Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Κυριακή, 12 Ιανουαρίου 2020 11:00

Οι σαλταδόροι του Αγρινίου: Πως μια παρέα εφήβων ρεζίλεψε τους Ιταλούς κατακτητές κλέβοντας τους 50 τουφέκια, σφαίρες & χειροβομβίδες

Του Λίνου Υφαντή,

Οι σαλταδόροι στην Κατοχή ήταν παρέες παιδιών και εφήβων που έκλεβαν φαγητό ιδίως για να επιβιώσουν. Δεν ήταν μόνο στην Αθήνα όπως έχει επικρατήσει, αλλά και στο Αγρίνιο. Μόνο που στην πόλη μας, κατόρθωσαν να ρεζιλέψουν τους Ιταλούς κατακτητές κλέβοντας τους 50 όπλα, σφαίρες και χειροβομβίδες από το υπόγειο της “Καραμπινιερίας”. Αυτή  στεγάζονταν στο σπίτι του Θανάση Σταμάτη το οποίο είχαν επιτάξει οι κατακτητές στη γωνία των οδών Μεσολογγίου και Βαρνακιώτη.

Το απίστευτο αυτό περιστατικό μας διασώζει ο Θεόδωρος Πολιτόπουλος στο βιβλίο του “Ο Ανταίος και οι Ανταίοι”.  Αρχηγός των σαλταδόρων με ηλικία  11 -15 ετών,  ήταν ο Ελπιδοφόρος Σταρακάς, ο οποίος είχε μείνει με το παρατσούκλι “Πίδας” λόγω των ικανοτήτων του στο..σάλτο! Μαζί με τον Θοδωράκη Καλαϊτζή, την αδελφή του Κικίτσα, ο Γιωργάκης ο Μπίκας και ο Νικολάκης Σταθάς. Κάποια από τα παιδιά της αλάνας ήταν οργανωμένα στα “Αετόπουλα” του ΕΑΜ. Τους προσέγγισαν λοιπόν από την οργάνωση για να καταστρώσουν το σχέδιο τους.

Πράγματι ένα παγωμένο βράδυ της  4ης Γενάρη 1943 το σχέδιο της παρέας των νέων μπαίνει σε εφαρμογή.  Οι Ιταλοί έλειπαν σε γεύμα, το οποίο τους είχαν προσκαλέσει επιφανείς πολίτες της εποχής, οι οποίοι ήταν “στο κόλπο” Η Κικίτσα απασχόλησε τον σκοπό της πύλης προσφέροντας του τσιγάρο και αστειευόμενη μαζί του. Στο πίσω κτίριο υπήρχε ένας φεγγίτης, στον οποίο πήγαν οι υπόλοιποι σαλταδόροι και τον άνοιξαν, αφού έβγαλαν το συρματόπλεγμα. Στη συνέχεια με ένα κλεφτοφάναρο και μία τριχιά ο “Πίδας” κατέβηκε σε αυτό. Τον είχαν δέσει με τριχιά από τη μέση ώστε να έχει ελεύθερα τα χέρια και να τον τραβάνε πάλι πάνω δίνοντας τους τα όπλα. Πράγματι έτσι έγινε και τα όπλα πήγαιναν χέρι χέρι από τον “Πίδα” που κατέβηκε στο υπόγειο στους άλλους που τον τραβούσαν κατ’ επανάληψη με την τριχιά προς τα πάνω. Η σκυταλοδρομία αυτή συνεχίστηκε με σφαίρες και χειροβομβίδες του υπογείου. Η κουβέντα του Ιταλού σκοπού με την Κικίτσα έδωσε χρόνο στους νέους να πάρουν τα κλεμμένα όπλα σε πιο απόμερο χώρο, όπου με μουλάρια τα φόρτωσαν οι ΕΑΜίτες Ζαχείλας, Κέκέλος και Κατσαρός και εξαφανίστηκαν.

Πολλοί εμπλεκόμενοι σε αυτή την υπόθεση εξαφανίστηκαν για μέρες από την πόλη. Ήταν μία από τις πιο ηρωϊκές στιγμές της Αντίστασης μέσα στην πόλη του Αγρινίου κάτω από τη μύτη του κατακτητή.

Οι σαλταδόροι πάντως ήταν μια από τις ηρωϊκές πτυχές της αντίστασης για αυτό και τραγουδήθηκαν και παίχτηκαν σε πολλές ταινίες όπως το ξυπόλυτο τάγμα.

Ακούστε μερικά τραγούδια για αυτούς:

agrinionews.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 19 Σεπτεμβρίου 2020 11:38