Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 13 Σεπτεμβρίου 2016 18:36

Η παλιά Ναύπακτος σε video – αφιέρωμα του 1982!

Ναύπακτος είναι μια πολιτεία που αντιστέκεται ακόμα στη φθορά των αιώνων. Εδώ, σε τούτο τον τόπο, σ’ αυτή την πλαγιά του βουνού που ακουμπάει στη θάλασσα, αντίκρυ στην Πελοπόννησο, ανάμεσα στους Δελφούς και το Μεσολόγγι, γράφτηκαν πολλές σελίδες απ’ την παλιά και τη νεότερη ιστορία μας. Σελίδες ηρωικές, καθοριστικές για την πορεία του έθνους μας.

Από το 1114 π.Χ. μέχρι σήμερα, απ’ την εγκατάσταση των Ηρακλειδών μέχρι τώρα, η Ναύπακτος βρισκόνταν πάντα στην πρώτη γραμμή του αγώνα και του πολιτισμού. Ονόματα γεμάτα ηρωισμό, μεγαλείο, φαντασία, ρομαντισμό και λεπτότητα γεννήθηκαν, μεγάλωσαν ή έδρασαν σε τούτο το χώρο.

Η Ναύπακτος έχει διατηρήσει το δικό της ύφος, τη δική της φυσιογνωμία. Εδώ το μάτι σου ξεκουράζεται. Έχεις την αίσθηση της οικειότητας, της γαλήνης. Κοντολογίς, το περιβάλλον δε σε καταβροχθίζει. Αντίθετα, σε κερδίζει. Η Ναύπακτος δεν είναι μια τουριστική γραφικότητα. Δίπλα στους αιωνόβιους πλάτανους, στις ντάπιες του κάστρου και τα καλντερίμια, οι κάτοικοι της πόλης μαζί με τον καθημερινό αγώνα για την επιβίωση, παλεύουν ασταμάτητα να διατηρήσουν και να συνεχίσουν τις ιστορικές και τις πολιτιστικές παραδόσεις τους.

Παραγωγός: Γιώργος Σγουράκης
Κείμενο: Σπύρος Κοκκίνης
Αφήγηση: Πάνος Χατζηκουτσέλης
Φωτογραφία: Λευτέρης Παυλόπουλος
Μοντάζ: Γιάννα Σπυροπούλου
Συντονιστής παραγωγής: Κώστας Στυλιάτης
Διεύθυνση παραγωγής: Ηρώ Σγουράκη
Σκηνοθεσία: Νίκος Αντωνάκος

Η ΑΛΛΗ ΕΛΛΑΔΑ (εκπομπή 11)

ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ

ΕΡΤ – Έτος παραγωγής 1982
Film 16 mm – έγχρωμο – διάρκεια 25’: 33’’
Ανάπλαση 2008 – μεταγραφή σε video Beta SP
Ειδική συνοπτική έκδοση 5’ – διάρκεια 5’: 16’’
Πρώτη προβολή: 19 Μαρτίου 1982 (Ε: 2010 & 2011)

agriniopress.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 16 Σεπτεμβρίου 2020 11:47