Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 20 Αυγούστου 2019 17:21

Υπήρχε Βυζαντινό Αγρίνιο;

Του Λίνου Υφαντή,

Η Βυζαντινή περίοδος έχει πολλές άγνωστες πτυχές για τον σημερινό γεωγραφικό χώρο. Επιδρομές βαρβαρικών φύλων, πόλεμοι και διάφοροι άλλοι παράγοντες αστάθειας συντέλεσαν στο να συντελούνται καταιγιστικές μεταβολές. Εξίσου σκοτεινή είναι και η προσέγγιση για τον χώρο της σημερινής Αιτωλοακαρνανίας ιδίως τους πρώτους βυζαντινούς αιώνες.

Στον χάρτη των κυρίων και δευτερευόντων δικτύων οικισμών της Βυζαντινής Επαρχίας Ελλάδος του Barrington Atlas αποτυπώνεται το Αγρίνιο. Η σήμανση του είναι ως κώμη, δηλαδή οικιστικό σύνολο δεύτερης κατηγορίας στην κλίμακα του χάρτη. Οι διαβαθμίσεις είναι πόλη, κώμη, οικισμός. Το Αγρίνιο μάλιστα δεν θεωρείται απλός οικισμός  λόγω της κομβικής του θέσης στην Αιτωλική πεδιάδα. Τα ελάχιστα υπάρχοντα ευρήματα συνηγορούν στην ύπαρξη οικιστικής παρουσίας χωρίς να μπορεί να αποσαφηνιστεί με ακρίβεια η θέση του οικισμού σε σχέση με το σήμερα.

Σημαντικότερο είναι ο ναός της Αγίας Τριάδας Μαύρικα καθώς και μικρά νεκροταφεία στην περιοχή της Ερμίτσας. Ωστόσο δεν υπάρχουν σημαντικά ευρήματα μέσα στη σημερινή πόλη ενώ τα παραπάνω δεν συνηγορούν στην παρουσία πολυάνθρωπης πόλης στην περιοχή του σημερινού Αγρινίου. Το μέγεθος του ναού της Αγίας Τριάδας Μαύρικα δεν παρέπεμπε σε πολυάνθρωπη απουσία.  Στο ερώτημα λοιπόν που κάποτε έθεσε ο αείμνηστος καθηγητής Βυζαντινολογίας Αθανάσιος Παλιούρας αν υπήρχε Βυζαντινό Αγρίνιο η απάντηση είναι ναι υπήρχε, ήταν όμως μικρό!. Άλλωστε αναπτύχθηκαν άλλα κομβικά κέντρα στον Αιτωλοακαρνανικό χώρο που ήταν πιο κοντά στις διόδους της εποχής προς την Ελλαδική ενδοχώρα. Όπως και να χει όμως το συμπέρασμα είναι ότι δεν υπήρχε οικιστική παρουσία στην περιοχή σε όλες τις ιστορικές περιόδους.

Η Αγία Τριάδα Μαύρικα

agrinionews.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 19 Σεπτεμβρίου 2020 12:06