Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Σάββατο, 22 Δεκεμβρίου 2018 17:40

Η αποτυχημένη επανάσταση του 1585 στο Ξηρόμερο- Οι μάχες σε Κλεισούρα και Αχελώο

Του Λίνου Υφαντή,

Μία από τις αποτυχημένες προσπάθειες απελευθέρωσης των Ελλήνων από τον Οθωμανικό ζυγό καταγράφεται το 1585 στην περιοχή του Ξηρομέρου και της Ακαρνανίας Πρωτεργάτες ήταν .οι  αρματολοί της Βόνιτσας Θόδωρος Μπούας Γρίβας και της Ηπείρου Πούλιος, Δράκος και Μαλάμος, Οι παραπάνω οπλαρχηγοί είχαν και την προτροπή των Ενετών. Είχε προηγηθεί η  επιτυχημένη συμβολή τους στη νίκη των Δυτικών δυνάμεων στη Ναυμαχία των Εχινάδων ( Ναυπάκτο) λίγα χρόνια πριν, το 1571.

Πράγματι ο Γρίβας ( αναφέρεται και ως Μπούας) εξόντωσε  σε μία νύχτα όλους τους Τούρκους του Ξηρομέρου. Οι επαναστάτες  ελευθέρωσαν Βόνιτσα, Ξηρόμερο, Άρτα και βάδισαν για τα Γιάννενα. Νικήθηκαν, όμως, και οι πολλοί σκοτώθηκαν. Ο Μπούας έφυγε στην Ιθάκη, όπου πέθανε υποκύπτοντας στα τραύματά του. Οι Οθωμανοί από την πλευρά τους κινήθηκαν και κατά μέτωπο των επαναστατών από την πλευρά της Ηπείρου αλλά και από τα νώτα τους από την πλευρά του πασά της Ναυπάκτου.

Η συσσώρευση δυνάμεων από την νότια Αιτωλία θορύβησε τον Γρίβα που μάταια προσπάθησε να τους σταματήσει στον Αχελώο αρχικά και στα στενά της Κλεισούρας έπειτα. Μάταια περίμενε τη βοήθεια από τους επαναστάτες που έφτασαν στα Γιάννενα, καθώς είχαν ήδη νικηθεί από τις πολυάριθμες οθωμανικές δυνάμεις. Έτσι κατέφυγε στην Ιθάκη λύνοντας την πολιορκία και υπέκυψε στα τραύματά του.

Οι Οθωμανοί στη θέση του διόρισαν ως αρματωλό τον Τρομπούκη από το Σύντεκνο Βάλτου.

Με πληροφορίες από «Ελληνικά ανέκδοτα περισυλλεχθέντα και εκδιδόμενα»

agrinionews.gr
 
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 27 Οκτωβρίου 2020 10:46