Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 20 Νοεμβρίου 2019 12:42

Η ρωμαϊκή “Ιόνια Οδός” της Αιτωλοακαρνανίας

Πηγή:«Greek and Roman Baths in Aitoloakarnania. The relation of the Roman baths to the main road (via publica Romana) and the commercial sea routes», in Ι.Κ. Κalavrouziotis – A.N. Angelakis (eds.), Regional Symposium on Water, Wastewater and Environment: Traditions and Culture, Patras 2014, 1229-1239. Βασίζεται στο Αξιώτη, K. 1980 Ρωμαϊκοί δρόμοι της Αιτωλοακαρνανίας, Αρχαιολογικό Δελτίο 35, Μελέτες, 186-205 & Πετρόπουλος, Μ. 1991 Η Αιτωλοακαρνανία κατά τη ρωμαϊκή περίοδο, στο Α΄ Αρχαιολογικό και Ιστορικό Συνέδριο για την Αιτωλοακαρνανία (Αγρίνιο 21-23 Οκτωβρίου 1988), Αγρίνιο, 93-125

Του Λίνου Υφαντή,

Οι σύγχρονοι αυτοκινητόδρομοι στην Ελλάδα κατά τη χάραξη τους ζητούσαν αναφορές στην αρχαία και ίδιως Ρωμαϊκή περίοδο. Ο λόγος ήταν κατά μία έννοια η ιστορική τους επαλήθευση στη συνείδηση, αν και η χάραξη τους δεν ταυτίζονταν. Μία από τις πιο γνωστές περιπτώσεις είναι η Εγνατία Οδός.

Εκτός όμως από την Εγνατία, ανάλογη περίπτωση μπορούμε να θεωρήσουμε και την Ιονία, γιατί πολύ απλά υπήρχε και στη Ρωμαϊκή περίοδο. Όπως μπορείτε να δείτε στον παραπάνω χάρτη από την εργασία της κας Τσαντίλα βασιζόμενη σε ανάλογες μελέτες του Πετρόπουλου & της Αξιώτη, η τότε Ιόνια Οδός ένωνε την Πάτρα με το Άκτιο. O τερματικός σταθμός στις νότιες όχθες της Αιτωλοακαρνανίας ήταν το Κρυονέρι. Άλλωστε οι δύο προαναφερθείσες πόλεις ήταν οι πιο ακμάζουσες την περίοδο αυτή, η οποία ορίζεται από τον 2ο έως τον 4ο αιώνα μ.Χ.

Ο απώτερος στόχος ήταν η διασύνδεση της ενδοχώρας με τον αντίστοιχο θαλάσσιο δρόμο των λιμανιών που βλέπετε. Αυτός ξεκινούσε από Ναύπακτο, περνούσε από Εχινάδες και μέσω των λιμανιών της Παλαίρου και Λευκάδας έφτανε στη Νικόπολη. Εν ολίγοις Πάτρα και Νικόπολη συνδέονταν και από στεριά και από θάλασσα μέσω της Αιτωλοακαρνανίας.

Κάπως έτσι η ιστορία επαναλαμβάνεται και σήμερα. Η τότε ρωμαϊκή “Ιόνια Οδός”, η οποία θα συνέχισε και στο Βυζάντιο θα μπορούσε να συμπίπτει με την σημερινή χάραξη του τρένου. Αυτή βέβαια δεν συνεχίστηκε ποτέ. Έχει όμως και ένα άλλο περίεργο κοινό: Η ρωμαϊκή Ιόνια οδός συνέδεαν δύο μεγάλες πόλεις εκτός Αιτωλοακαρνανίας. την Νικόπολη και την Πρέβεζα. Στις δύο πόλεις, τρίτη στην Αιτωλοακαρνανία δεν χώραγε. Λέτε η ιστορία να επαναληφθεί;

agrinionews.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 19 Σεπτεμβρίου 2020 11:44