Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Σάββατο, 30 Νοεμβρίου 2019 16:45

Σάτυρος ο Αγρινιεύς: Ο πιο σημαντικός “αρχαίος” Αγρινιώτης στην Αιτωλική Συμπολιτεία

φωτο άρθρου:Η Στοά του Αγρινίου από Δυτικά. Πηγή: Πρακτικά της εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας, 1928, Τόμος 83

Του Λίνου Υφαντή,

Πολλές φορές υπάρχει λανθασμένα ταύτιση του Αρχαίου Αγρινίου με όλη τη μακρά περίοδο της Αιτωλικής Συμπολιτείας. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει, καθώς οι Αγραίοι ήταν ένα τοπικό φύλο, το οποίο πολύ αργότερα “συγχωνεύτηκε”  στην Αιτωλική συμπολιτεία και μάλιστα μετά τον 3ο αιώνα π.Χ.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι αν το Αγρίνιο στη σύντομη αρχαία ιστορία του έπαιζε κάποιο σημαντικό ρόλο στην Αιτωλική Συμπολιτεία. Πράγματι βρέθηκαν επιγραφές που μαρτυρούν “Αγρινιείς” δηλαδή “αρχαίους Αγρινιώτες” σε αξιώματα του πανίσχυρου κράτους των αρχαίων Αιτωλών την ελληνιστική εποχή.

Ένας από αυτούς ήταν ο Σάτυρος ο Αγρινιεύς. Σε επιγραφές αναφέρεται ως γιος του Ανδρόνικου του Αγρινιέως και  μαρτυρείται ως τρίτος στρατηγός των Αιτωλών, αξίωμα πολύ σημαντικό για εκείνη την εποχή. Άλλωστε ο στρατηγός στην Αιτωλική συμπολιτεία έφερε όλο το βάρος των ενόπλων συγκρούσεων. Ο Σάτυρος ήταν στρατηγός κατά το 243/242 π.Χ. , τότε που οι Αιτωλοί σύναψαν συμμαχία με τον Μακεδόνα βασιλιά Αντίγονο Β’ Γονατά. Η συμμαχία όμως δεν κράτησε για πολύ γιατί ακολούθησε 3  χρόνια αργότερα ο Δημητριακός Πόλεμος. Σε αυτόν οι Αιτωλοί αντιμετώπισαν ως εχθρούς  τους Μακεδόνες.

Πέρα από το Σάτυρο τον Αγρινιέα, καταγράφεται άλλος ένας “αρχαίος Αγρινιώτης” ως βούλαρχος σε επιγραφή που βρέθηκε στη Ναύπακτο, χωρίς να σώζεται το όνομα του. Ο βούλαρχος ήταν σημαντικό αξίωμα, σαν τον πρόεδρο της Βουλής.

Συμπερασματικά μάλλον ο Σάτυρος ο Αγρινιέυς ήταν ίσως ο πιο σημαντικός “αρχαίος Αγρινιώτης” στην Αιτωλική Συμπολιτεία. Άλλωστε ήταν ένα τόσο μεγάλο και ισχυρό κράτος με πρωταγωνίστριες πόλεις πολύ μεγαλύτερες από το αρχαίο Αγρίνιο.

Πηγές:

Ciara Lasagni, I boularchoi in Etolia.

agrinionews.gr

 
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 27 Οκτωβρίου 2020 10:31