

Κίνηση

Θερμοκρασία

Φώτα

Υγρασία

Παρακολούθηση CO2

Ενεργοποιητές πορτών

Σε δηλώσεις του ο κ. Νικόλαος Βώρος, διευθυντής του εργαστηρίου και αναπληρωτής καθηγητής του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας επισημαίνει:

«Με δεδομένες τις συνθήκες που βιώνουμε πλέον, η προσπάθεια μας είναι μια αχτίδα φωτός.

Είναι ένα πραγματικό σπίτι που το σχεδιάσαμε από το μηδέν. Ουσιαστικά ενσωματώνει μεθοδολογίες για την υποστήριξη ατόμων με ειδικές ανάγκες, με χρόνιες παθήσεις, είτε ηλικιωμένων. Συστήματα που βοηθούν την αυτόνομη διαβίωση.

Με το που μπαίνουμε στο σπίτι αυτό αντιλαμβάνεται την παρουσία μας και ενεργοποιεί ένα σύνολο δράσεων όπως πχ τα φώτα. Το ρομποτάκι είναι εκεί για να μας βοηθάει σε ότι αφορά κυρίως στην ενημέρωση των οικείων μας αν συμβεί κάτι. Παρακολουθεί και εντοπίζει καταστάσεις με συγκεκριμένες δραστηριότητες ενός πχ ηλικιωμένου.

Σίγουρα μπορεί να βρει ευρεία εφαρμογή. Υπάρχουν air condition που είναι συμβατά με το σύστημα που έχουμε εγκαταστήσει. Είναι τεχνολογία που μπορεί να τη δούμε σύντομα στα σπίτια μας.

Τα προτύπα που έχουμε εγκαταστήσει είναι ερευνητικά. Υπάρχουν στην αγορά αλλά ορισμένα άλλα για την ώρα όπως το ρομπότ είναι για έρευνα.

Το πακέτο της αυτόνομης διαβίωσης περιλαμβάνει ως βασικό του ένοικο το ρομποτάκι που παρακολουθεί τον ένοικο. Το σπίτι προσαρμόζεται ανάλογα με τις απαιτήσεις του ενοίκου όχι μόνο για τα φώτα αλλά και δράσεις όπως πόση ώρα βλέπει κάποιος τηλεόραση (το έχουν ζητήσει γιατροί). Εντοπίζονται πιθανά προβλήματα ή πρόωρα στάδια κατάθλιψης. Το σπίτι μπορεί να κάνει την ατμόσφαιρα πιο όμορφη. Αυτά όμως είναι στοιχεία που αξιολογούνται από ειδικούς.

Για το σπίτι αυτό έχουμε αναπτύξει ένα ακριβές 3d περιβάλλον και το παρακολουθούμε.Αν επιχειρήσει για παράδειγμα κάποιος να κλέψει το ρομποτάκι θα ηχήσει συναγερμός.

Πυροπροστασία επίσης υπάρχει. Όχι μόνο για το σενάριο της φωτιάς αλλά και για το αν για παράδειγμα μπορεί να έχει μείνει κάποιο μάτι της κουζίναςαναμμένο.

http://www.e-nafpaktia.gr/

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 16 Σεπτεμβρίου 2020 10:12